點樣防止狗狗亂吃亂咬d 花花?

作者: Aapril 发表于 2008-6-1 22:09:16
3292 20
我養左一隻金毛狗bb, 但佢好喂食, 除左訓, 就系周圍找東西放入口, 宜家養住在我媽屋企.
但我想遲d 接佢返我自己屋企, 但我的小花園種左d 花花同植物, 我想問下, 點樣防止狗狗亂吃亂咬d 花花?
bluemoon 發表於 2008-6-1 22:58:29 |顯示全部樓層
治標--就lock花園唔比入

治本--訓練狗雙順從. 罰係唔可以冇.
如果你見到佢咬花花, 即刻好嚴咁講 "No!"
唔好太大聲, 要低音
之後有手指拍佢個鼻.

然後揓佢入屋

再出就罰多次

佢慢慢會明
蘑菇 發表於 2008-6-5 17:44:28 |顯示全部樓層
坊間有d防貓狗噴霧,令到d動物唔鍾意接近,不過我唸不要直接噴在植物上,因唔知有冇害麻。另唔知噴辣椒水得唔得呢??
prodorothyhkg 發表於 2008-6-5 17:46:31 |顯示全部樓層
一錯就要打/罰,仲要忍心唔好同佢咁快好返
羊咩咩 發表於 2008-6-5 17:53:44 |顯示全部樓層
細路仔八掛同口痕姐,比舊雙頭打結牛肋佢咬,分佢心,比野佢做(咬牛肋,仲要打結),當佢唔得閒,就唔會架啦
防貓狗噴霧~~~~~~咪晒錢啦,冇用架!!!
bluemoon 發表於 2008-6-5 21:31:35 |顯示全部樓層
唔得,
咁樣會令佢更加咬花花
因為佢以為咬花會有野食 (即當左做 reward)

味道...
貓就可以用橙, 柚之類
都係唔可以比佢地食到, 會中毒

原帖由 prodorothyhkg 於 2008-6-5 17:46 發表
一錯就要打/罰,仲要忍心唔好同佢咁快好返

打好似重左d喎
人地告得你喎

係...要忍心唔同佢咁快好返很好難
好多人都做唔出呀...

羊咩咩 發表於 2008-6-5 21:50:45 |顯示全部樓層
適當地動粗唔係問題,又唔係叫你一腳踢落去,一棍打落去....細個唔敎,大左就煩啦,而且仲係大型狗
bb狗出牙仔,換牙,牙痕就會咬野,最好咬物就係牛肋,牛骨,唔比呢d野佢咬好難止痕喎~
橙, 柚....貓都唔鍾意,仲會食佢咩!?貓對呢d味道咁激0既野,好敏感架
mandy 發表於 2008-6-5 23:28:17 |顯示全部樓層
你好
我d狗狗都係有同樣既問題
鬧同罰都試過,不過佢地都唔驚既
你鬧完佢地,佢地最多都係唔係你面前咬,一行開佢地又開餐
都試過用辣椒水,但係佢地一樣冇有怕,我有種驅蚊草,我以為佢地會唔鐘意d味
點知仲岩佢地胃口
都比佢地破壞哂,連支都斷埋!真係心痛
比骨同玩具佢地,諗住轉移視線,結果都係一樣.....好多方法都試過
而家唯有將佢地同d花花分開咋
bbcat 發表於 2008-6-6 02:17:34 |顯示全部樓層
我個friend隻狗連wasabi都偷黎食, 辣椒水對狗黎講濕濕碎啦!
bluemoon 發表於 2008-6-6 11:37:42 |顯示全部樓層
原帖由 mandy 於 2008-6-5 23:28 發表
你好
我d狗狗都係有同樣既問題
鬧同罰都試過,不過佢地都唔驚既
你鬧完佢地,佢地最多都係唔係你面前咬,一行開佢地又開餐
都試過用辣椒水,但係佢地一樣冇有怕,我有種驅蚊草,我以為佢地會唔鐘意d味
點知仲岩佢地胃口:ic ...

你咪成日gup住佢, 但係唔好比佢知你0係度
佢一來你就罵
咁佢咪以為, 你唔0係度都唔準lor...
prodorothyhkg 發表於 2008-6-6 11:53:55 |顯示全部樓層
好彩我個女超乖姐 ,個仔就會特登引你注意先會踏花,好少咬
prodorothyhkg 發表於 2008-6-6 12:09:21 |顯示全部樓層
不過帶佢兩隻野出巡就成日咬路邊D野草 ,尤其隻狗妹,佢真係咬碎晒吞落肚,我地成日鬧佢做神農狗
mandy 發表於 2008-6-6 15:45:51 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-6-6 11:37 AM 發表

你咪成日gup住佢, 但係唔好比佢知你0係度
佢一來你就罵
咁佢咪以為, 你唔0係度都唔準lor...

呢樣我都有試過,
有幾次我咁樣"裝住"佢地,
一見到佢地咬就罵佢地!
但係一到夜晚,我zz既時候,佢地就大肆破壞
bluemoon 發表於 2008-6-6 15:50:48 |顯示全部樓層
原帖由 mandy 於 2008-6-6 15:45 發表

呢樣我都有試過,
有幾次我咁樣"裝住"佢地,
一見到佢地咬就罵佢地!
但係一到夜晚,我zz既時候,佢地就大肆破壞

咁又真係好煩喎...

[幻想] 裝個紅內線接收器, 連MP3, record自己罵狗把聲,
一去個野即響 (但係又唔好大聲到訓緊都起返身XD) [/幻想]
mandy 發表於 2008-6-6 16:53:12 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-6-6 03:50 PM 發表

咁又真係好煩喎...

[幻想] 裝個紅內線接收器, 連MP3, record自己罵狗把聲,
一去個野即響 (但係又唔好大聲到訓緊都起返身XD) [/幻想]

嘻嘻
一陣樓上樓下以為我傻既
晚晚凌晨係度無啦啦鬧狗唔訓教
prodorothyhkg 發表於 2008-6-6 17:12:13 |顯示全部樓層
用一個唔係好人道方法,夜晚同佢帶喇叭
mandy 發表於 2008-6-6 17:21:06 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-6-6 05:12 PM 發表

之前都有試過幫其中一隻帶過
但係一帶上去見到佢個樣,就覺得佢好可憐
所以最後都係放棄
prodorothyhkg 發表於 2008-6-6 18:55:43 |顯示全部樓層
係要忍心d佢地先生性架
羊咩咩 發表於 2008-6-7 01:03:13 |顯示全部樓層
可以駛少少錢買個超聲波器,有手動同擺設兩種,前者用乾電,後者用濕電
超聲波器係會發出人聽唔到,動物聽到0既超聲波,連打架見血中0既狗聽到都會停
前者要對住隻狗手動按鍵,後者擺0係度長開或用時間電制,而前有個冇養狗0既客黎買過,佢用黎防止村屋門外流浪狗經過同停留,因為佢好驚狗,佢買左黎用之後返黎講話好好用,d狗真係唔再行過黎,後尾佢買多個手動,用黎行返屋企個時用
bluemoon 發表於 2008-6-8 01:35:35 |顯示全部樓層
咁好玩都有?
羊咩咩你做 Pet 用品ga?
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-6-6 17:12 發表

喇叭係咪做完手術要帶果個包住個頭果個野?

If yes, 有好多size ge. 你配到個唔太重, 又唔太大ge, 會好少少
好多狗做手術之後都帶, 唔見佢地唔開心 :p
12下一頁