香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 綿綿抹茶蛋糕

綿綿抹茶蛋糕

作者: jellyfishy 發表于 2009-11-8 10:45:07
4781 43

材料 (24個左右1.5寸蛋糕紙模)
低筋麵粉                        65g
粟粉                15g (加了粟粉, 成品會好像紙包蛋糕的口感一樣軟綿綿~ )add6icon
白糖                80g
蛋(大)                4隻
牛油                20g
抹茶粉                20g

程序
1)        抹茶粉篩至細粉狀 ; 麵粉篩鬆後可與抹茶粉拌勻;
2)        牛油熱溶, 待用;
3)        蛋白蛋黃分開. 蛋白一路打路加糖, 打至起尖企身; 蛋黃打至變奶白, 與蛋白輕力快速拌勻;
4)        把(1)分開二三次加入勻好的蛋糊, 輕力拌勻, 最後加牛油; 倒入蛋糕模;
5)        由於我的焗爐很細, 230度預熱放入蛋糕後, 會調較至180度, 焗20分鐘. 拿出, 即成.

ps:  
我沒有特別開溶抹茶粉, 讓它在粉中有點點綠色, 焗出來會靚d.

我分了一點粉做清蛋糕, 軟綿綿, 好好口感架~add6icon

評分

查看全部評分

Ulrica 發表於 2009-11-8 11:49:00 |顯示全部樓層
哇, 很可愛呀, 細細粒容易食.
回復

hellokitty_971 發表於 2009-11-8 11:50:04 |顯示全部樓層
嘩....水母牌蛋糕~
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-8 22:23:44 |顯示全部樓層
如果佢地漲多d,就真係似水母個頭囉~~ 呵呵~~
係呀,細細粒容易分,我用的是多士爐,小粒無咁易燶呀~
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-8 22:24:28 |顯示全部樓層
add6icon哎呀~~ 第一次收到sifenamok 的加分~~~yeah~~~ 多謝多謝~~~
回復

Ulrica 發表於 2009-11-8 23:18:49 |顯示全部樓層
如果佢地漲多d,就真係似水母個頭囉~~ 呵呵~~
係呀,細細粒容易分,我用的是多士爐,小粒無咁易燶呀~
jellyfishy 發表於 2009-11-8 22:23

整到細細粒唔係就返個咀型咩?
回復

irishuen 發表於 2009-11-9 00:13:45 |顯示全部樓層
6# Ulrica

呢個應該要細細聲講<<我..嘴巴小呀..>>
回復

Ulrica 發表於 2009-11-9 00:21:17 |顯示全部樓層
6# Ulrica

呢個應該要細細聲講<<我..嘴巴小呀..>>
irishuen 發表於 2009-11-9 00:13

我已經好細聲架嘞, 不過, 唔敢講'我'個咀巴小呀........
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-9 08:47:33 |顯示全部樓層
咁我d 蛋糕都好啱你地嘴型喎~add7icon
回復

Ulrica 發表於 2009-11-9 12:13:23 |顯示全部樓層
Yeah!               
回復

亞實 發表於 2009-11-10 09:33:52 |顯示全部樓層
add6icon哎呀~~ 第一次收到sifenamok 的加分~~~yeah~~~ 多謝多謝~~~
jellyfishy 發表於 2009-11-8 22:24

次次都係你比分我, 我梗係要加番分比水母大大
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-10 09:43:29 |顯示全部樓層
次次都係你比分我, 我梗係要加番分比水母大大
sifenamok 發表於 2009-11-10 09:33

嘻嘻.... 唔好叫我大大啦, 我仲好細路架~ add12icon
其實俾分好好玩, 好似派糖一樣咁開心, 不過唔知d 分有乜用. 如果你話可以用d 分來換開心農場d農作物或寶貝d錢, 咁就更好玩喇~add12icon
回復

lameric 發表於 2009-11-10 09:46:47 |顯示全部樓層
水母!!! 我要食!!!
回復

八王爺 發表於 2009-11-10 11:09:00 |顯示全部樓層
倒料入模時,到2/3滿,咁就會漲到水母型 .... 哈!
回復

八王爺 發表於 2009-11-10 11:09:00 |顯示全部樓層
倒料入模時,到2/3滿,咁就會漲到水母型 .... 哈!
回復

亞實 發表於 2009-11-10 11:23:21 |顯示全部樓層
我想今晚整
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-10 11:28:36 |顯示全部樓層
估唔到大家都鍾意食抹茶蛋糕.咁下次gathering 有時間就整呢個俾大家試下~
我都係試下試下,攺左咖啡蛋糕食譜做抹茶粉,發現原來用抺茶粉仲易做.我用的抺茶粉好幼,無糖,所以好易控制,其實落10g多d已經好夠茶味.
回復

Ulrica 發表於 2009-11-11 01:02:53 |顯示全部樓層
估唔到大家都鍾意食抹茶蛋糕.咁下次gathering 有時間就整呢個俾大家試下~
我都係試下試下,攺左咖啡蛋糕食譜做抹茶粉,發現原來用抺茶粉仲易做.我用的抺茶粉好幼,無糖,所以好易控制,其實落10g多d已經好夠茶 ...
jellyfishy 發表於 2009-11-10 11:28

水母版主, 你順理成章攪個gathering啦.
回復

BanbieChan 發表於 2009-11-11 07:29:56 |顯示全部樓層
水母版主, 你順理成章攪個gathering啦.
Ulrica 發表於 2009-11-11 01:02

我都要參加~
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-11 08:48:19 |顯示全部樓層
不如咁啦,你地有乜gathering,與埋我,到時大家大飲大食好唔好?add6icon
回復

123下一頁