Billy嘅種植記錄---學校篇(29/9 updated)

作者: fnv234 發表于 2009-11-27 22:00:25
94259 1047
SSL200507 發表於 2010-10-21 09:17:34 |顯示全部樓層
回復 637# fnv234

白香岩

I wish I have the chance to smell it.  
回復

lammachingching 發表於 2010-10-21 09:32:17 |顯示全部樓層
回復 634# fnv234

南薑仲好, 可以煮冬陰公湯...正!

冬陰公湯食譜:
材料: 香茅、南薑、青檸葉、紅咖喱醬料、鲜蝦、蝦膏、草菇、蕃茄、椰汁
調味: 青檸汁、魚露
做法:
1. 鮮蝦洗淨,背部開邊挑腸, 蝦頭放在煲裏滚至出味
2. 撈起蝦頭, 放入香茅、南薑、青檸葉、紅咖喱醬料, 及放入少許蝦膏吊味(可不放), 煲半個鐘
3. 放入草菇、蕃茄、椰汁, 待滾後, 再放蝦
4. 最後放半個青檸的汁及少許魚露調味, 大功告成!
回復

SSL200507 發表於 2010-10-21 10:00:13 |顯示全部樓層
Dear fnv234

Is 南薑 = 沙薑 and where you bought 南薑?  How tall is it?  
回復

Carcar 發表於 2010-10-23 13:32:15 |顯示全部樓層
小蝴蝶 bye-bye lu!

白香岩好靚, 請問係乜科植物呢?
回復

fnv234 發表於 2010-10-23 21:23:27 |顯示全部樓層
小蝴蝶 bye-bye lu!

白香岩好靚, 請問係乜科植物呢?
Carcar 發表於 2010-10-23 13:32

佢係苦苣苔科
AV既親戚
回復

fnv234 發表於 2010-10-24 01:10:40 |顯示全部樓層
多謝大家,再貼多一張
kdk_2380 [1024x768].jpg
馬祖石蒜種子From花草
多謝黃靚靚幫手寄比我
種咗先記得要影相
kdk_2382 [1024x768].jpg
大岩桐
kdk_2383 [1024x768].jpg
上到天台見到有隻雀仔死咗
好可憐…好似叫綠繡眼?
kdk_2388 [1024x768].jpg
Sweet Pea From積媽
淨番一棵,好細棵就開咗花
kdk_2389 [1024x768].jpg
細細塊嘅菜田
有豆苗、荷蘭豆、車厘茄同菜心
kdk_2390 [1024x768].jpg
荷蘭豆
kdk_2391 [1024x768].jpg
菜心
kdk_2392 [1024x768].jpg
清明果陣種嘅蕎頭/薤
到咗秋天又復活啦
kdk_2393 [1024x768].jpg
夜牽牛
見到佢乾乾地,淋水果陣先發現個花蕾就開
kdk_2394 [1024x768].jpg
kdk_2395 [1024x768].jpg
到咗大約五點,開咗啦
kdk_2396 [1024x768].jpg
kdk_2397 [1024x768].jpg
之前消咗幾個,不過都仲有幾個
kdk_2398 [1024x768].jpg
花仲大個拳頭,有好淡好淡嘅香味
kdk_2400 [1024x768].jpg
kdk_2402 [1024x768].jpg
kdk_2404 [1024x768].jpg
kdk_2405 [1024x768].jpg

評分

查看全部評分

回復

Carcar 發表於 2010-10-24 03:32:46 |顯示全部樓層
唔該fnv234!
雀仔好可憐啊... 是的,可以叫綠繡眼, 又叫相思仔,白眼圈. 細個時屋企有養.
花仲大個拳頭... 好震撼喎!
回復

