希望貓狗天地

作者: irishuen 發表于 2009-11-26 00:39:10
2904 11
轉載:

狠心狗主屈服 救金毛盲犬短片熱爆
狠心狗主屈服
救金毛盲犬短片熱爆

2009年11月21日 (08:58 am)

一段金毛尋回犬慘被虐待致盲、最終獲救的短片,近日熱爆互聯網,觸動萬人惻隱心。名叫妹妹的金毛犬, 4年來被主人困在「天台監牢」,頸上纏着電線,活動範圍限於狗籠方圓 3呎,八號風球、黑色暴雨也不准回主人單位內,受盡日曬雨淋及蚊蟲攻擊,導致雙目失明,患上嚴重皮膚病。本月初幸獲願意收養傷殘貓狗的動物組織拯救,終有個自由的家。

救出妹妹的「希望貓狗天地」主席羅太表示,本月 2日在屯門街頭籌募經費時,接獲疊茵庭居民張太投訴,指妹妹 05年起,被困在其屋苑其中一座天台的狗籠,籠頂放滿雜物, 3年前發現牠雙眼發炎,常被烏蠅糾纏,最終失明。

羅太即與義工趕赴現場,第一眼看見妹妹時,差點哭了出來,因她發現妹妹眼珠呈白色,雙手放在其眼前也全無反應,「佢個身好臭,但好乖,我哋一拍掌佢就不斷擺尾示好,向我哋叫,好似求救咁。」報料的張太指出,妹妹雖不缺食物及清水,並可走出籠外,但頸上連着狗籠的電線令牠猶如坐監。

羅太即向居於樓下、妹妹的狗主談判,「我勸佢畀我收養,幫佢搵合適主人,又話佢涉嫌虐畜。」軟硬兼施下,羅太終獲准無條件帶走妹妹。義工將拯救過程的短片上載分享網站 YouTube,兩星期以來有逾 3.5萬人瀏覽,有網民留言抱不平,「好彩有你哋去接狗狗,如果唔係死咗喺天台都冇人知,個狗主真係冇人性!」

妹妹現居於羅太家中,獸醫指牠失明可能與長期受強烈紫外光照射有關,身體因長期沾黏汗水致皮膚病纏身,肝臟也有問題,需時調理。牠間中會撞牆,不能跳上跳落及行樓梯。有好心人曾欲領養妹妹,惟遭羅太婉拒,「未養過傷殘貓狗嘅唔係咁適合養。」她已有心理準備,照顧妹妹終老。

有次妹妹的前狗主到羅太家中探望妹妹,解釋當初收養時准妹妹入單位內,但因牠「亂咬嘢、隨處屙」才將牠困於天台,「追究佢都冇用,告佢虐畜,妹妹送上漁護署,最後都係人道毀滅」。漁護署發言人稱,殘缺的動物被領養機會一般較細,無人領養將被人道毀滅。去年漁護署接收了 11,740隻狗,有 10,350隻被人道毀滅。

妹妹被救實錄
http://www.youtube.com/watch?v=evtgAkUs7-w&feature=aso

希望貓狗天地
http://www.catdoghope.org/
捐款戶口: 中國銀行012 610 101 54776

蘋果日報
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=13443786

早前, 有一晚在家上網見到一則新聞(蘋果日報)係講一隻金毛"妹妹"的可憐身世, 真係好可憐的一隻小狗
真係估唔到, 在我住的附近, 這麼近!! 竟然會發生一d咁令人髮指的事

過了2天, 我係屯門市中心百老匯對開小巴站(11月21日, 中午)見到有狗仔衫賣, 我當然走埋去睇, 因為我年年到一定會買衫俾我家小寶寶, 點知見到隻好可愛的金毛, 是忌廉色的金毛, 已隻大定了, 著了一件超人衫, 好可愛, 我走埋去睇, 一睇!? 原來係羅太!(收養了妹妹的主人), 帶了牠出來做義賣及酬款活動, 還有一些義工幫忙

