Monse,飛機草 13 Nov 07 updated喇

關閉 [複製鏈接]
作者: lolo 發表于 2007-6-28 14:13:33
10686 85
Monse,
有四棵飛機草種子發芽了
你的下了種嗎 ?
希望它們順利長大!

有什麼要特別要留意呢 ??

飛機草苗

飛機草苗
Monse 發表於 2007-6-28 14:40:37 |顯示全部樓層
這個夏天的天氣太不隱定了,一係太熱一係就下雨下過不停,所以我秋天才播種了,點解係綠色既上次我果棵係紫紅色咕喎,先出機翼後出機尾跟著無幾耐成棵死埋,祝你棵植物快高長大呵,遲長大些要比相我睇啦。
回復

lolo 發表於 2007-6-28 17:22:00 |顯示全部樓層
咁奇怪
會否不是飛機草呢 ??
回復

lolo 發表於 2007-6-28 22:58:09 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-6-28 14:40 發表
這個夏天的天氣太不隱定了,一係太熱一係就下雨下過不停,所以我秋天才播種了,點解係綠色既上次我果棵係紫紅色咕喎,先出機翼後出機尾跟著無幾耐成棵死埋,祝你棵植物快高長大呵,遲長大些要比相我睇啦。 ...

Monse,
有冇小苗舊照呢
回復

Monse 發表於 2007-6-30 09:16:22 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-6-28 22:58 發表

Monse,
有冇小苗舊照呢

lolo

我那棵碩果僅存的“飛機草”只生存了一個星期到 ,沒料到這麼快嗚呼哀哉所以沒有拍照,而最重要的我尚未學會怎樣將相機裡的照片Post上電腦再加上家裡部電腦無開太耐唔Work好耐路又的唔起心肝攪好部電腦所以無相睇囉
回復

羊咩咩 發表於 2007-6-30 19:27:54 |顯示全部樓層
係咪用USB線連接兩部機呀?如果係的話我有個新喎,唔知啱唔啱用呢,咪可以比左妳,到時敎妳點post相,一齊玩貼相
回復

Monse 發表於 2007-7-4 16:12:53 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-6-30 19:27 發表
係咪用USB線連接兩部機呀?如果係的話我有個新喎,唔知啱唔啱用呢,咪可以比左妳,到時敎妳點post相,一齊玩貼相

最主要係“的唔起心肝”!
回復

lolo 發表於 2007-7-5 17:08:10 |顯示全部樓層

回復 #5 Monse 的帖子

So, U did all these in your office ?!  
回復

Monse 發表於 2007-7-6 09:09:51 |顯示全部樓層
Yes! 細聲D呀。
回復

lolo 發表於 2007-7-9 14:50:05 |顯示全部樓層
Update 吓 ...
似兩隻"青beebee"小飛機嗎 ?

又似遍佈池塘的浮萍小葉!
回復

ayclui 發表於 2007-7-14 16:56:54 |顯示全部樓層
好耐無現身... 見到 lolo d飛機草長得好好, 我都要寫個報告比monse:
上次monse送咗十粒種子比我, 為咗怕有閃失, 我將四粒種子用棉花濕水發芽, 另外六粒落泥, 三星期後棉花濕水嘅種子有一粒發芽, 而落泥嘅就未見有動靜.  再過一星期落泥嘅種子先發到一粒. 現在暫時有兩隻飛機飛出~~其他仍需努力 !!
圖中呢隻超迷你飛機係棉花濕水嘅…d 飛機真係生得好慢~~
另外呢d大飛機係我o向日本見到嘅, 有d似monse比我o地d飛機草, 可惜帶唔到返香港.

超迷你飛機草

超迷你飛機草

日本戰機

日本戰機
回復

lolo 發表於 2007-7-14 22:16:20 |顯示全部樓層
Woo...
Zebra planes !!  
回復

kokotiger 發表於 2007-7-15 00:33:30 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-7-14 16:56 發表
好耐無現身... 見到 lolo d飛機草長得好好, 我都要寫個報告比monse:
上次monse送咗十粒種子比我, 為咗怕有閃失, 我將四粒種子用棉花濕水發芽, 另外六粒落泥, 三星期後棉花濕水嘅種子有一粒發芽, 而落泥嘅就未見 ...

比我見到一定偷運佢入境
回復

ayclui 發表於 2007-7-15 00:37:55 |顯示全部樓層
原帖由 kokotiger 於 2007-7-15 00:33 發表

比我見到一定偷運佢入境

技術上唔可行呀! 佢o地有成5 - 6吋高, 放入行李喼實變一"住"菜
回復

Monse 發表於 2007-7-16 12:47:43 |顯示全部樓層

回復 #11 ayclui 的帖子

ayclui
真係好耐唔見喎,原來去左日本旅行,你係日本見到既斑馬飛機草很可愛啊!如果係我我都會冒險嘗試偷運回港呀,介唔介意話比我聽係日本邊樹見到(短訊話我知)。

Remarks : Audrey & lolo
你地兩個果兩隻青BB既飛機仔漸漸長大了,繼續努力呀,為免失手我都係等秋天先播種了。
回復

八王爺 發表於 2007-7-21 10:27:07 |顯示全部樓層
真係飞机草啊!

我十年前見过有得賣,是褐红色叶的。但很多年沒見过了!
回復

lolo 發表於 2007-8-1 18:25:23 |顯示全部樓層
又大咗D啦
過都似弱不禁風
俾風扇吹吓  兩隻飛機翼竟然卷起來
嚇死  
回復

Monse 發表於 2007-8-2 17:35:04 |顯示全部樓層
lolo

你棵開始有些睇頭喎,比心機,這個品種唔係紫紅色果隻,等佢再大D看看是什麼長相。
回復

ayclui 發表於 2007-8-5 12:15:31 |顯示全部樓層
Monse, 飛機草3號出現啦, 足足遲咗個半月, 好彩無放棄繼續等...飛機草1&2號都大咗好多啦!

飛機草1號

飛機草1號

飛機草2號

飛機草2號
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-5 17:28:45 |顯示全部樓層
好Q哦,真係名如其草啊
回復

12345下一頁