我的小小香草群

作者: davisze 發表于 2009-10-28 21:15:32
7341 56
davisze 發表於 2009-11-2 14:08:26 |顯示全部樓層
dill 可以係比較麻煩, 本身容易種但經常為白粉病困擾, 種大就易培育下一代就麻煩
溫室效應影響到平均雨量減少

chervil就應該無咩難度, 你大概點種呢請問?

anyway你個天台陽光充足而且你有一定技巧, 乜都生得好靚 ...
gtrnismo 發表於 2009-11-1 14:08

Dill 死光囉
反正死剩下來就只有這兩... 一株 Chevil 吧
兩個月大囉   2cm 都唔夠
我最後一株  原本係一大片的
另外我鼠尾草都係差唔多死光
( 三個月時間吧 .. )
不過最近又種了一批敢死隊
那兩株鼠尾草點解活著我都唔明
不過最近又打算換一批泥試下
死都唔信鼠尾草咁難種

回復

緲緲 發表於 2009-11-3 06:05:36 |顯示全部樓層
21# davisze
泥面生晒青苔,唔知關唔關事呢?
回復

davisze 發表於 2009-11-4 00:47:21 |顯示全部樓層
21# davisze
泥面生晒青苔,唔知關唔關事呢?
緲緲 發表於 2009-11-3 06:05

青苔係後期生既
我大概種了 DILL 跟 Chevil 一大盤 ,我愛草皮咩
不過死剩下這兩顆, 就放著
反正就係咁個樣   要死要生都唔知   反正就唔會大
剛開始種草就很在意
尤其睇完 GTR兄 既香草心得
( 反正除左香茅沒種之外,差唔多裏面講過的香草我都種左了 )
不過.... Dill 跟 Chevil 跟 Chives 跟 Sage 跟 紫蘇 這五樣我全都種唔大
Dill 跟 Chevil 死光
Chives 一個多月只有兩根蔥 ( 又係唔大 ,唔係話好粗生咩 @@)
Sage  第三個本葉出來一定爛根死
紫蘇的話全都唔發芽
這五種種了唯一共同處係 Yates 牌
所以我開始玩 Royal 牌.....
死唔信 Sage 種唔大...
回復

緲緲 發表於 2009-11-4 10:44:04 |顯示全部樓層
23# davisze
如果係我嘅話我會做個「死因研究」先再種下一輪囉,試圖探索一吓「至命」原因。
冇錯啲種子好平,但種一次死一次又唔知死因係乜,都幾浪費心機。
回復

gtrnismo 發表於 2009-11-4 22:34:18 |顯示全部樓層
青苔係後期生既
我大概種了 DILL 跟 Chevil 一大盤 ,我愛草皮咩
不過死剩下這兩顆, 就放著
反正就係咁個樣   要死要生都唔知   反正就唔會大
剛開始種草就很在意
尤其睇完 GTR兄 既香草心得
( 反正除左香茅沒種 ...
davisze 發表於 2009-11-4 00:47

話時話青苔都係死因(證據)之一: 你泥面出得青苔一定係落雨多(林水多), 直射得唔夠
Dill 可以 6小時日照/每日 (晒得越多越硬越無禁容易斷)
所以我古你唔夠太陽

dill
chervil
chives
sage
......紫蘇

唔係想讚你, 應該係種子問題
Royal我買開, Y字頭好似只係買過兩隻
邊兩隻我買Y都唔記得
用種子種未試過唔生, 亦全部都大

只不過草兄果句"能否自家繁殖下一代"才是要點

我懷疑Y字頭唔係唔好係唔夠適合香港都唔定

dill,chervil,chives我都可以種到開花, 但只得dill能夠出倒下一代
紫蘇肯定你D種子有問題, 因為佢同青蛙無分別, 多種到痴線, 而且同basil一樣超易生

期待你地既報告
回復

緲緲 發表於 2009-11-13 04:40:20 |顯示全部樓層
請問樓主你啲艾草係由種子種起,定係買現成苗種架?
因我有一棵疑似係艾草嘅幼苗,佢原本生咗喺另一盆未放過出室外嘅植物傍,
嗰盆又咁啱之前落咗一啲艾草灰(係藥材鋪買嘅艾疚條點完剩下嘅灰)。
如果你見過艾草幼苗嘅話唔知可否幫吓眼?OK嘅話我就放張相上來。
回復

davisze 發表於 2009-11-13 08:25:42 |顯示全部樓層

我哦
全部都係由種子種起
比較好玩

小時候既小艾草
回復

緲緲 發表於 2009-11-13 09:33:40 |顯示全部樓層
27# davisze

但我嗰棵比你盆更「小」,同生得幾慢吓。幫吓眼睇吓似唔似?

