Billy嘅種植記錄---學校篇(29/9 updated)

作者: fnv234 發表于 2009-11-27 22:00:25
94237 1046
fnv234 發表於 2010-9-28 21:55:35 |顯示全部樓層
我認得呢D蟲,再大D會變綠色,又係專食我D橙葉、檸檬葉,但我未見過佢係乜蝴蝶~ ...
ssss41357 發表於 2010-9-28 20:30

係呀
我冇影過果隻蝴蝶喎,你上網搵下
係黑色,有條白色帶架
回復

ssss41357 發表於 2010-9-28 23:43:15 |顯示全部樓層
係呀
我冇影過果隻蝴蝶喎,你上網搵下
係黑色,有條白色帶架
fnv234 發表於 2010-9-28 21:55

搵到~ 搵到~

係佢喇~ 係佢喇~

我呢頭的確常常有隻飛黎飛去~
回復

Aalon 發表於 2010-9-29 08:47:18 |顯示全部樓層
黃時鐘花

lammachingching:
你琴日問果隻日本牽牛呀

紫錦草
生喺舊枯木度
冇乜點理都生得幾好

淘寶買嘅 ...
fnv234 發表於 28-9-2010 19:44

開花啦, 恭喜晒
回復

lammachingching 發表於 2010-10-2 19:57:36 |顯示全部樓層
回復 559# fnv234

你的牽牛花真係好靚喎, 希望你可以收多d種子啦!!
我就慘喇...棵牽牛花剛開了第一朵花, 仲有好多'林', 點知我一個唔小心拉斷左...心都痛呀!!
其他小苗暫時尚算健康, 不過貓貓d葉好似有d唔正常
回復

fnv234 發表於 2010-10-2 20:03:51 |顯示全部樓層
回復  fnv234

你的牽牛花真係好靚喎, 希望你可以收多d種子啦!!
我就慘喇...棵牽牛花剛開了第一朵花, ...
lammachingching 發表於 2010-10-2 19:57

遲D有種子你要唔要呀?
D葉有問題?影張相嚟睇下呀
回復

fnv234 發表於 2010-10-2 20:11:11 |顯示全部樓層
威尼斯狂歡節旋轉牽牛花
From Spinnet
kdk_2164 [1024x768].jpg
kdk_2165 [1024x768].jpg
星形牽牛
kdk_2166 [1024x768].jpg
呢D係木耳?
好想掉咗果幾舊發霉木頭
kdk_2169 [1024x768].jpg
大天鵝
From Corina
kdk_2170 [1024x768].jpg
kdk_2171 [1024x768].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-10-2 20:23:51 |顯示全部樓層
1/10/10
國慶要番學校開會,仲要前一日通知,都唔知搞乜
玉唇花
Codonanthe gracilis
kdk_2175 [1024x768].jpg
藍鐘苣苔
Eucodonia verticillata 'France'
kdk_2177 [1024x768].jpg
大岩桐
From Aalon
kdk_2178 [1024x768].jpg
kdk_2179 [1024x768].jpg
kdk_2180 [1024x768].jpg
kdk_2181 [1024x768].jpg
kdk_2182 [1024x768].jpg
Oxalis callosa
From GMT+8
晒住都生到咁長,好驚佢斷
kdk_2183 [1024x768].jpg
Oxalis namaquana
From Strawberry
kdk_2184 [1024x768].jpg
Oxalis simplex
From希媽
播咗幾粒,得1粒出
kdk_2185 [1024x768].jpg
白香岩
Sinningia tubiflora
好似有花蕾
kdk_2186 [1024x768].jpg
Lilium Landini
D小球出葉好快
kdk_2187 [1024x768].jpg
Oxalis bowiei
生得好快,有一棵已經有花蕾啦
kdk_2188 [1024x768].jpg
kdk_2189 [1024x768].jpg
樹牽牛
kdk_2190 [1024x768].jpg
迷岩
From March
kdk_2191 [1024x768].jpg
有一條蟲變咗綠色啦,再下一個階段就係變蛹
kdk_2192 [1024x768].jpg
kdk_2193 [1024x768].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-10-2 20:35:13 |顯示全部樓層
2/10/10
倒地鈴
From Mandywowo
好難影
kdk_2194 [1024x768].jpg
kdk_2199 [1024x768].jpg
白肋孤挺花
kdk_2196 [1024x768].jpg
kdk_2197 [1024x768].jpg
桔梗
kdk_2198 [1024x768].jpg
玫瑰
kdk_2200 [1024x768].jpg
kdk_2201 [1024x768].jpg
菜心
kdk_2202 [1024x768].jpg
kdk_2221 [1024x768].jpg
朋友種嘅
kdk_2220 [1024x768].jpg
竹葉蘭
有花蕾?
kdk_2203 [1024x768].jpg
藍雪花
kdk_2204 [1024x768].jpg
艾草
From積媽
有花蕾啦
kdk_2205 [1024x768].jpg
kdk_2206 [1024x768].jpg
野薑花
kdk_2207 [1024x768].jpg
桑樹
From小蒜頭
kdk_2208 [1024x768].jpg
kdk_2209 [1024x768].jpg
玉帶鳳蝶蟲
又多一條變咗
kdk_2210 [1024x768].jpg
碗蓮
唔見咗一粒
kdk_2213 [1024x768].jpg
開緊地嘅花圃
種咩花好呢?
kdk_2214 [1024x768].jpg
kdk_2215 [1024x768].jpg
種野嘅地方
好亂=.=
kdk_2216 [1024x768].jpg
kdk_2217 [1024x768].jpg
苗要加網,已經比雀仔食咗好多
kdk_2218 [1024x768].jpg
周圍生嘅莧菜
好多都唔識大
kdk_2219 [1024x768].jpg
夜牽牛
kdk_2222 [1024x768].jpg

