點算, 棵野又有蟲, D葉開始黃TT 高手入黎幫拖>< (有圖)

作者: lamszehon 發表于 2009-10-31 22:21:22
2533 9
我係種綠元寶(金元寶, 元寶樹, 栗豆樹)...

我係起今年1月起日本城買翻黎,
未換盆之前,
盆既直徑係8cm,
高8cm.

↑換盆前

幾星期前,
我幫佢換左盆,
直徑15cm,
高15cm...
綠元寶高約25cm.

↑換盆後

依家佢有62塊葉,
12枝樹枝...

呢個月佢甩左2塊葉,
塊葉係黃黃地...
唔知係咪因為唔夠營養枯左定係有病.

呢幾日,
棵野d葉好似就黎甩咁(唔知點形容==),
之前呢度d高手話我棵野要適應下d新泥 (岩岩換完泥),
但過左更耐...
仲未有生長過 ==
同埋我換左泥2,3星期,
今日開始有d好似蟻既蟲起個盆行下行下,
不過得好少~
(我影唔到d蟲既相==)

我係用呢舊泥:

用呢d... 唔知係咪叫肥:

(泥同埋肥係起奇意軒花店買,
我係住果度附近~)

唔該救下我棵野啦各位T^T
kerorozIL 發表於 2009-11-1 01:02:59 |顯示全部樓層
奇意軒不慺冇好野賣
個案1:http://hkplants.com/viewthread.p ... 7%E6%84%8F%E8%BB%92
回復

gunbuster363 發表於 2009-11-1 10:21:06 |顯示全部樓層
未適應姐??
回復

lamszehon 發表於 2009-11-1 17:08:30 |顯示全部樓層
奇意軒不慺冇好野賣
個案1:http://hkplants.com/viewthread.p ... 7%E6%84%8F%E8%BB%92

冇計啦, 最近既花店係呢間,
最遠都要去富善街啦~

未適應姐!

冇理由--
幫佢換左盆幾個星期都未適應到??
回復

biru 發表於 2009-11-1 20:46:32 |顯示全部樓層
見到有蟲嗎?定可能是病害?
回復

gunbuster363 發表於 2009-11-2 11:43:11 |顯示全部樓層
買泥去花寶/森記,有質素保證
你果包我都好似見過,我見佢連邊度生產都冇寫,就冇咩信心

我都係新手,不過新泥d營養應該ok夠,再落肥佢可能頂唔順
回復

lamszehon 發表於 2009-11-2 22:31:45 |顯示全部樓層
頂唔順咁棵野會點?
回復

gunbuster363 發表於 2009-11-3 00:20:17 |顯示全部樓層
缺肥的徵兆:
1.葉色變黃或逐漸成淡綠色,有可能缺氮肥。
2.葉片及新芽較正常為小、發育不良,有可能缺三要素。
3.葉片薄、沒有正常光澤(也有可能缺三要素)。
4.花芽形成不良、花蕾掉落或花朵少、葉片邊緣褐化。極可能缺乏磷、鉀肥。
5.莖脆弱,葉片出現紫斑。有可能缺乏磷肥。
6.枝條纖細、枯枝多、側枝短小、生長停頓(缺三要素)。
7.枝葉徒長,生長軟弱(缺鉀肥)。
8.全株缺乏活力(缺三要素)。
施肥過多的徵兆:
1.葉變尖端褐變乾枯,全株枝葉萎凋或土壤出現白色結晶物(肥料過量)。
2.葉片生長旺盛,極少開花或不開花,枝葉徒長但不夠結實(氮肥太多)。

資料來源:http://tw.myblog.yahoo.com/meiling-aguei/article?mid=518&sc=1
回復

lamszehon 發表於 2009-11-4 21:10:07 |顯示全部樓層
缺肥的徵兆:
4.花芽形成不良、花蕾掉落或花朵少、葉片邊緣褐化。極可能缺乏磷、鉀肥。
5.莖脆弱,葉片出現紫斑。有可能缺乏磷肥。
6.枝條纖細、枯枝多、側枝短小、生長停頓(缺三要素)。
8.全株缺乏活力(缺三要素)。
施肥過多的徵兆:
1.葉變尖端褐變乾枯,全株枝葉萎凋或土壤出現白色結晶物(肥料過量)。
2.葉片生長旺盛,極少開花或不開花,枝葉徒長但不夠結實(氮肥太多)。

閉,
我棵野重左:
缺肥的徵兆:
同埋,
施肥過多的徵兆:
1.葉變尖端褐變乾枯 (不過冇全株枝葉萎凋或土壤出現白色結晶物)
-----------------------------------------------------------------------
我都講下我棵野發生咩事啦, 之前都冇講=v= :
1. 久唔久都會有一塊葉黃左(我阿媽話我棵野好多葉, 比唔到好多營養比佢地)
2. 買之後果幾個月生得超快, 呢幾個月冇生長到
3. 有少少葉尖端褐變乾枯
4. d葉軟唸唸 (d葉唔係簿, 但軟唸唸)
5. d葉don下don下(我以為d葉好重, 搞到佢變成咁)
回復

lamszehon 發表於 2009-11-6 15:43:43 |顯示全部樓層
快d救下我棵野啦T^T
回復