2011-8-6 更新Keith's English Rose Garden【Wedgwood Rose】P9#178

作者: keithlee 發表于 2009-11-21 21:14:54
26819 180
Jesation 發表於 2010-1-13 09:55:44 |顯示全部樓層
不過都係想問點入口…
回復

keithlee 發表於 2010-1-13 13:08:58 |顯示全部樓層

回復 39# hk88688

哇!!!!!!!你訂左甘多正野啊!!!!!!!!! 全部都系佳品!!!特別系MARY ROSE太漂亮了!不過 DAVID AUSTIN 的苗好強壯,一定會活咖!你緩苗左幾耐啊?另外你的ER系austin原裝苗還是插支苗啊?
回復

keithlee 發表於 2010-1-13 13:10:56 |顯示全部樓層
回復 41# Jesation

我問過AUSTIN, 他們唔入口香港,臺灣及中國, 不過就可以入口內地, 所以你要有人在英國,歐洲,日本,美國, 甘他們就可以幫你買, 或者旅游時買。
回復

格子 發表於 2010-1-13 14:05:30 |顯示全部樓層
我都有ER
回復

Jesation 發表於 2010-1-13 15:09:42 |顯示全部樓層
回復  Jesation

我問過AUSTIN, 他們唔入口香港,臺灣及中國, 不過就可以入口內地, 所以你要有人 ...
keithlee 發表於 2010-1-13 13:10

咁响外地買咗之後又點入口香港?

hk88688 同 格仔o既貨源又點嚟呢?
回復

keithlee 發表於 2010-1-13 19:28:02 |顯示全部樓層
回復 44# 格子

你種左邊種ER啊?開花未啊?post來分享下啦!
回復

keithlee 發表於 2010-1-13 19:28:55 |顯示全部樓層
回復 45# Jesation

叫你朋友寄比你就得喇!
回復

vincentma 發表於 2010-1-13 20:22:57 |顯示全部樓層
我剩係敢種 D 平價月季!咁正既玫瑰唔敢種啊!上黎睇下、欣賞下、學下已經滿足
回復

Jesation 發表於 2010-1-14 09:19:25 |顯示全部樓層
平同貴玫瑰種法好似差唔多o卦,vincentma你種過咁多花應該難你唔倒。

um... 諗吓有咩渠道入手先~
回復

vincentma 發表於 2010-1-15 21:05:52 |顯示全部樓層
平同貴玫瑰種法好似差唔多o卦,vincentma你種過咁多花應該難你唔倒。

um... 諗吓有咩渠道入手先~ ...
Jesation 發表於 2010-1-14 09:19

種貴野,瓜左會好傷心架!瓜左果 D無 post 上黎之嗎!
回復

keithlee 發表於 2010-1-15 21:47:23 |顯示全部樓層
我入左30棵, 希望瓜極都有得剩!
回復

vincentma 發表於 2010-1-17 18:59:21 |顯示全部樓層
Keith, 嘩! 30棵貴野!期待睇你 D 靚花花啊!
回復

keithlee 發表於 2010-1-17 22:52:14 |顯示全部樓層
Keith, 嘩! 30棵貴野!期待睇你 D 靚花花啊!
vincentma 發表於 2010-1-17 18:59

我現在擔心緩苗時會好夸張同照顧唔來,  系呢你們緩苗時系放室外由得它曬定放室內等出葉子先啊?
回復

Jesation 發表於 2010-1-18 09:45:25 |顯示全部樓層
我入左30棵, 希望瓜極都有得剩!
keithlee 發表於 2010-1-15 21:47

wow, 真係玫瑰園,你朋友幫你寄30棵?羨慕中~
回復

keithlee 發表於 2010-1-18 12:20:22 |顯示全部樓層
回復 54# Jesation

唉!沒辦法啦, 愛上英國玫瑰,中毒太深要解毒!  叫人幫手要比多一倍錢人, 世上沒免費午餐咖。。。
回復

vincentma 發表於 2010-1-18 20:38:34 |顯示全部樓層
我現在擔心緩苗時會好夸張同照顧唔來,  系呢你們緩苗時系放室外由得它曬定放室內等出葉子先啊? ...
keithlee 發表於 2010-1-17 22:52

Keith, 提議你參考下呢個 post, 我都係跟住做!我而家有 8棵,已經放係只有散射光既地方緩苗,已經一個月啦!有 5棵出左葉,可以放係楊光下,不過仲未落肥,過幾日要正常管理了!有三棵仲未得!有 D 擔心啊!

http://www.hkplants.com/viewthre ... =%E6%9C%88%E5%AD%A3
回復

keithlee 發表於 2010-1-18 22:59:27 |顯示全部樓層
回復 56# vincentma

謝謝你啊!!!!! 真想哦唔錯, 用膠帶套住系好方法! 甘我就唔使全部搬入屋喇。
回復

mahubia 發表於 2010-1-18 23:55:17 |顯示全部樓層
學到野! THX
回復

Jesation 發表於 2010-1-19 09:03:20 |顯示全部樓層
屎火,我棵paul scarlet...比利時玫瑰o卦,出完兩塊葉謝咗,.... d 枝條都黑晒,唔知仲救唔救得返,拎起睇過,好似冇新根。應唔應該剪呢。但我估唔係太曬而死,似係前排落雨多俾水浸死。
回復

keithlee 發表於 2010-1-19 10:23:13 |顯示全部樓層
回復 59# Jesation

我最先買個2棵比利時玫瑰都系一樣! 出完幾塊葉子就死左,叫【假活】, 同你情況一模一樣! 不過我相信系苗問題,因為比利時的苗太弱喇!!!!!!!以後我唔會再買!
回復