Billy嘅種植記錄---學校篇(29/9 updated)

作者: fnv234 發表于 2009-11-27 22:00:25
92853 1047
fnv234 發表於 2010-7-4 20:41:31 |顯示全部樓層
唔緊要啦. 黃色風雨蘭好靚喎.
spinnet 發表於 2010-7-4 19:12

係呀,仲有清香
遲D問下朋友有冇小球
回復

fnv234 發表於 2010-7-20 00:09:53 |顯示全部樓層
白色蝶豆開咗花啦
多謝台灣花友嘅分享
kdk_1722 [1024x768].jpg
kdk_1723 [1024x768].jpg
幾個月前鋸咗落嚟嘅大葉合歡
比人鋸開咗一碌碌,再擺幾個月,竟然仲可以開花
kdk_1727 [1024x768].jpg
回復

Jesation 發表於 2010-7-20 15:47:36 |顯示全部樓層
蝶豆好特別喎。add6icon
回復

fnv234 發表於 2010-7-20 16:50:19 |顯示全部樓層
蝶豆好特別喎。
Jesation 發表於 2010-7-20 15:47

呢隻我有種子呀,你種唔種?
回復

fnv234 發表於 2010-7-20 17:24:07 |顯示全部樓層
桔梗
kdk_1724 [1024x768].jpg
松葉牡丹
kdk_1731 [1024x768].jpg
kdk_1732 [1024x768].jpg
家樂花
kdk_1733 [1024x768].jpg
野薑花
kdk_1734 [1024x768].jpg
kdk_1735 [1024x768].jpg
回復

ssss41357 發表於 2010-7-20 17:54:30 |顯示全部樓層
呢個post令我大開眼界~~~
回復

Jesation 發表於 2010-7-21 09:30:30 |顯示全部樓層
回復 344# fnv234

唔住喇,冇咁多時間理住,你前排俾我d洛神都俾我玩到得兩粒發芽,跟住放到出花園幾日就唔知俾咩食咗,屍骨無存呀。

thanks anyway add6icon
回復

fnv234 發表於 2010-7-21 16:36:51 |顯示全部樓層
矮白花洋蹄甲
之前試過播種,得1粒出咗,不過落完大雨就死咗
kdk_1737 [1024x768].jpg
桔梗
kdk_1740 [1024x768].jpg
今日行花墟買嘅碗蓮
本來想搵單瓣嘅紅/白荷花
kdk_1741 [1024x768].jpg
kdk_1742 [1024x768].jpg

評分

查看全部評分

回復

小白 發表於 2010-7-21 22:50:58 |顯示全部樓層
碗蓮..?  上次我都見到好大朵嘅睡蓮.... 好靚呀
回復

fnv234 發表於 2010-7-21 22:55:57 |顯示全部樓層
碗蓮..?  上次我都見到好大朵嘅睡蓮.... 好靚呀
小白 發表於 2010-7-21 22:50

呢個用盆仔種,應該冇搞錯掛
睡蓮我有種呀,不過而家生得好差
D葉生到好細塊,又冇花出
連棵荷花都同佢地一樣,唔肯出葉
睇嚟遲D要搞下D泥
回復

小白 發表於 2010-7-21 23:08:56 |顯示全部樓層
呢個用盆仔種,應該冇搞錯掛
睡蓮我有種呀,不過而家生得好差
D葉生到好細塊,又冇花出
連棵荷花都同佢 ...
fnv234 發表於 2010-7-21 22:55

買時已有盆.... ??  睡蓮落插枝肥就得嫁啦... 有冇哂太陽呀... 我棵不停開花... 葉就越嚟越細 add7icon
回復

fnv234 發表於 2010-7-21 23:22:19 |顯示全部樓層
買時已有盆.... ??  睡蓮落插枝肥就得嫁啦... 有冇哂太陽呀... 我棵不停開花... 葉就越嚟越細  ...
小白 發表於 2010-7-21 23:08

有盆爆緊藻…
我買咗番嚟換過個盒咋,唔知駛唔駛換泥
越生越差,我唔想掂D塘泥
回復

小白 發表於 2010-7-22 21:47:47 |顯示全部樓層
有盆爆緊藻…
我買咗番嚟換過個盒咋,唔知駛唔駛換泥
越生越差,我唔想掂D塘泥 ...
fnv234 發表於 2010-7-21 23:22

我有槐葉萍, 你要不要, 都生得好快, 好易爆盆... 但易於清理, 最重要是令藻死亡 add14icon

掂D塘泥... 真係要有心理準備add5icon
回復

fnv234 發表於 2010-7-22 21:58:34 |顯示全部樓層
我有槐葉萍, 你要不要, 都生得好快, 好易爆盆... 但易於清理, 最重要是令藻死亡  

掂D塘泥...  ...
小白 發表於 2010-7-22 21:47

多謝你,我都有種水草呀,係沉水類,唔知有冇用呢?
回復

小白 發表於 2010-7-22 22:09:23 |顯示全部樓層
槐葉萍浮係水面... 可以將盆面全面覆蓋.. 藻類冇得留低

IMG_7887 [1280x768].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-7-22 22:11:19 |顯示全部樓層
槐葉萍浮係水面... 可以將盆面全面覆蓋.. 藻類冇得留低
小白 發表於 2010-7-22 22:09

thx,我想問插枝肥點落?插落塘泥?
回復

小白 發表於 2010-7-22 22:26:37 |顯示全部樓層
thx,我想問插枝肥點落?插落塘泥?
fnv234 發表於 2010-7-22 22:11

係呀...  碗蓮就插 "盆中間" (但去年冇開過花)...   睡蓮 "插盆邊" (用了肥後, 葉片明顯大了差不多一倍) ... 之前 "森x" 有 蓮花 / 荷花專用插枝肥 (如圖)

今年碗蓮就係用細包裝袋盛滿粒肥, 剪窿, 塞係泥中 (冇換過盆... 因塘泥太................... )

IMG_8132 [1280x768].JPG
回復

fnv234 發表於 2010-7-23 18:43:26 |顯示全部樓層
係呀...  碗蓮就插 "盆中間" (但去年冇開過花)...   睡蓮 "插盆邊" (用了肥後, 葉片明顯大了差不多一倍)  ...
小白 發表於 2010-7-22 22:26

今日喺超市買咗隻普通插枝肥試下,唔知會唔會太肥呢?
回復

fnv234 發表於 2010-7-23 18:47:13 |顯示全部樓層
碗蓮
我仲以為係單瓣(因為隔離果棵係),原來買錯品種
不過都幾靚
kdk_1745 [1024x768].jpg
水中滅蚊器 (狸藻)
kdk_1746 [1024x768].jpg
今日行過花墟,幫碗蓮搵咗個朋友($50)
kdk_1749 [1024x768].jpg
kdk_1750 [1024x768].jpg
回復

小白 發表於 2010-7-23 22:20:40 |顯示全部樓層
朋友... 你都好多朋友呀
回復