試種日本草莓

作者: akko 發表于 2007-12-10 09:32:16
22600 93
akko 發表於 2007-12-12 14:46:35 |顯示全部樓層
有個問題想請教一下各位前輩的:
早在11月初時其實已經下種種過2次,不過在開盆數天後發覺很多(係超多果隻!!)細細的白蟲在泥裡爬....所以全部掉了再種。起初以為是窗外的蚊滋在泥裡產卵引至,不過最後發覺是泥本身出左問題,那些白蟲會變成好像烏蠅似的.....
請問應該下什麼藥來殺蟲,但又不會影響種子的生長呢?
回復

orchids 發表於 2007-12-12 15:28:12 |顯示全部樓層
泥裏的害蟲比較難用藥對付,如果是植株,我會用藥又換泥.但現在是種子,都唔知應該點對付.
回復

seed 發表於 2007-12-12 15:46:10 |顯示全部樓層
謝謝heiheimama和PACO
早排的確生過芽蟲同有d白色好細隻會飛的昆蟲呀
再想想我好似在除蟲後順便撒了兩把粒肥
之後每5-6日又淋佢液肥 ...... 呀 ~~~~
我今天已換了泥同剪了d怪葉
希望有救la
唔該晒你地呀
回復

heiheimama 發表於 2007-12-12 16:12:30 |顯示全部樓層
原帖由 akko 於 2007-12-12 14:46 發表
早在11月初時其實已經下種種過2次,不過在開盆數天後發覺很多(係超多果隻!!)細細的白蟲在泥裡爬....所以全部掉了再種。起初以為是窗外的蚊滋在泥裡產卵引至,不過最後發覺是泥本身出左問 ...

奇!為什麼會在開盆數天後就有蟲呢,咁快?應該係d泥本物有事,是不是用科學泥,定係自己溝泥又加左骨粉之類?如想乾淨d,可以用全科學泥種,不要淋太多水,多水會爛根&惹蟲.
回復

akko 發表於 2007-12-12 16:54:17 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-12 16:12 發表

奇!為什麼會在開盆數天後就有蟲呢,咁快?應該係d泥本物有事,是不是用科學泥,定係自己溝泥又加左骨粉之類?如想乾淨d,可以用全科學泥種,不要淋太多水,多水會爛根&惹蟲. ...

其實我係用呢隻專用泥的:
http://tst.workside.net/btoc/products/detail.php?id=23

真係唔知點解會咁....
回復

heiheimama 發表於 2007-12-12 17:13:49 |顯示全部樓層
原帖由 akko 於 2007-12-12 16:54 發表

其實我係用呢隻專用泥的:
http://tst.workside.net/btoc/products/detail.php?id=23

真係唔知點解會咁....

咁高級... 不如你用番惠x幾蚊包的科學泥啦,可能呢d泥唔適合香港用...
回復

akko 發表於 2007-12-12 17:25:58 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-12 17:13 發表

咁高級... 不如你用番惠x幾蚊包的科學泥啦,可能呢d泥唔適合香港用...

我今日都走去花墟買左包科學泥,睇下會唔會好d
回復

曉文 發表於 2007-12-12 21:26:33 |顯示全部樓層
黑啡似係肥害喔
小白斑.....係粉虱?
回復

seed 發表於 2007-12-13 07:32:50 |顯示全部樓層
謝謝曉文
回想番之前的落肥史
的確很重手
我都相信是肥害
已換了泥
希望會有轉機
原來那個叫粉虱
比芽蟲討厭呢
回復

gtrnismo 發表於 2008-1-17 17:11:44 |顯示全部樓層

原來睇錯

原帖由 akko 於 2007-12-11 09:34 發表
もも日文即係解"桃子",イチゴ或いちご 即係草莓,因為呢個品種外形似桃,所以稱為桃子草莓。去大阪時食過很多,非常甜又香,香港就少見有得賣....

今年食唔倒唔緊要啦,生多d出年可以食多d麻 ...

ももいちご vs ももいろご

i know what momo and ichigo means
but what is writen there is ももいろご

thats why i thought its called もも(桃)いろ(色)ご
回復

八王爺 發表於 2008-1-17 17:44:26 |顯示全部樓層
你冇錯 ,係 momo ichigo , 唔係 momoiro go ..... 手寫字 , 係 难睇d
回復

阿晴 發表於 2008-1-19 07:29:07 |顯示全部樓層
原帖由 akko 於 2007-12-10 23:55 發表
如果成功種倒的話就可以分d苗比大家玩下

我可唔可以排隊…
回復

阿晴 發表於 2008-1-19 08:01:24 |顯示全部樓層
原帖由 akko 於 2007-12-12 14:46 發表
早在11月初時其實已經下種種過2次,不過在開盆數天後發覺很多(係超多果隻!!)細細的白蟲在泥裡爬....所以全部掉了再種。起初以為是窗外的蚊滋在泥裡產卵引至,不過最後發覺是泥本身出左問 ...

試下用密實袋 + 濕ge紙巾 → 低溫催苗 → 放返出受光位~~~草莓種子好光唔洗覆土ga~~
回復

阿晴 發表於 2008-1-19 08:07:11 |顯示全部樓層
推介:之前超市都有賣一種美國長柄草莓~~又係勁甜~~但重要係形好~~勁大粒~~實淨~~同重點長柄~~種起上黎一定好方便~~唔會掂到泥土~~~

另外,雪凍ge草莓 + 練乳 係勁好味~~

回復

akko 發表於 2008-1-19 13:50:45 |顯示全部樓層
很久沒有update一下

現在發了芽的草莓包括有:

在1-12-2007下種(4星期發芽)66%發芽率的 ひのしずく (露之水滴) x 4
在 8-12-2007下種(3星期發芽)100%發芽率 的ももいちご (桃子) x 6
在15-12-2007下種(4星期發芽)83%發芽率的 あまおう (甘王) x 5

もも

もも

ひのしずく

ひのしずく
回復

prisyan 發表於 2008-1-19 18:37:48 |顯示全部樓層
嘩!小苗好可愛啊,我可唔可以都排隊啊

仲有想請教,點樣喺原粒士多啤梨度採收種子啊?

回復

ayclui 發表於 2008-1-19 18:46:36 |顯示全部樓層
犀利喎...如果d士多啤梨種出o黎好似買果d咁好味就正啦 ~
回復

akko 發表於 2008-1-19 19:52:39 |顯示全部樓層
收集方法好簡單,選擇一d比較深色大粒既種子,用小刀片一片出來,乾後用牙籤一挑,種子就會彈出來
"好似買果d咁好味"係我的目標

回復

prisyan 發表於 2008-1-20 01:56:07 |顯示全部樓層
原來係咁採收嘅,我之前仲諗駛唔駛成粒埋落泥度。

等我聽日去買包大大粒長柄試吓先。

回復

阿晴 發表於 2008-1-20 18:44:10 |顯示全部樓層
尋日去causeway bay ge "城市超級"見到櫪木 ge tochiotome "櫪乙女"r~~不過d果形多變異而且又唔係好靚~~所以冇買~~但買左包野草莓種子返去種~~希望種到la~~

另外見到好多好靚ge"甘王.阿媽OH"r~~

回復