Star of Bethleham (Episcia)

作者: jellyfishy 發表于 2007-6-28 17:46:58
4615 26
由一個走莖種起半年多, 有花有葉~~ 好開心~~
Star of B1.jpg
Heidi 發表於 2007-6-28 18:03:45 |顯示全部樓層
D顏色好似噴上去一樣, 好靚呀.
回復

tata 發表於 2007-6-28 22:47:58 |顯示全部樓層
金金,

好鬼靚呀~半年有花開? 要俾咩佢食呀?  我朋友剛剛俾咗幾盆喜蔭同花貓我種, 唔知入箱會唔會好啲呢?
回復

jellyfishy 發表於 2007-6-29 00:16:30 |顯示全部樓層
天氣熱加濕度高的話,佢地會生得好快架~ 

上個月開的~

上個月開的~
回復

Tony 發表於 2007-6-29 13:04:04 |顯示全部樓層
十字?
回復

Fonica 發表於 2007-6-29 14:09:25 |顯示全部樓層
原帖由 kimmy 於 2007-6-29 00:16 發表
天氣熱加濕度高的話,佢地會生得好快架~ 

天氣熱,我屋企可以喎,濕度高,係咪注意淋水就可以啦? ~ 係咪好難種嫁 ~ 係邊到可以買到呀?
回復

jellyfishy 發表於 2007-6-29 14:34:14 |顯示全部樓層

回復 #6 fonicaho 的帖子

買乜鬼呀~ 俾你啦,不過佢唔可以直晒喎~ ok?
回復

tata 發表於 2007-6-29 15:36:13 |顯示全部樓層

回復 #7 kimmy 的帖子

其實係咪生到好大棵架? 我覺得你呢隻色好靚呀~我朋友俾咗幾棵Episcia 'Blue Nile'同Kohleria 'Digitaliflora呀, 不如交換呀?
回復

Fonica 發表於 2007-6-29 16:14:44 |顯示全部樓層
原帖由 kimmy 於 2007-6-29 14:34 發表
買乜鬼呀~ 俾你啦,不過佢唔可以直晒喎~ ok?

多謝水母 ~ 我屋企唔洗直曬都熱倒跳舞  無問題?
回復

jellyfishy 發表於 2007-7-1 17:06:35 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-29 16:14 發表

多謝水母 ~ 我屋企唔洗直曬都熱倒跳舞  無問題?

sure no problem la, hey (using a plaza computer now, can't type chinese now), I will soon prepare leaf babies and leaves of Epicsia to friends here, also include you too.
回復

Fonica 發表於 2007-7-1 19:00:47 |顯示全部樓層
原帖由 kimmy 於 2007-7-1 17:06 發表

sure no problem la, hey (using a plaza computer now, can't type chinese now), I will soon prepare leaf babies and leaves of Epicsia to friends here, also include you too.

thanks and waiting for your good news
回復

kelly 發表於 2007-7-1 19:59:09 |顯示全部樓層
Hi, kimmy ~ 你棵好美喲 !! 跟 !
回復

tata 發表於 2007-7-1 22:53:27 |顯示全部樓層
Kelly,

你嗰棵咁細都有花? 睇嚟應該唔難種呀, 點解朋友佢種咁耐都無花~佢依家唔要佢哋俾晒我
回復

kelly 發表於 2007-7-2 23:08:02 |顯示全部樓層

回復 #13 krista 的帖子

我都唔知點解佢咁細棵都有花, 我買左個半月佢就開花喇, 應該唔難種, 不過我覺得佢鐘意潮濕多d, 應該叫做 "喜濕花 " 會貼切d
回復

GOODluck20x 發表於 2007-7-2 23:22:01 |顯示全部樓層
kimmy 板主

嘩...好靚o咼......真係好羨慕你種得咁靚
有小葉可吾可以留一塊比我丫 我用其他喜蔭交換丫... thx!!
回復

noel 發表於 2007-7-3 18:46:18 |顯示全部樓層
要等等.......吽緊 lum
回復

tata 發表於 2007-7-3 23:57:52 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-7-3 18:46 發表

Noel,

你都有呢隻咩? 吽得出預我一件得嘛? thx
回復

tata 發表於 2007-7-3 23:59:39 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-7-3 18:46 發表

Noel&水母,

我有呢個Episcia 'Blue Nile'同呢個Kohleria 'Digitaliflorathx呀, 啱唔啱?

回復

jellyfishy 發表於 2007-7-4 08:52:10 |顯示全部樓層

回復 #18 krista 的帖子

無所謂啦, 大家種得開心就得啦.
回復

tata 發表於 2007-7-4 09:30:57 |顯示全部樓層
原帖由 kimmy 於 2007-7-4 08:52 發表
無所謂啦, 大家種得開心就得啦.

咁多謝先 啦~
回復

12下一頁