返回列表 發新帖

潛葉蠅.....

作者: Aapril 發表于 2007-12-9 21:41:22
6722 32
farfeifar 發表於 2008-8-25 11:48:03 |顯示全部樓層
其實我之前都見到一點點白色係葉面, 但冇諗過係卵啊~所以而家有白點點個d都剪晒或met走個忽, 全部都甩皮甩骨, 唔知仲救唔救得返呢....?
回復

maymay靚 發表於 2008-8-25 11:57:27 |顯示全部樓層
潛葉蠅 好可惡, 成日搞我 d 植物, 豆豆葉 + 蕃茄 最利害.... 已剪到光禿禿啦!!!!   點算....
回復

farfeifar 發表於 2008-8-25 12:04:33 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-8-25 11:57 發表
潛葉蠅 好可惡, 成日搞我 d 植物, 豆豆葉 + 蕃茄 最利害.... 已剪到光禿禿啦!!!!   點算....

係啦, 朝朝都發現有新蟲, 朝朝都係咁用指甲啪死佢地, 我又唔捨得剪走d葉(其實塊塊都有, 都唔知點剪) 苦楝油用o左4次, 完全冇用, 仲好似嚴重o左tim...而家用緊d烏蠅貼, 一晚已經有收穫(幾隻蚊滋+一隻蜜蜂)希望d潛葉蠅唔好再係我d花花上面產卵喇, 超down中... ><
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-25 12:06:29 |顯示全部樓層
有親就好麻煩, 越來越多......  慘!
回復

maymay靚 發表於 2008-8-25 12:07:39 |顯示全部樓層
farfeifar 同病相憐, 等打救....
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-25 12:10:04 |顯示全部樓層
有沒人試過淋 勞工皂水呀??
回復

llaus 發表於 2008-8-25 12:27:21 |顯示全部樓層
都話刺入左葉裏面唷!
怎清它們呀?
可能同佢地做內科手術啦!!??

回復

蛀米虫 發表於 2008-8-25 13:08:20 |顯示全部樓層
那就真是沒辦法了!  不過我都是想知道有沒有人試過~
回復

maymay靚 發表於 2008-8-25 13:12:09 |顯示全部樓層
想問下 潛葉蠅 利害 OR 蛀米虫 勁呢????
回復

llaus 發表於 2008-8-25 13:18:40 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-8-25 13:12 發表
想問下 潛葉蠅 利害 OR 蛀米蟲 勁呢????

當然是蛀米蟲 勁啦

隻蠅怎能比得上隻牛呢
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-25 13:21:52 |顯示全部樓層
谷牛只可蛀米, 而潛潛可以響好多葉(maymay靚個花園)上面開餐por!!

回復

kelvinkou 發表於 2008-8-25 14:20:23 |顯示全部樓層
點睇都係蛀米虫最勁~
回復

farfeifar 發表於 2008-8-25 16:28:54 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-8-25 12:04 發表

係啦, 朝朝都發現有新蟲, 朝朝都係咁用指甲啪死佢地, 我又唔捨得剪走d葉(其實塊塊都有, 都唔知點剪) 苦楝油用o左4次, 完全冇用, 仲好似嚴重o左tim...而家用緊d烏蠅貼, 一晚已經有收穫(幾隻蚊滋+一隻蜜蜂)希望d潛葉 ...

嘩, 我上網睇個隻原來唔係蜜蜂黎架, 係潛葉蟲成蟲黎架, 原來有超多品種, 佢個學名叫 "花薊馬", 大家可以上呢條link竹睇睇, 好詳盡, 但解決方法都係叫大家剪o左有蟲o既葉囉...噴藥係冇用的, 只可作預防架咋

http://www.thetainan.net/floral/contentbypermalink/daff7faa8b2dfe36482570690003c376

回復