香港園藝館2010年非洲紫羅蘭及迷岩展覽-回顧及鳴謝

作者: 比得大帝 發表于 2009-12-6 15:40:27
35078 265
花花公子 發表於 2010-3-24 17:50:20 |顯示全部樓層
回復 240# 比得大帝

Candy Bell
第3名的獎品
Candy Bell.jpg
回復

比得大帝 發表於 2010-3-24 18:06:07 |顯示全部樓層

你哩盆咁細隻就開花

好鐘意candy bells, 果日買咗5盆, 唔講得响邊度買, 又賣咗兩盆, (冇賺嫁)
有三盆以為可以慢慢玩, 點知死哂 add8icon

好彩後來有好人送番隻俾我 add6icon
回復

花花公子 發表於 2010-3-24 19:39:02 |顯示全部樓層
你哩盆咁細隻就開花

好鐘意candy bells、果日買咗5盆、唔講得響邊度買、又賣咗兩盆、(冇賺嫁)
有三盆以為 ...
比得大帝 發表於 2010-3-24 18:06

嘩!一次過買5隻,真係鍾意到顛!
回復

比得大帝 發表於 2010-3-25 18:11:26 |顯示全部樓層
請以下人仕於星期六受勳:

由主館最高管理員 Simon (minmin) 頒發

園藝師勳章 - AV組
AV比賽冠亞季軍: (雙季軍)
冠: Tonytong, 亞: Sammy, 雙季軍: Raymond, 花花公子

園藝師勳章 - 迷岩組
迷岩比賽冠亞季軍:
冠: Irishuen, 亞: jo_jo, 季:clauidiatang

OBP勳章 - A組
攝影比賽A組冠亞季軍:  (雙季軍)
冠: 擔泥,
亞: 小灰, 走得慢
季: 擔泥
(因為擔泥同時得冠軍及季軍, 只發一個冠軍勳章)

OBP勳章 - B組
攝影比賽B組冠亞季軍:
ching, oio, marco5633

最佳註解勳章
攝影作品文字註解比賽:
冠: 擔泥
亞: 擔泥
季: 黑仔天
(因為擔泥同時得冠軍及亞軍, 只發一個冠軍勳章)

工作人員嘉許勳章
比得大帝, jellyfishy, candyafr, 貓后, 虛宿寶瓶
回復

比得大帝 發表於 2010-3-25 18:12:22 |顯示全部樓層
如有錯漏, 請盡快通知
回復

tongtony 發表於 2010-3-25 20:04:05 |顯示全部樓層
咁好!有得受勳add6icon
請問如何受勳?要唔要穿著踢死兔呢?
回復

irishuen 發表於 2010-3-29 11:48:39 |顯示全部樓層

多謝peter大帝受勳~add6icon
多謝minmin受勳~add6icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-29 14:20:54 |顯示全部樓層
個章又幾得意~ 粉紅色那個好sharp好好睇啊~~
回復

比得大帝 發表於 2010-3-29 14:35:22 |顯示全部樓層
多謝peter大帝受勳~
irishuen 發表於 2010-3-29 11:48

你係實致名歸
係minmin頒發嫁
回復

比得大帝 發表於 2010-3-29 14:37:03 |顯示全部樓層
參展作品, 請參看宝瓶師姐的post

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=46691&highlight=
回復

比得大帝 發表於 2010-3-29 14:37:50 |顯示全部樓層
個章又幾得意~ 粉紅色那個好sharp好好睇啊~~
jellyfishy 發表於 2010-3-29 14:20

minmin都好有心思
回復

比得大帝 發表於 2010-4-1 11:20:29 |顯示全部樓層
其實今次都係多得水母的鼓勵, 支持, 幫忙和推動
推動係指佢推我去下海, 冇咗佢我唔會有心機搞,
因為自己是第一次搞, 怕搞唔好, 況且前幾屆都搞得有聲有色, 所謂珠玉在前, 不敢造次.