評分

查看全部評分

回復

lammachingching 發表於 2010-10-2 21:28:37 |顯示全部樓層
回復 565# fnv234

我諗應該無得救了, 因為成串斷開左!!
如果你有種子多就留比我啦!! 甘我就可以去你天台睇睇!!add14icon
回復

lammachingching 發表於 2010-10-2 21:31:32 |顯示全部樓層
回復 568# fnv234

果日見d白肋孤挺花有大有細, 點知一次過開晒甘靚!! 好彩你要返學校開會, 否則都見唔到甘多花開!!
回復

fnv234 發表於 2010-10-2 22:03:38 |顯示全部樓層
回復  fnv234

我諗應該無得救了, 因為成串斷開左!!
如果你有種子多就留比我啦!! 甘我就可以去你天台睇睇 ...
lammachingching 發表於 2010-10-2 21:28

ok,有種子通知你
我天台冇乜花咋喎
回復

jeffiau 發表於 2010-10-2 23:52:59 |顯示全部樓層
ok,有種子通知你
我天台冇乜花咋喎
fnv234 發表於 2010-10-2 22:03

那你天台有咩? hehe
今日都回學校這麼有心啊~!
回復

fnv234 發表於 2010-10-3 00:00:06 |顯示全部樓層
那你天台有咩? hehe
今日都回學校這麼有心啊~!
jeffiau 發表於 2010-10-2 23:52

天台有D粗生D嘅花囉
次次上去淋花都比人笑
我唔明有乜咁好笑
今日番去係因為驚D花會乾
遲D涼咗就唔駛日日番啦
回復

ssss41357 發表於 2010-10-3 00:59:11 |顯示全部樓層
1/10/10
國慶要番學校開會,仲要前一日通知,都唔知搞乜
玉唇花
Codonanthe gracilis

藍鐘苣苔
Eu ...
fnv234 發表於 2010-10-2 20:23

我見平時呢D毛蟲變蛹時會吊葉底,你冇得俾佢吊葉底,會唔會唔變蛹呢?
回復

fnv234 發表於 2010-10-3 01:46:01 |顯示全部樓層
我見平時呢D毛蟲變蛹時會吊葉底,你冇得俾佢吊葉底,會唔會唔變蛹呢? ...
ssss41357 發表於 2010-10-3 00:59

我見人地都係用野裝住佢,都變到蛹
我諗都得掛
回復

theresagood 發表於 2010-10-6 12:11:30 |顯示全部樓層
上次你俾我果棵桔梗,生得唔係咁好
有d葉黃左
回復

fnv234 發表於 2010-10-6 14:57:01 |顯示全部樓層
上次你俾我果棵桔梗,生得唔係咁好
有d葉黃左
theresagood 發表於 2010-10-6 12:11

其實生得唔好可以剪左佢,佢會再生過架
回復

fnv234 發表於 2010-10-6 22:52:22 |顯示全部樓層
今日好涼
牽牛類收埋種子就鏟得
不過有幾隻唔肯結,冇辦法啦
日本牽牛
kdk_2236 [800x600].jpg
洛神花
kdk_2237 [800x600].jpg
白香岩
又有花蕾啦,呢棵係上次個薯仔
不過有蟲食過嘅痕跡,今次一定要開到呀>.<
kdk_2238 [800x600].jpg
蘋果青瓜出咗唯一朵雌花
kdk_2239 [800x600].jpg
黃時鐘花
kdk_2240 [800x600].jpg
威尼斯狂歡節旋轉牽牛花
kdk_2241 [800x600].jpg
岩桐
From March
kdk_2242 [800x600].jpg
kdk_2245 [800x600].jpg
邊條蟲咁勁呀XD
kdk_2243 [800x600].jpg
玉帶鳳蝶有條變咗蛹
最右邊果條都準備變啦(整佢都唔郁)
kdk_2244 [800x600].jpg
今日掘埋D番薯
kdk_2246 [800x600].jpg
kdk_2247 [800x600].jpg
kdk_2248 [800x600].jpg
喺花墟買咗棵紅花石蒜($28)
以前有棵唔見咗,所以今日見到買番=v=
kdk_2249 [800x600].jpg
kdk_2250 [800x600].jpg
回復

cherrylwy 發表於 2010-10-7 01:30:06 |顯示全部樓層
d蛹睇到我毛管動﹗
回復

lammachingching 發表於 2010-10-7 09:09:59 |顯示全部樓層
回復 578# fnv234

我諗係牛牛開花前已經比佢錫左一啖, 所以甘對稱!! 好得意!
回復