回復

davisze 發表於 2009-11-13 11:32:45 |顯示全部樓層
似喎
艾草小時候葉唔會分叉
最近一個月生到膝頭咁高先分叉比較明顯
回復

jack872184 發表於 2009-11-13 11:37:28 |顯示全部樓層
爛根死
beacuse too much water la~
泥面生晒青苔=too much water~
回復

緲緲 發表於 2009-11-13 12:01:40 |顯示全部樓層
29# davisze
咁你嗰啲種咗幾耐至到膝頭咁高?
如果我呢棵真係艾草嘅話就非常有趣:
第1,種子係來自啲乾艾條; 第2,艾條燒成灰種子都冇死!
等再大啲睇吓啲葉會生成點。
回復

davisze 發表於 2009-11-13 19:33:30 |顯示全部樓層
29# davisze
咁你嗰啲種咗幾耐至到膝頭咁高?
如果我呢棵真係艾草嘅話就非常有趣:
第1,種子係來自啲乾艾條; 第2,艾條燒成灰種子都冇死!
等再大啲睇吓啲葉會生成點。 ...
緲緲 發表於 2009-11-13 12:01

大概兩個月到
因為想唔到用艾草來做咩菜
所以懶得搣頭  所以不斷長高
灰都可以種  太厲害了
我仲有一張小時候的照片
艾草 BB
回復

hellokitty_971 發表於 2009-11-13 22:35:26 |顯示全部樓層
勁喎, 大離會好特別, 有無用佢地來煮野食?
回復

蕙蕙 發表於 2010-3-9 21:55:39 |顯示全部樓層
你d香草種得好靚呀, 早知你有sweet basil, 上次問你羅埋啦
回復

ugandy 發表於 2010-3-9 22:17:39 |顯示全部樓層
我剩番4粒sweet basil種子  
你要唔要呀  (可能會少得濟 )
回復

緲緲 發表於 2010-3-10 13:32:50 |顯示全部樓層
davisze,我嗰棵疑似經藥材鋪艾疚條「偷渡入境」疑似艾草已經大咗幾多,可以唔駛用放大鏡影:

(左:一個月前   右:現狀)
疑似艾草1.JPG     疑似艾草2.JPG

換咗泥後啲葉大得快咗同比之前大好多,可比較上層同底層嘅葉,大細超過幾倍,葉底多毛。
不過葉形就冇你嗰啲咁圓喇。而家仲係種喺個穴盆內,未見根突出盆外就唔換大盆住。
回復

davisze 發表於 2010-3-10 14:11:25 |顯示全部樓層
你d香草種得好靚呀, 早知你有sweet basil, 上次問你羅埋啦
蕙蕙 發表於 2010-3-9 21:55

應該重有好多...
今年唔打算種好多 Basil
根本係食唔哂等開花

要唔要哂4隻 Basil
Lemon, sweet , thai and 忘記左
回復

davisze 發表於 2010-3-10 14:13:33 |顯示全部樓層
davisze,我嗰棵疑似經藥材鋪艾疚條「偷渡入境」疑似艾草已經大咗幾多,可以唔駛用放大鏡影:

(左:一個 ...
緲緲 發表於 2010-3-10 13:32

葉好似比較硬
艾草葉軟軟地
呵呵
我也不肯定
add9icon
不過我既艾草一個月已經生得好高
因為艾草真係野草... 呵呵
回復

緲緲 發表於 2010-3-10 14:33:49 |顯示全部樓層
回復 38# davisze
其實啲葉好薄架,只係葉柄比較挺。葉背因為多毛仲會有少少反光。
試過比佢曬日頭但一曬葉柄就變紫!放返去散光位葉柄至會保持鮮綠。
記得佢初發芽時嘅豆葉形狀同洋咁菊嗰啲一樣嘅橢圓形,
我諗都起碼係菊科植物,係咪艾草就真係唔肯定喇,
不過至少希望唔係咩毒草就得。
回復

蕙蕙 發表於 2010-3-10 15:18:29 |顯示全部樓層
回復 35# ugandy

你寄比我我咪照殺羅
回復