打算分享玫瑰枝條,不過...

作者: davisze 發表于 2010-7-25 12:25:05
1236 7
夏天不是玫瑰的生長時機
太熱了  花不好看
但是枝條長很多   剪完就當垃圾丟了
覺得有點兒浪費
不過老實講我「未試過」繁殖玫瑰
應該是用環剝的方式去試
( 其實想繁殖好耐,不過怕放唔落)
成功的話要一個月後以上才有辨法送人
另外送貨地點方面只能在屯門那一帶
當然
品種方面...
如果有時間可以參考一下以下有點長既帖
http://www.mshua.net/bbs/viewthread.php?tid=53878
其實只係計劃一下
杆插苗沒有一定成功率說....
corina 發表於 2010-7-25 15:35:44 |顯示全部樓層
你d玫瑰好靚呀,我有興趣,不過我杆插過三次都失敗~
回復

davisze 發表於 2010-7-25 18:18:27 |顯示全部樓層
你d玫瑰好靚呀,我有興趣,不過我杆插過三次都失敗~
corina 發表於 2010-7-25 15:35

我只係想試下杆插
不過係用環剝的方式
你想唔想種「籐」類?
Francois juranville(粉) or Alberic barbier(黃) ?
其實我想試下龍沙
回復

corina 發表於 2010-7-26 11:59:26 |顯示全部樓層
謝謝你,不過我諗我度種唔到...我今年都c咗好多花,太熱喇~
回復

金剛 發表於 2010-7-26 12:51:14 |顯示全部樓層
我有興趣,好想有一個法國式玫瑰園
回復

davisze 發表於 2010-7-27 23:20:59 |顯示全部樓層
我有興趣,好想有一個法國式玫瑰園
金剛 發表於 2010-7-26 12:51

玫瑰園就比較難
因為直立的玫瑰需要地種才會大
如果利用藤月的話
以我現在的長勢其實兩年就可以爬滿拱門
( 我才不這樣做,颱台來了就「完」了 )
大部份很美那種都是藤月類
那一種要從小苗至快出漂亮的花快要兩年左右
add9icon
回復

ht333147 發表於 2010-7-27 23:27:02 |顯示全部樓層
我只係想試下杆插
不過係用環剝的方式
你想唔想種「籐」類?
Francois juranville(粉) or Alberic barbier ...
davisze 發表於 2010-7-25 18:18

如果現在插枝幾乎是 100% C, 就算是壓條等出根也耐, 且弱,
樓主何不等多1.5--2個月, 到時有點秋涼, 插枝成數高很多.
回復

davisze 發表於 2010-7-28 11:39:27 |顯示全部樓層
如果現在插枝幾乎是 100% C, 就算是壓條等出根也耐, 且弱,
樓主何不等多1.5--2個月, 到時有點秋涼, 插枝 ...
ht333147 發表於 2010-7-27 23:27

生太長太高...
盆太細  風太大
剪左又覺得可惜
所以打算試下唔浪費囉
add2icon
回復