Billy嘅種植記錄---學校篇(29/9 updated)

作者: fnv234 發表于 2009-11-27 22:00:25
93959 1047
小白 發表於 2010-7-23 22:22:00 |顯示全部樓層
唔知... 我嗰包係 10-30-15
回復

fnv234 發表於 2010-7-23 22:23:11 |顯示全部樓層
唔知... 我嗰包係 10-30-15
小白 發表於 2010-7-23 22:22

我睇過包裝,好似得%
唔知有冇得計番呢?
回復

fnv234 發表於 2010-7-23 22:24:37 |顯示全部樓層
朋友... 你都好多朋友呀
小白 發表於 2010-7-23 22:20

仲有位
不過要搵日執好佢地
一盆盆放得好亂
回復

fnv234 發表於 2010-7-23 22:38:09 |顯示全部樓層
學校嘅「黃金雨」
不過落完大雨就跌到成地都係
DSC_0457 [1024x768].JPG
kdk_1748 [1024x768].jpg
kdk_1747 [1024x768].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-7-25 22:32:29 |顯示全部樓層
狸藻
kdk_1753 [1024x768].jpg
樹牽牛
kdk_1754 [1024x768].jpg
kdk_1755 [1024x768].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-8-1 21:35:33 |顯示全部樓層
黃花蔥蘭
kdk_1757 [1024x768].jpg
kdk_1758 [1024x768].jpg
樹牽牛
kdk_1759 [1024x768].jpg
kdk_1760 [1024x768].jpg
喜蔭+花貓
kdk_1761 [1024x768].jpg
回復

vincentma 發表於 2010-8-2 20:17:25 |顯示全部樓層
狸藻

樹牽牛
fnv234 發表於 2010-7-25 22:32

Billy, 放暑假都日日巡下你個地盤? 狸藻係咪會食水滋架?剛剛係 Nat Geo Wild 睇到一個節目係講狸藻既!
回復

fnv234 發表於 2010-8-2 23:20:54 |顯示全部樓層
Billy, 放暑假都日日巡下你個地盤? 狸藻係咪會食水滋架?剛剛係 Nat Geo Wild 睇到一個節目係講 ...
vincentma 發表於 2010-8-2 20:17

要淋花
係呀,不過要細隻嘅野先食到
回復

vincentma 發表於 2010-8-3 20:33:16 |顯示全部樓層
要淋花
係呀,不過要細隻嘅野先食到
fnv234 發表於 2010-8-2 23:20

Billy, 放暑假都唔去旅行?好勤力喎!而家夏天無乜花睇,好在有你分享既太陽花種子,最近開花不斷,可以撐下個場!
回復

fnv234 發表於 2010-8-3 21:43:04 |顯示全部樓層
Billy, 放暑假都唔去旅行?好勤力喎!而家夏天無乜花睇,好在有你分享既太陽花種子,最近開花不斷, ...
vincentma 發表於 2010-8-3 20:33

今年要成日番學校淋花
呢排嘅太陽好毒,差唔多日日都要番去
我D太陽花都未得閒種,之前播果D比大雨淋死晒
回復

fnv234 發表於 2010-8-3 22:18:36 |顯示全部樓層
手機有近視,有D相比較矇
樹牽牛
成日消苞+好惹蟻
kdk_1762 [1024x768].jpg
kdk_1763 [1024x768].jpg
kdk_1764 [1024x768].jpg
松葉牡丹
kdk_1765 [1024x768].jpg
家樂花&秋海棠
kdk_1766 [1024x768].jpg
夏堇
kdk_1767 [1024x768].jpg
分咗棵檸檬,有冇人要?
kdk_1769 [1024x768].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-8-3 22:24:36 |顯示全部樓層
播瓜
左邊6盆係EddieOR分享嘅西瓜Sugar Baby
kdk_1770 [1024x768].jpg
kdk_1771 [1024x768].jpg
右邊6盆係蘋果青瓜
kdk_1772 [1024x768].jpg
百合Elodie有珠芽
kdk_1773 [1024x768].jpg
Triumphator都有,不過棵野枯咗
係唔係要摘落嚟種?(我已經做咗
個盆係上個星期比D裝修工人整爛咗(唔平架>.<)
地下仲有好多玻璃碎
kdk_1774 [1024x768].jpg
kdk_1775 [1024x768].jpg
回復

lammachingching 發表於 2010-8-10 11:19:50 |顯示全部樓層
Billy: 真係好欣賞你對園藝的熱愛... 連學校的花花你都甘有心機照顧...我都在學校工作, 有時見到學校的草地生滿野草..就好想有個Billy在我學校出現!! 呢個暑假, 家裡的花要死的都死了, 都太陽花都給蝸牛吃光光..好在有棵雞蛋花, 否則這個暑假真的死氣沉沉!你的分享, 成為我的鼓勵!!
回復

fnv234 發表於 2010-8-10 15:33:55 |顯示全部樓層
Billy: 真係好欣賞你對園藝的熱愛... 連學校的花花你都甘有心機照顧...我都在學校工作, 有時見到學校的草地 ...
lammachingching 發表於 2010-8-10 11:19

thx
我種野果邊一開始都好多雜草架,不過有同學幫手先清得咁快
同埋好多花草都係花友嘅分享,所以要比心機種好佢地,順便喺度多謝分享野比我嘅花友
蝸牛嘅話,我都係落完雨去捉佢地,有時睇漏眼都會比佢地食晒成棵花
太陽花而家仲啱種,再種過啦,加油呀
回復

fnv234 發表於 2010-8-10 17:27:15 |顯示全部樓層
樹牽牛
呢枝花嘅最後一朵,快D出新芽啦
kdk_1776 [1024x768].jpg
kdk_1777 [1024x768].jpg
牽牛「銀河」
個位太晒,影唔到開花相
kdk_1778 [1024x768].jpg
狸藻
kdk_1779 [1024x768].jpg

評分

查看全部評分

回復

vincentma 發表於 2010-8-10 20:59:52 |顯示全部樓層
Billy, 你咁鍾意花,一定選生物科!係咪?我諗你對花草既認識仲多過阿 Sir !
回復

fnv234 發表於 2010-8-10 21:05:25 |顯示全部樓層
Billy, 你咁鍾意花,一定選生物科!係咪?我諗你對花草既認識仲多過阿 Sir ! ...
vincentma 發表於 2010-8-10 20:59

有揀物呀,不過我有D驚昆蟲同解剖
回復

spinnet 發表於 2010-8-10 21:25:20 |顯示全部樓層
樹牽牛
呢枝花嘅最後一朵,快D出新芽啦

牽牛「銀河」
個位太晒,影唔到開花相

狸藻
...
fnv234 發表於 2010-8-10 17:27

我個棵榭牽牛都係勁多蟻....add9icon
回復

fnv234 發表於 2010-8-10 21:33:36 |顯示全部樓層
我個棵榭牽牛都係勁多蟻....
spinnet 發表於 2010-8-10 21:25

大部份都停喺花萼度,應該係朵花分泌D蜜汁引到佢地
回復

蕙蕙 發表於 2010-8-11 18:20:58 |顯示全部樓層

回復 375# fnv234

樹牽牛都幾靚wor
黃色既狸藻我都未見過, 幾特別丫
回復