蕙蕙 發表於 2010-10-26 19:22:56 |顯示全部樓層
回復 646# fnv234

你棵夜牛咁早開既, 我個d從未試過天黑之前會開呀, 成日等到我c c 下
回復

fnv234 發表於 2010-10-26 23:33:27 |顯示全部樓層
回復  fnv234

你棵夜牛咁早開既, 我個d從未試過天黑之前會開呀, 成日等到我c c 下 ...
蕙蕙 發表於 2010-10-26 19:22

可能知我冇可能等到,所以咁早開比我睇
不過其它唔知點呢?
呢2日應該有1朵開
回復

蕙蕙 發表於 2010-10-27 12:05:35 |顯示全部樓層
回復 649# fnv234

佢地對你真好呀
回復

billy72875 發表於 2010-10-27 12:36:32 |顯示全部樓層
呢間係咩學校呀...
咁大既
回復

fnv234 發表於 2010-10-28 20:24:23 |顯示全部樓層

夜牽牛開完之後個花托都係咁嘅樣
kdk_2406 [1024x768].jpg
kdk_2407 [1024x768].jpg
之前長筒有蟲,剪晒D枝先捉到佢
所以將D枝插水,點知都出到鱗莖喎
kdk_2417 [1024x768].jpg
kdk_2418 [1024x768].jpg
種咗幾日就發芽嘅玉米百合
kdk_2419 [1024x768].jpg
Oxalis 'Cocona'
kdk_2420 [1024x768].jpg

kdk_2426 [1024x768].jpg
kdk_2427 [1024x768].jpg
牛唇百合
kdk_2428 [1024x768].jpg
夜牽牛
攞番屋企途中開咗
有2個人話好靚,仲問係唔係好貴
5點開到9點都未謝
kdk_2423 [1024x768].jpg
kdk_2430 [1024x768].jpg
kdk_2432 [1024x768].jpg
kdk_2434 [1024x768].jpg
今日朝早
kdk_2436 [1024x768].jpg
回復

蕙蕙 發表於 2010-10-28 21:04:34 |顯示全部樓層
回復 652# fnv234

你d長筒既生命力都好強播, 咁都生到蟲, 勁呀!
呢次開既夜牛同我之前個d似樣d, 靚d
回復

fnv234 發表於 2010-10-28 21:38:00 |顯示全部樓層
回復  fnv234

你d長筒既生命力都好強播, 咁都生到蟲, 勁呀!
呢次開既夜牛同我之前個d似樣d, 靚 ...
蕙蕙 發表於 2010-10-28 21:04

我有2隻長筒而家先出花蕾
唔知開唔開到呢?
開一朵就夠啦>.<
回復

蕙蕙 發表於 2010-10-28 21:56:54 |顯示全部樓層
回復 654# fnv234

應該開到既, 而家都唔算好凍者……
回復

fnv234 發表於 2010-10-28 22:04:22 |顯示全部樓層
回復  fnv234

應該開到既, 而家都唔算好凍者……
蕙蕙 發表於 2010-10-28 21:56

今朝番學覺得好凍
可能我怕凍啦
回復

蕙蕙 發表於 2010-10-28 22:05:41 |顯示全部樓層
回復 656# fnv234

但日間有太陽同over20度, 我諗佢地都應該仲頂得住既
回復

花草之家 發表於 2010-10-30 12:29:14 |顯示全部樓層
多謝大家,再貼多一張

馬祖石蒜種子From花草
多謝黃靚靚幫手寄比我
種咗先記得要影相

大岩桐

上到 ...
fnv234 發表於 2010-10-24 01:10

Billy,睇相仲以為馬祖石蒜咁快就發芽
見到隻相思雀就諗起上個月係屋企,特然間聽到"砰"一聲好大聲,望吓隻窗又冇事,再望出花園就見到隻雀訓左係地,原來隻雀高速飛埋隻窗度撞,就咁撞死左喇

回復

fnv234 發表於 2010-10-30 12:56:35 |顯示全部樓層
見到隻相思雀就諗起上個月係屋企,特然間聽到"砰"一聲好大聲,望 ...
花草之家 發表於 2010-10-30 12:29

佢仲未發芽呀
雀仔成日都撞玻璃死架
回復

vincentma 發表於 2010-10-31 18:40:12 |顯示全部樓層
見到隻相思雀就諗起上個月係屋企,特然間聽到"砰"一聲好大聲,望 ...
花草之家 發表於 2010-10-30 12:29

啊!好可憐啊!
回復