妹妹很乖巧, 好可愛, 雖然雙目失明又被前主人虐待, 但都不怕陌生人, 一叫佢就係咁擺尾~~鬼死咁得意~~
羅太好有耐性, 用膠袋載住牛奶及水俾妹妹飲........人狗相處的一刻, 實在令人好感動
Monse 發表於 2009-11-26 02:12:26 |顯示全部樓層

睇到令人好痛心啊!
妹妹的眼已經無法再復完, 看上去妹妹並未因自己的雙目失明而鬱鬱不樂相反地遇到每個人都會很開心迎上前, 牠的樂天知命令人覺得安慰.

奉勸想養寵物的人仕在收養前請三思, 動物也是一條生命啊.
回復

corina 發表於 2009-11-26 13:37:18 |顯示全部樓層

我昨天去廣州,當地有好多流浪名種貓狗,好可憐,見到好心酸!add8icon
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-11-26 19:11:43 |顯示全部樓層
世上有好多人只係覺得寵物只係愛呢玩下,玩厭左就 "pat"埋一二邊,對生命完全不專重
回復

carlo 發表於 2009-12-1 17:36:57 |顯示全部樓層
轉載:

狠心狗主屈服 救金毛盲犬短片熱爆
狠心狗主屈服
救金毛盲犬短片熱爆

2009年11月21日 (08:58 am)

一段金毛尋回犬慘被虐待致盲、最終獲救的短片,近日熱爆互聯網,觸動萬人惻隱心。名叫妹妹的金毛犬, 4年來 ...
irishuen 發表於 2009-11-26 00:39

我都要幫襯羅太先 !
回復

irishuen 發表於 2009-12-2 00:00:25 |顯示全部樓層
5# carlo

羅太係青磚圍架咋, 前天我在男友家望出去, 原來係可以見到疊茵庭個天台, 用望遠鏡甚至有可能見到妹妹
感覺上真係好似隔離鄰社咁.......
回復

carlo 發表於 2009-12-2 00:26:11 |顯示全部樓層
# 6  

日日都開檔架 !? THX

妹妹而家好嗎 ?
回復

irishuen 發表於 2009-12-2 00:39:02 |顯示全部樓層
7# carlo

唔係, 羅太好似係青磚圍住,
我都唔係咁清楚佢幾時會有義賣.....

我係youtube找到的妹妹近況

http://www.youtube.com/watch?v=mleB5Z2Wvzo
看獸醫後

http://www.youtube.com/watch?v=4otJkEuJ1co
近況
回復

hellokitty_971 發表於 2009-12-2 01:25:40 |顯示全部樓層
# 6  

日日都開檔架 !? THX

妹妹而家好嗎 ?
carlo 發表於 2009-12-2 00:26

好多時元朗都有一檔, 拎住個箱叫人捐錢, 我都捐過幾次了
回復

carlo 發表於 2009-12-2 12:24:30 |顯示全部樓層
好多時元朗都有一檔, 拎住個箱叫人捐錢, 我都捐過幾次了
hellokitty_971 發表於 2009-12-2 01:25

唔該晒 2 位 !
回復

寶頤 發表於 2009-12-2 16:51:46 |顯示全部樓層
我都有睇過呢個短片...好陰公
好唔明白點解d人又要養..又要唔好好地養..
如其係咁不如一開始就唔好養啦...
回復

JenniferC 發表於 2009-12-2 22:21:52 |顯示全部樓層
我都有睇過呢個短片...好陰公
好唔明白點解d人又要養..又要唔好好地養..
如其係咁不如一開始就唔好養啦...
寶頤 發表於 2009-12-2 16:51

D人識得咁諗,有返d責任心,就唔會有咁多流浪貓狗了。
養動物之前先[停一停,諗一諗],就真係一天光晒…
回復