因為一段傷心既經歷, 令我無心種植.... 自己都唔想... (字海)

作者: lamszehon 發表于 2011-11-28 23:15:16
6749 41

(唔知有冇錯版... 有的話請見諒v.v)

自小鍾意種花種草...
6歲果陣買左棵富貴竹,
種下種下種左6-7年...
08年既10月...
我同老豆去海洋公園玩...
我阿媽趁我唔起屋企,
無啦啦亂咁修剪棵野(果陣都成40CM高,,,,),
夜晚翻到屋企,
係極度傷心....
我罵佢: 無經我同意就修剪, 仲要亂黎... 你咩事呀!
佢駁翻我轉頭, 話: 我好心幫佢修剪, 你竟然仲罵翻我轉頭...
我: 我同你講! 植物都有生命架! 你以為佢唔痛架!?
佢: 棵野郁都唔郁識鬼痛!?
喊左好幾日...

一段唔好既往事...
到依家我都無法原諒我阿媽,
呢世都唔會原諒佢.

事隔3-4年...
我打呢篇野果陣都好心痛...
起呢3-4年入面...
我種左好多植物,
而且放左好多心機...
但都唔夠一年就死左....
都唔知自己做咩....
好想種好啲植物,
我已經每日幫佢地淋水, 比佢地灑下太陽....
長大左就換盆.....
種極都冇用....

其實我一直都係咁唸...
植物係有感情...
但我地人類feel唔到,
最誇張既係,
我覺得佢地係有感覺...
會知道咩係痛....
(當我痴線吧.... T^T)

自己無意變左個植物殺手....
我想繼續種野,
但因為呢件事變左我既"童年"陰影...
搞到依家都唔知點好....

希望各位不喜勿插... 始終呢件事都係放唔低...

永遠懷念您
GMT+8 發表於 2011-11-29 13:55:58 |顯示全部樓層

要多溝通呀, 為什麼老媽子會剪錯你既花掉錯你既野? 因為佢唔知個樣野對你幾重要!
點解佢唔知? 因為你無講佢知囉!! 如果你父母知道d野對你咁重要一定唔會攪/掉佢地
我媽好耐之前都會掉錯左我既野, 起初我都會好唔開心, 埋怨老媽子
出來做野之後先知原來錯係自己身上, 錯在自己無同老媽子溝通
無同佢講邊d係我既命根, 後來我改為事無大小都同佢講, 之後佢都無試過掉錯我d野了

所以樓主多跟別人溝通就自然會減小誤會發生
回復

八王爺 發表於 2011-11-29 12:55:26 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-11-29 05:50
我仲慘呀~ 想當年我 ma 掉左我隻超合金黃金俠 , 仲有本價值連城o既郵票部...
每次搭 van 仔見到回收中國猴 ...

嘩.....中國第一枚生肖郵票你都有,仲俾阿媽丟埋!

真肉赤!
回復

GOODluck20x 發表於 2011-11-29 12:50:32 |顯示全部樓層
我仲慘呀~ 想當年我 ma 掉左我隻超合金黃金俠 , 仲有本價值連城o既郵票部...
每次搭 van 仔見到回收中國猴年郵票系吾知幾多千 .. 真係想飲住杯檸水講好赤 ..haha

但父母無休止咁去投放愛,感情,資源 , 相比失去o既野可以話係微不足道 , 下世再比我揀我有咁o既父母 , 我諗怨言比今世少 .

"童年"陰影  ? 咁嚴重 ?  要套用茂 c妹 o既話 , 吾好用放大鏡去睇你認為人o地做得不妥o既地方 .     

希望樓主不喜勿插... 始終係我個人睇法...

評分

查看全部評分

回復

mono 發表於 2011-11-29 11:46:55 |顯示全部樓層
種植係用一種開心嘅心情去享受。
唔係更張,不安...。放鬆自己。
正如我向公司垃圾箱,成日拾返老細開完花唔要個啲植物。
種得返,當然開心,死咗的話,我都曾經盡過力。無遺憾!

我都想有咁樣的老細!  發表於 2011-11-29 13:47
支持....LIKE  發表於 2011-11-29 12:01
回復

八王爺 發表於 2011-11-29 11:50:22 |顯示全部樓層
咁我一定喺冷血。
啲植物都死唔少在我手上,不懷念,不傷感。
有種未為死!再種過!
回復

土豆貓 發表於 2011-11-29 12:07:31 |顯示全部樓層
相信幾高既高手都有試過種死植物既時候, 每個人既經驗都係從中學習番黎.....家人幫你修剪都係想佢地生得靚d, 正如你去剪頭髮都係想整齊d靚d之麻.........感激家人既心意,放底執著後再從新再種過啦!!!!!
回復

