2011-8-6 更新Keith's English Rose Garden【Wedgwood Rose】P9#178

作者: keithlee 發表于 2009-11-21 21:14:54
26815 180

【薔薇處處篇#25】
【英國玫瑰之Goff Hamilton篇#36】
【Keith‘s Rose Garden 一月篇#69】
【I love Englsih Roses!!! 愛上英國玫瑰! #75】
【玫瑰園二月篇!!! #83】
【英國玫瑰伊丽莎白(Sister Elizabeth) 的綻放 #95】
【Keith's English Rose Garden玫瑰草花三四月篇#121】
【英國玫瑰Scepter'd Isle 權杖之島與英式風格#129】
【英國玫瑰William Shakespeare 2000 & Heritage P7 #130】
【Bloom Japan Flower Exhibition 日本切花展】P7 #133
【Keith‘s Japanese Roses】 P 8 #145
【 The Wedgwood Rose 】 P 8 #157
【Tea time at Keith's English Cottage】 P 9#165
【Keith's Wedgwood Cups and Wedgwood Rose】P9#178

大家好,我是這里的新會員,最近搬到新家, 也與大家一起玩起種花種草。

新屋子花園2天前還是爛地一塊, 昨天黃昏花了我的畢生體力把這塊爛徹底清理,再地油成充滿泥土氣息的花園地帶。

今天下午把舊有的物資擺到花園里,種了大量自己最愛的玫瑰,建造自己最希望擁有的浪漫玫瑰園地。

以下玫瑰請賜教名字,謝謝!

想種薰衣草,卻怕天氣不適合, 用鼠尾草也不錯。

紅艷照人!!!

在屋子內的窗臺也放上自己最愛的紫羅蘭, 在室內也一樣可以賞花。

在窗戶外種了迷你玫瑰, 從屋子內透過窗戶玻璃清晰看見綻放的玫瑰花兒。

原來丑陋不堪的窗戶已經被我重新改造, 充滿英式鄉村風格的花草掛滿窗前, 浪漫其實可以很容易!

種植方面我是初哥, 有非常多不明白的地方要大家教導, 個人對玫瑰最喜歡, 最喜歡可以種英國的古典玫瑰與藤本玫瑰, 可是香港難找。。。希望有一日找到吧。

【薔薇處處篇】:# 25

評分

查看全部評分

jack872184 發表於 2009-11-21 21:18:00 |顯示全部樓層
Nice to meet you~!
Wellcome wellcome~
Hope to see your update soon
回復

keithlee 發表於 2009-11-21 21:20:01 |顯示全部樓層
Thanks Jack, I will update asap!
回復

keithlee 發表於 2009-11-21 21:20:07 |顯示全部樓層
Thanks Jack, I will update asap!
回復

ylee 發表於 2009-11-21 21:23:52 |顯示全部樓層
very nice garden
回復

ChrisTsui 發表於 2009-11-21 21:44:08 |顯示全部樓層
花同相片都好靚~
以後貼多D比大家睇~~~
回復

keithlee 發表於 2009-11-21 23:28:21 |顯示全部樓層
謝謝你們鼓勵! 我會多 D post相上來, 我系一個花癡!!!
回復

vincentma 發表於 2009-11-22 07:07:44 |顯示全部樓層
Keith,歡迎你加入呢個花花版!你影 D相好有心思啊!花花同花盆都好靚!以後上多黎,大家分享下種植既樂趣!
回復

hk88688 發表於 2009-11-22 20:29:36 |顯示全部樓層
Keith, 你種啲花好靚啊, 仲好多月季add6icon
回復

格子 發表於 2009-11-23 12:08:05 |顯示全部樓層
影D相睇到都浪漫
回復

格子 發表於 2009-11-23 12:10:53 |顯示全部樓層
多D上來哩度就會知道你最喜歡種既英國的古典玫瑰與藤本玫瑰去邊度入貨啦
回復

格子 發表於 2009-11-23 12:12:05 |顯示全部樓層
可以影D遠景來睇睇嗎add3icon
回復

Jesation 發表於 2009-11-23 12:22:08 |顯示全部樓層
d 相影得好靚
回復

擔泥 發表於 2009-11-23 13:04:36 |顯示全部樓層
很美的花, 很美的舖排, 很浪漫的花圜! 很美的照片!
回復

花草之家 發表於 2009-11-23 15:58:16 |顯示全部樓層
寫得浪漫,影得浪漫,總之就睇見都感覺到浪漫add6icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-11-24 11:51:59 |顯示全部樓層
多d上嚟啦, 呢度好多同道中人架, 仲有好多引誘架
回復

keithlee 發表於 2009-11-24 12:01:52 |顯示全部樓層
只要你們一POST 藤本玫瑰,甘我就一定發癲喇!!!!!!
回復

Jesation 發表於 2009-11-24 14:38:16 |顯示全部樓層
哈,試吓你癲唔癲先?我的new dawn:
有排都未有花

paul scarlet 連葉都未有~
回復

keithlee 發表於 2009-11-24 18:20:17 |顯示全部樓層
哈,試吓你癲唔癲先?我的new dawn:
有排都未有花

paul scarlet 連葉都未有~
http://potataochick.files.wordpr ... /climbing-roses-2.j ...
Jesation 發表於 2009-11-24 14:38

哇!!!我已經想象到它們爆曬花的一刻!!! 我都好想擁有!!!
回復

nuage 發表於 2009-11-24 19:47:47 |顯示全部樓層
add6icon整得好整齊好靚,好吸引人
回復