那些花兒2020

作者: bettyfly 發表于 2020-1-25 15:12:34
6287 56
又是新一年,每年家樂花都如期開花,祝健康快樂。

評分

查看全部評分

bettyfly 發表於 2020-2-1 16:55:29 來自手機 |顯示全部樓層

露台上可以食用的植物

薯仔忘記補充泥,小薯見光有點變青。左手邊是種了大半年仍很細塊的瘦薑。

小農夫播種太豪爽,發了好多好多苗,疏苗疏到手軟。

薄荷,不能飽肚的。
回復

bettyfly 發表於 2020-2-2 23:10:02 來自手機 |顯示全部樓層
一棵開花的樹
現在能做的,就是留在家,等待。
回復

bettyfly 發表於 2020-2-14 20:05:41 來自手機 |顯示全部樓層
露台上的多肉植物都是些普通品種,都已適應環境,捱過幾個夏天。

銘月

乙女心

月兔耳

霜之朝

最近收養的一塊葉

丸葉姬秋麗,第一盆是始祖,其它都是子子孫孫。非常容易甩葉,密集恐懼症患者不宜種植。

回復

bettyfly 發表於 2020-2-16 15:28:48 來自手機 |顯示全部樓層
冬天的玫瑰

Juicy Terrazza

Cream Eden

Double Delight
背景是遷徙中的候鳥~

評分

查看全部評分

回復

freddywongdy 發表於 2020-2-18 11:37:36 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2020-2-16 15:28
冬天的玫瑰

Juicy Terrazza

粉橙色玫瑰好靚呢!

謝謝欣賞:)  發表於 2020-2-18 14:36
回復

B17 發表於 2020-2-18 11:49:29 |顯示全部樓層
家樂高手,年年盛放

奇怪,簕杜鵑應是一枝粗枝散開分枝,形成一叢,怎會是幾條藤扭在一起?

寒冬,候鳥還在遷徙,要到那裡程去?

候鳥唔係由北方飛黎過冬嗎?  發表於 2020-2-18 14:59
回復

己己另 發表於 2020-2-18 11:52:56 來自手機 |顯示全部樓層
八卦一問,樓主住錦繡加州花園一帶嗎?

No ar  發表於 2020-2-18 14:58
回復

bettyfly 發表於 2020-2-18 14:52:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-2-18 11:49
家樂高手,年年盛放

奇怪,簕杜鵑應是一枝粗枝散開分枝,形成一叢,怎會是幾條藤扭在一起?

家樂花適合懶人種吧,同埋雨季避雨會好些。其實我d家樂花個型生得有少少怪,因只有半日照。

棵簕杜鵑標左幾枝長枝我又唔捨得剪又想整成樹,所以就綁埋一齊等d枝變粗要好耐,出面見果d粗枝應該多數係嫁接而成。

回復

yunge0 發表於 2020-2-18 17:14:31 來自手機 |顯示全部樓層
花靚。多肉盤盤都百子千孫,好犀利呀!
回復

bettyfly 發表於 2020-2-18 23:05:12 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-2-18 17:14
花靚。多肉盤盤都百子千孫,好犀利呀!

多肉種死過好多盆呀,一到夏天熱下焗下就唔見曬⋯⋯種到灰心無再種了,剩番幾盆較捱得既
回復

yunge0 發表於 2020-2-19 23:31:03 來自手機 |顯示全部樓層

夏天熱又濕係難種d。我上年夏季除了有多肉水化外, 也有流鼻涕和許多紫羅蘭苗熱死左。所以我覺得有成功渡夏而又順利開枝散葉經已好好, 值得慶賀。
回復

bettyfly 發表於 2020-2-20 14:20:27 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-2-19 23:31
夏天熱又濕係難種d。我上年夏季除了有多肉水化外, 也有流鼻涕和許多紫羅蘭苗熱死左。所以我覺得有成功渡夏 ...

苦苣苔都係,唔敢種太多,夏天露台有玻璃反射加空氣唔太流通,熱到頂唔順。所以依家種粗生植物多,簕杜鵑唔使經常淋水好適合我種
回復

bettyfly 發表於 2020-2-23 23:20:55 來自手機 |顯示全部樓層
奇怪的薯仔形狀,有幾個變青了
清蒸三個作下午茶,有濃濃的薯仔香味,令人回味。
回復

己己另 發表於 2020-2-27 00:30:41 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-2-18 11:52
八卦一問,樓主住錦繡加州花園一帶嗎?

我見咁多候鳥,以為你住元朗近米埔一帶tim。

不知呢d候鳥係留係香港定路過呢,真係好多,好多日都見到  發表於 2020-2-29 10:41
回復

bettyfly 發表於 2020-2-29 10:57:43 來自手機 |顯示全部樓層
天氣有點熱,玫瑰開得比較散。
京(Miyako, Farm Keiji 2007)
很愛開花的品種,每年的表現總不會令人失望。低溫時花型像包子,天氣熱花瓣卷卷的,可以作插花。

其他:
回復

gita 發表於 2020-2-29 12:22:47 |顯示全部樓層
你的家樂花葉型較細, 花開得密, 是我喜歡的類型. 是否荷蘭品種? 我年多前買了一棵荷蘭種, , 最近才起蕾.
回復

bettyfly 發表於 2020-2-29 13:38:00 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-2-29 12:22
你的家樂花葉型較細, 花開得密, 是我喜歡的類型. 是否荷蘭品種? 我年多前買了一棵荷蘭種, , 最近才起蕾. ...

應該係,葉細其中一個原因可能係我施的葉肥不足
回復

bettyfly 發表於 2020-3-1 21:31:56 來自手機 |顯示全部樓層

剪了幾枝玫瑰插花
家中的攝影愛好者竟然set燈影相,等我都偷影一張
回復

freddywongdy 發表於 2020-3-6 21:45:33 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2020-3-1 21:31
剪了幾枝玫瑰插花

好大朵好靚呀!
高手!
回復

123下一頁