ht333147 發表於 2011-11-29 00:24:02 |顯示全部樓層

事隔多年, 都仍然未放得低, 是不是鑽了牛角尖? 也太執著.
雖然我不能說植物無感覺.
但我可以肯定修剪是對植物有好處, 尤其是家養的盆栽.
否則它無止境的生長(相對而言), 枝葉太多太大, 而根位空間不變, 供應不足, 植物會越來越弱, 甚至枯死,
而適當修剪是可以幫助植物維持活力, 更加健康,
也請恕多言, 家人只是對植物修剪, 並未有意加害, 原是一翻好意, 縱使當時未能控制情緒,
也事過境遷, 何必執著?
你種植不成功, 容易死去, 也自問勤加水, 晒太陽, 仍是不活?
你覺得這是對植物好? 它仍不領情, 捨你而去?
建議你在種植之前, 先了解一下該種植物的習性, 有些植物怕多水, 浸壞根, 有些植物怕晒等等
你視為照顧週到, 但對它來說未必適合, 甚至有害.
這是否有點與現實生活相似, 家人以為做了一件對你好的事, 但卻惹你反感..
也許了解你的脾性, 才在你不在現場時修剪....
放下, 植物死去可以再種, 只要肯研究必會種到的.
植物是否種死, 不是全由種植者可以控制. (就是我們這些稍有經驗的, 都時常種死)
是否可以放下, 100% 由你話事.

我阿媽係亂咁剪!  發表於 2011-11-30 13:23
讚好x10000  發表於 2011-11-29 09:18

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2011-11-29 06:16:28 |顯示全部樓層
照顧一棵植物,我需要做什麼呢~

我種過的虎耳草

我種過的虎耳草

我種過的虎耳草

我種過的虎耳草

我種過的虎耳草

我種過的虎耳草

我種過的虎耳草

我種過的虎耳草

我種過的虎耳草

我種過的虎耳草

我種過的虎耳草

我種過的虎耳草

我種過的虎耳草

我種過的虎耳草

我種過的虎耳草

我種過的虎耳草

我只是上網找一些虎耳草的種植資料~然後照著做~

但跟媽媽對我付出的愛護~不可能相比吧~

媽媽我也愛你啊~謝謝你~

好體貼的記錄~~  發表於 2011-11-29 11:04
讚好X10000  發表於 2011-11-29 09:16

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2011-11-29 11:09:14 |顯示全部樓層
你媽媽可能不懂如何照顧你棵植物, 但她是出於善心, 你可以教她如何照顧, 兩人一齊合力, 愛心多了又有正當照顧, 花花會長得更好架!

唔知你信唔信, 植物能接收頻率, 好的頻仍, 植物會長得好d, 壞頻率(例如負能量), 植物容易枯死~  你呢幾年成日怨氣重, 植物接收多了壞頻率, 所以死得快~ 明嗎? 你也間接做了殺手喇~ 懂得放下, 好事才來架~
回復

ernestng 發表於 2011-11-29 10:32:30 |顯示全部樓層
老和尚和小和尚一起下山雲遊
途經一條小河,正巧一個姑娘也準備過河
河水有些急,姑娘不敢過
老和尚就將姑娘背過了河到了對岸
老和尚和小和尚繼續趕路
小和尚心裡卻在琢磨
小和尚就問老和尚背姑娘過河是否是觸犯了戒律中的色戒
老和尚答: "我都放下了你還放不下"?

評分

查看全部評分

回復

RIO 發表於 2011-11-29 09:23:48 |顯示全部樓層
樓主對一棵植物6-7年都有咁深厚既感情,
唔知你對養育咗你十幾年既阿媽有幾多感情,
為咗6年既感情去傷害十幾年既恩情, 值得嗎?

評分

查看全部評分

回復

charles604498 發表於 2011-11-29 16:49:34 |顯示全部樓層
睇樓主你仲係小朋友不論思想同你本人,你媽都係為你好唔想你對花對月壞前程,所以要做次衰人下毒手,你成績應該
回復

charles604498 發表於 2011-11-29 17:07:45 |顯示全部樓層
樓主覺得佢地有感覺,咁你盆心愛既植物有冇同你講佢長期食唔飽呀?其實你好殘忍佢瘦弱幼小到,你棵花叫我告你:hug你唔應該嬲你媽媽:curse反而要多謝你媽媽幫佢脱離痛苦至真
回復

lamszehon 發表於 2011-11-30 13:34:00 |顯示全部樓層
(我就黎16歲...)

補充:
我果陣係種左4-5支富貴竹...
最高果支係40幾CM,
其餘既係30幾CM...
我翻到屋企,
我呆左,
我見到既係: 盆入面得翻1支(而且係剪到得翻10-20幾CM), 垃圾筒有4-5支... )
我就估到...
佢係咁樣亂剪...
邊有人咁剪架!?

另外,
起果日之前,
我成日同佢講過,
叫佢唔好搞我盆竹,
唔好剪唔好搞li搞路...
佢果陣仲話: 我邊得閒理你D野呀~
結果...!? 成盆野咁就冇左....
回復

lamszehon 發表於 2011-11-30 13:37:54 |顯示全部樓層
都係不厭其煩地講多次....:
起果日之前我係經常提醒佢唔好搞我D野,
佢次次都係話: 我唔得閒理你D野...
回復

lamszehon 發表於 2011-11-30 13:39:34 |顯示全部樓層
charles604498 發表於 2011-11-29 17:07
樓主覺得佢地有感覺,咁你盆心愛既植物有冇同你講佢長期食唔飽呀?其實你好殘忍佢瘦弱幼小到,你棵花叫我告 ...

