試種日本草莓

作者: akko 發表于 2007-12-10 09:32:16
22599 93
阿晴 發表於 2008-1-20 18:47:13 |顯示全部樓層
ps AKKO個blog勁正r~~讚哪~~!
回復

阿晴 發表於 2008-1-21 19:18:39 |顯示全部樓層
原帖由 prisyan 於 2008-1-20 01:56 發表
原來係咁採收嘅,我之前仲諗駛唔駛成粒埋落泥度。

等我聽日去買包大大粒長柄試吓先。

這個,  long stem strawberry

回復

阿晴 發表於 2008-1-21 19:25:56 |顯示全部樓層
原帖由 prisyan 於 2008-1-20 01:56 發表
原來係咁採收嘅,我之前仲諗駛唔駛成粒埋落泥度。

..................

我都係r…
之前唔識~成粒放在泥面播種~仲要放在全黑的地方~~難怪成個月都唔發芽~~
當時果個舊苗盆最近拎返出來播種~~但旁邊長出來的和我播的種子有點不同~~看樣子好像是草莓苗呢~~好期待r~~~
回復

everydayfan 發表於 2008-1-21 19:26:06 |顯示全部樓層
聽講long stem果隻要比較耐先有葉出, 我家陣試緊韓國買既士多啤梨
唔知得唔得呢?
係唔係用濕紙巾+密實袋+室外陽光就會焗到出芽架?
回復

cross 發表於 2008-1-21 19:47:40 |顯示全部樓層
嘩..聯合國草莓天堂
回復

阿晴 發表於 2008-1-21 21:09:30 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-1-21 19:26 發表
聽講long stem果隻要比較耐先有葉出, 我家陣試緊韓國買既士多啤梨
唔知得唔得呢?
係唔係用濕紙巾+密實袋+室外陽光就會焗到出芽架?

講起黎…果盆都比我遺忘左差唔多2個月lu~
如果發左芽po上來睇下r~~未見過韓國草莓的說~~

我都試梗…

回復

阿晴 發表於 2008-1-21 21:15:22 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-1-21 19:47 發表
嘩..聯合國草莓天堂

不止……澳洲的草莓也好像很出名呢~~
不如開個新版講士多啤梨~~
回復

EddieOR 發表於 2008-1-21 21:26:13 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-1-21 21:15 發表

開一個版又跨張左少少
文章並不會佔太多,只是很少部份
回復

prisyan 發表於 2008-1-21 21:53:51 |顯示全部樓層
我今日都買咗啦!!
對番名,應該係"甘王",勁好味! Yummy

好大粒,勁甜 (而家食緊)

大過一蚊 (如果我都種到就好啦)

採收種子中,等佢乾 (刀法太差,勁厚 )

呢粒係新買嗰盆收割嘅,大過一蚊小小啦!

回復

阿晴 發表於 2008-1-21 22:14:54 |顯示全部樓層
係r~~~係福岡"甘王"r~~   "阿媽OH" ar~
原來"八街"都有得賣ga?真係勁精緻wor~~等我過幾日都去買先~hehe~~
加油oh~~播種發芽後po上來看看~~
回復

阿晴 發表於 2008-1-21 22:19:31 |顯示全部樓層
甘王 被0俞為草莓之王~~~
"あまおう"意為甘甜草莓之王者~~~
日本福岡縣以得天獨厚的氣侯,為培養草莓最佳的場所,也是日本草莓的大產地。

回復

prisyan 發表於 2008-1-21 22:45:39 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-1-21 19:25 發表

我都係r…
之前唔識~成粒放在泥面播種~仲要放在全黑的地方~~難怪成個月都唔發芽~~
當時果個舊苗盆最近拎返出來播種~~但旁邊長出來的和我播的種子有點不同~~看樣子好像是草莓苗呢~~好期待r~~~ ...

如果真係草莓BB,你都記住 post 上嚟睇睇
"八街"除咗甘王,仲有韓国草莓,過我一見甘王就兩眼放光,失去理智.......

大家都為肥大而甜美嘅草莓努力!

回復

花心 發表於 2008-1-21 22:55:21 |顯示全部樓層
我有個問題想問,入個凍櫃嘅士多啤梨都可以取種子種?
回復

cross 發表於 2008-1-22 08:32:25 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-1-21 21:15 發表

一兩個專題文章莓還可以吧
然後再在第一頁記錄低某d種植事項
類似q&a的形式
回復

akko 發表於 2008-1-22 12:51:20 |顯示全部樓層
阿晴,
那個長柄士多啤梨好似唔錯喎,快d收集種子啦

prisyan,
真係估唔倒百x都有日本草莓賣.....
你d刀法都唔差喎,這個厚度ok了,太薄驚會片到種子的
我的"甘王"已經有5盆出左葉喇,發芽時間約一個月,用一個透明的盒(eg 裝"壽c"果d) 開1~2個小孔,種子不要藏太深,用牙籤推入泥面1~2mm,不需用泥覆蓋,咁樣就可以見倒d種子發芽的情況,加油啦

everydayfan,
韓國草莓都很甜的,百x買過2次$39.9,有d似日本品種..

花心,
入過雪櫃應該冇問題的,不過冰箱就唔知得唔得lu

早兩日見吉x島有さがほのか「穗之香草莓」賣,當然又係要充公啦,雖然"穗之香"在日本不是很高級的草莓,但食落也不錯的。
現在已經有4個日本品種的草莓了,希望可以再收集多一點就好lu

各位種草莓的也要加油呀

回復

八王爺 發表於 2008-1-22 13:04:38 |顯示全部樓層
真係好有心机。

支持你地! 可能 遲d 香港都可以有 日本草莓园!

唔使去日本摘咁贵。
回復

dick 發表於 2008-1-22 14:32:13 |顯示全部樓層
我今日都落左草莓的種子落泥
唔知係邊種呀? 係分享板的花友比我呢?
原來現在不是合時, 希望發芽啦
回復

everydayfan 發表於 2008-1-22 15:27:55 |顯示全部樓層
我取種子的方法是將食剩的草莓(其實是千忍萬忍才留得低..) 成粒放入雪櫃,
因雪櫃平時雪野會抽乾水份, 果肉乾後只要輕輕一摸, 種子就出來了~
我見香港都有韓國草莓賣, 但全都是尖尾的...
選靚草莓就是要選3尖8角的是較好味道和較香~...
回復

prisyan 發表於 2008-1-22 21:37:25 |顯示全部樓層
唔該晒 akko,我會努力啦

我諗我已經中咗士多啤梨毒,今日路過"百X"又買咗盒韓國士多啤梨收集種子,我諗可能終有一日我會為咗士多啤梨搬屋都唔定  (我而家種喺窗台咋)

阿睛:你盒長柄都快 D 收種子啦

韓國士多啤梨

又收集種子

韓、日、本地(唔知乜品種)士多啤梨大集會:我夢想將來可同時收割

回復

阿晴 發表於 2008-1-23 00:29:22 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-1-22 15:27 發表
我取種子的方法是將食剩的草莓(其實是千忍萬忍才留得低..) 成粒放入雪櫃,
因雪櫃平時雪野會抽乾水份, 果肉乾後只要輕輕一摸, 種子就出來了~
我見香港都有韓國草莓賣, 但全都是尖尾的...
選靚草莓就是要選3尖8角的是 ...

原來可以咁ga~~又學到新方法lo~~~
回復