籌辦期間亦碰到很多阻滯及不開心的事, 如: 場租超了預算, 收齊報名費都不足以支付, 提意在會所以半公開展覽形式舉行以節省數千元的場租又得不到支持, 展覽基金的贊助又遲遲未落實, 報名的人數又不如理想....
曾經多次想到腰斬, 但又想到這樣做會令到已報名花友很失望, 對園藝館的名聲也不好, 和水母談了多次, 都係決定......死就死啦, 一個人有幾多個十年啫....

在得到水母, 宝瓶, 貓后, Candy 的群策群力下, 2010年總算是完滿結朿, 開心的是今次捐贈的禮物數量特別多, 抽獎都抽到手軟....

是次花展是第一次動用"紫羅蘭及苦苣苔展覽基金", 而事實上沒有"紫羅蘭及苦苣苔展覽基金"的贊助, 今次是入不敷出的, 所以要多謝一眾為"紫羅蘭及苦苣苔展覽基金" 捐款的花友

回顧是次花展, 我覺得還有改善的地方, 如場地方面不單止貴, 場地的舖設亦不適合, 下次如果要搞, 希望各花友可以提供場地的選擇.

我們也會在推廣宣傳方面思考, 希望可以吸引更多的花友參加

問你: 如果下次再搞, 你會唔會報名呀?
回復

peggykyw 發表於 2010-4-1 13:55:40 |顯示全部樓層
比得, 你第一次搞, 效果算唔錯啦, 下次會更加好ga la
所謂: 一次生, 2次熟, 3次就...........更加駕輕就熟啦! 所以唔好比佢停呀!

你問: 如果下次再搞, 你會唔會報名呀?
時間啱的話, 一定來!

我今次係第一次參加, 唔知以往係點, 以下只係個人意見:
-我亦覺得個場地不大適合, 燈光暗, 令D花花唔靚; 下次可以考慮揾D有自然光嘅場地.
-下次如報名費平D, 報名人數肯定有增冇減
-為方便各花友互相認識, 預先編定有網名嘅label比每位參加者, 可以的話有埋"頭像"圖就  very good啦!
回復

比得大帝 發表於 2010-4-1 15:08:58 |顯示全部樓層
要解決燈光和要報名費平宜, 那就要另找場地了

有頭像的label好提意呀, 可以考慮
回復

Evalam 發表於 2010-4-1 15:26:21 |顯示全部樓層
回復 252# 比得大帝

比得大帝...
辛苦晒你地各位...我覺得攪得好好..有靚花睇..仲有抽獎添..
不過場地可以改善少少..咁就perfect啦...add14icon
回復

比得大帝 發表於 2010-4-1 15:32:34 |顯示全部樓層
我對個場地都唔係好滿意, 不過用咗幾年, 一時間又搵唔到合適的
大家可以開始留意吓合適的場地, 社區中心係比較便宜及合適
回復

tongtony 發表於 2010-4-1 20:42:19 |顯示全部樓層
如果下次再搞, 你會唔會報名呀?
我全力支持!請假都要參加,
回復

sammy 發表於 2010-4-1 22:39:51 |顯示全部樓層
我對個場地都唔係好滿意, 不過用咗幾年, 一時間又搵唔到合適的
大家可以開始留意吓合適的場地, 社區中心係 ...
比得大帝 發表於 2010-4-1 15:32

社區中心的話, 我地無名無份, 比較難申請呀, 上次去問畀個女人問我係乜團體問到我口啞啞
回復

比得大帝 發表於 2010-4-1 23:59:44 |顯示全部樓層
社區中心的話, 我地無名無份, 比較難申請呀, 上次去問畀個女人問我係乜團體問到我口啞啞 ...
sammy 發表於 2010-4-1 22:39

可以諗吓辦法的
回復

Tony 發表於 2010-4-2 00:02:46 |顯示全部樓層
下次我會報名
回復