我指既感覺係觸覺之類既野=.=

你又知佢長期食唔飽? 神奇BO~
你又知佢瘦弱幼小?
回復

ht333147 發表於 2011-11-30 19:27:30 |顯示全部樓層
lamszehon 發表於 2011-11-30 13:39
我指既感覺係觸覺之類既野=.=

你又知佢長期食唔飽? 神奇BO~

我認為其實charles604498跟你開玩笑, 擬人法代盆栽表達意見: 一個盆種咁多, 又無修剪打理, 已經長得不良, 正好有人整理下.

有沒有心平氣靜的問家人, 為何多手剪去? 是否見著一盆雜亂的富貴竹, 覺得有礙觀瞻? 甚至認為太多太會密惹蚊蟲?
愚見認為, 即使是惡作劇, 也是無傷大雅, 植物會更生. 況且事過境遷了.
如果是好意代為整理下, 更加不值得激心了, 畢竟日常生活中, 錯配的情況多的是, 好心做壞事的例子多不勝數.
家人的好意, 就是不稱心, 也只好一笑置之, 那有放在心上的道理?
都說向前看, ''的''起心肝種過吧, 最好能拉埋家人落水, 獨樂不如眾樂嘛

話說回來, 這是園藝館, 高手多的是, 不論花苗分享, 種植經驗, 或會幫到你種好盆栽.
喜歡種甚麼植物? 環境如何?
說出來或會有些幫助.

回復

lamszehon 發表於 2011-11-30 20:43:29 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-11-30 19:27
我認為其實charles604498跟你開玩笑, 擬人法代盆栽表達意見: 一個盆種咁多, 又無修剪打理, 已經長得不良, ...

我認為其實charles604498跟你開玩笑, 擬人法代盆栽表達意見: 一個盆種咁多, 又無修剪打理, 已經長得不良, 正好有人整理下.
~我中文差, 請見諒

有沒有心平氣靜的問家人, 為何多手剪去?
~心平靜氣就冇, 問就有, 佢話見棵野生得高, 所以剪左佢, 但問題係佢冇問過我, 冇經我同意.

是否見著一盆雜亂的富貴竹, 覺得有礙觀瞻? 甚至認為太多太會密惹蚊蟲?
~唔雜亂, 好少蚊蟲.

愚見認為, 即使是惡作劇, 也是無傷大雅, 植物會更生. 況且事過境遷了.
~其實棵野係起我中二果陣就死左, 依家我中四=.=
咁我又問下您, 有個人斬左棵樹(樹幹), 棵野會再生嗎!?

如果是好意代為整理下, 更加不值得激心了,
~我當然知係好意, 但冇經我同意.

畢竟日常生活中, 錯配的情況多的是, 好心做壞事的例子多不勝數.
~同意, 我曾經都有好心幫人, 點知比人話翻轉頭, 令我以後都唔想幫人...

家人的好意, 就是不稱心, 也只好一笑置之, 那有放在心上的道理?
~其實呢件事同時都係一個教訓.... 就呢件事提醒自己以後小心D...

都說向前看, ''的''起心肝種過吧, 最好能拉埋家人落水, 獨樂不如眾樂嘛
~暑假至開學, 我幾乎冇種過野... 因為中四會好唔得閒...
我阿媽好憎植物, 我D植物通常都係放起窗台, 有好幾次, 見到佢"山"窗果陣, 專登整"林"D植物...

話說回來, 這是園藝館, 高手多的是, 不論花苗分享, 種植經驗, 或會幫到你種好盆栽.
喜歡種甚麼植物? 環境如何?
說出來或會有些幫助.

~嗯, 我見呢度好多都係大人... 其實我偏向鍾意種農作物, 但我係住起大廈, 唔知點種...
回復

lamszehon 發表於 2011-11-30 20:49:44 |顯示全部樓層

有樣野想再補充:
其實我阿媽憎植物,
有幾個月, 我種緊綠元寶,
唔算大棵唔算細棵, 放左起窗台, 有次我阿媽拉窗廉,
我係見住佢突登整"林"棵野...

一棵綠色既野起你面前,
你拉窗廉果陣當然會撓過佢...
(除非棵野好細粒...)
之後我"bea"住佢,
我話: 你整"林"佢啦! 你睇唔到架?
佢: 咁又點? 佢又唔會痛...

唉... 憎植物都唔好搞到我棵野.... 好自私囉!

我當時都好嬲!但溝通原來好重要,要佢懂得從你架角度諗,要佢知道你放左好多心機落盆植物到,植物才會長大,這就是見得到的生命。  發表於 2012-11-3 00:43
哈哈~一模一樣,我母親都不喜歡植物,植物就變成死物一樣,睇唔到。佢試過整『林』左弄到成地泥竟然將盆植物掉左,當然我不在家。  發表於 2012-11-3 00:38
回復

123下一頁