乾花製作吹水區

作者: little_stone 发表于 2018-12-13 10:57:44
4530 21
唔知有冇花友鐘意整乾花呢?
石子有時會用乾燥砂、倒吊等方式整下乾花
歡迎花友黎分享不同嘅製作方式、心得、保存乾花嘅方式等等

評分

查看全部評分

little_stone 發表於 2018-12-13 11:03:20 來自手機 |顯示全部樓層
石子之前整嘅乾花

整過嘅品種入面,覺得洋桔梗比較難搞。水份多且葉薄,好難定型。而向日葵就難保存,乾好咗放一兩星期會開始好似要散咁,少少風都唔吹得

評分

查看全部評分

KatKichi 發表於 2018-12-15 15:46:10 來自手機 |顯示全部樓層
苦苣苔科可以製成乾花嗎?
little_stone 發表於 2018-12-16 09:38:08 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-12-15 15:46
苦苣苔科可以製成乾花嗎?

單瓣花?可以用乾燥砂呀
KatKichi 發表於 2019-1-24 22:13:23 來自手機 |顯示全部樓層
乾燥砂可否保存葉嘅顏色同葉紋?
little_stone 發表於 2019-1-25 15:07:30 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2019-1-24 22:13
乾燥砂可否保存葉嘅顏色同葉紋?<span class="emoji emoji1f914"></span>

顏色始終都會慢慢退去 保得一年左右啦我諗
小雷子 發表於 2019-1-25 17:16:27 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-25 15:07
顏色始終都會慢慢退去 保得一年左右啦我諗

之前買左1條乾花做嘅吊咀頸鍵,前幾日拎返出,(無半年)我朵紫色花變左啡黃色,好傷心呀!
little_stone 發表於 2019-1-25 17:55:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-25 17:16
之前買左1條乾花做嘅吊咀頸鍵,前幾日拎返出,(無半年)我朵紫色花變左啡黃色,好傷心呀!
我而家都會噴乾花用嘅乾油,就好少少~
小雷子 發表於 2019-1-25 17:56:27 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-25 17:55
太乾太曬都會甩得快啲,太濕仲會爛
我而家都會噴乾花用嘅乾油,就好少少~ ...

我個係水晶膠入面都變色!
little_stone 發表於 2019-1-25 18:01:41 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-25 17:56
我個係水晶膠入面都變色!<span class="emoji emoji1f62d"></span>

咁都得
可能有啲咩化學作用
KatKichi 發表於 2019-2-6 22:12:56 來自手機 |顯示全部樓層
淘左乾燥砂玩下
little_stone 發表於 2019-2-7 13:55:08 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2019-2-6 22:12
淘左乾燥砂玩下<span class="emoji emoji1f917"></span>

可以pm我淘店名嗎?我通常都係IG買,覺得有啲貴
little_stone 發表於 2019-2-9 08:38:41 來自手機 |顯示全部樓層
都係深色保得耐啲,淺粉色嘅退得好快
小雷子 發表於 2019-2-9 11:39:20 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-9 08:38
都係深色保得耐啲,淺粉色嘅退得好快

小石女神,有冇做過乾花畫?之前見朋友做手機背殼,整得好靚!唔知D乾花顏色可以keep到幾耐呢?
你用公主奶樽插花,好得意!BB有冇拎嚟玩?
little_stone 發表於 2019-2-9 18:26:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-9 11:39
小石女神,有冇做過乾花畫?之前見朋友做手機背殼,整得好靚!唔知D乾花顏色可以keep到幾耐呢?
你用公主 ...

係冇花樽先攞奶樽
冇做乾花畫呀,手殘好難貼得靚
手機殼好似要用水晶膠嗰啲咁應該keep得耐啲掛,除非又有化學反應
yunge0 發表於 2019-2-12 18:19:27 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-9 18:26
係冇花樽先攞奶樽
冇做乾花畫呀,手殘好難貼得靚
手機殼好似要用水晶膠嗰啲[e ...

我曾試過用大塊硬身透明膠紙拼貼乾花做書籤, 效果不錯啊!
little_stone 發表於 2019-2-12 18:36:22 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-12 18:19
我曾試過用大塊硬身透明膠紙拼貼乾花做書籤, 效果不錯啊!

大大,你嘅乾花顏色可以keep幾耐呀?
yunge0 發表於 2019-2-13 05:56:43 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-12 18:36
大大,你嘅乾花顏色可以keep幾耐呀?

我無留意Keep到幾耐, 我是用深色乾花, 如無忘我, 細朵玫瑰花, 小菊花等等。印象中存放一年多無異樣。
因為書籤夾在書中, 不常被陽光照射到, 無咁易褪色吧!
yunge0 發表於 2019-2-13 08:38:07 來自手機 |顯示全部樓層
其實細小的乾花可以直接用透明指甲油封面。
little_stone 發表於 2019-2-13 10:13:21 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-13 08:38
其實細小的乾花可以直接用透明指甲油封面。

但感覺會“油立立”
12下一頁