小見冷淡網頁

作者: Bmsmaster 發表于 2009-10-22 00:22:51
2808 20
近日學人玩肉, 故上網找資料, 發現了這網, 即登記, 現在已過了3日, 發覺這網頁的網友很少回應, 並不如其他興趣網站般一呼百和 , 是大家無特別可講還是會有其他更熱鬧的網站呢?
kalie 發表於 2009-10-22 02:55:21 |顯示全部樓層
也是呢....真的冷冷清清的...沒有辦法啦 !!!
回復

gege188 發表於 2009-10-24 21:35:26 |顯示全部樓層
多肉生長期比較慢.所以小d update掛~
我都係一個月先update一次
回復

Bmsmaster 發表於 2009-10-24 23:45:09 |顯示全部樓層
老手update唔心急, 但新手問題多籮籮, 梗係想即問即答, 希望你能明白新手的無耐性!
回復

gege188 發表於 2009-10-25 10:30:01 |顯示全部樓層
老手update唔心急, 但新手問題多籮籮, 梗係想即問即答, 希望你能明白新手的無耐性!
Bmsmaster 發表於 2009-10-24 23:45

我都係新手黎ga~~種左多肉半年都無....
回復

manman929 發表於 2009-10-25 19:39:30 |顯示全部樓層
我都係成日來睇野~有所共鳴
回復

Bmsmaster 發表於 2009-10-26 13:12:27 |顯示全部樓層
回應的都是初級和見習的會員
回復

走得慢 發表於 2009-10-26 14:27:31 |顯示全部樓層
養肉是以年計的。
在香港,會上網及有養肉經驗(指超過5年,我只有一年經驗)的人不多。
大家仍在摸索階段。
網友不敢隨便回答某些問題也不奇。
若急於要答案,可在發問前爬文,看看能否從其他帖找到你想要的答案。
若有任何令你不快的地方,十分抱歉。
回復

Bmsmaster 發表於 2009-10-27 00:18:58 |顯示全部樓層
===========================
若你是版主, 這句話可以接受, 但你如果和我們同是網友, 就不用客氣了

其實, 交流一下經驗並沒有指定一定要怎樣做, 我想, 大家是可以的, 當然, 有昤有人過份自我, 自說自話, 大家也不會看他, 所以, 最緊要多點聲氣和合作。

如大陸有空看到那裡有什麼品種, 大概甚麼價錢和分享一下自己的種植心得或經驗, 成功與否, 都會對大家有幫助。

之前我曾上過海水魚網, 大家一起討論救病魚, 更有互不相識的魚友, 約在一起救魚, 幫魚打針, 有次我的魚缸出問題, 網上求救, 不少高手出招, 使我獲益良多, 其實如果要推廣自己的興趣, 真的要大家多點交流, 最少, 有人明白你的難度和肉肉的觀賞價值, 是十分鼓舞的
回復

phantom 發表於 2009-10-27 09:33:51 |顯示全部樓層
若你是版主, 這句話可以接受, 但你如果和我們同是網友, 就不用客氣了

其實, 交流一下經驗並沒有指定一定要怎樣做, 我想, 大家是可以的, 當然, 有 ...
Bmsmaster 發表於 2009-10-27 00:18

建議樓主如果急於求真相的話,可以到台灣的塔內和tcss問問看.
那裡的水平比較高,可以令你滿意既高手應該比較多同肯出聲,只要語調柔和的話
回復

gege188 發表於 2009-10-27 11:34:27 |顯示全部樓層
我睇返d post,已經有c兄話你個d肉肉好似徙長+唔夠光~環境好暗,唔知c兄有冇留意呢??
回復

Bmsmaster 發表於 2009-10-27 22:29:52 |顯示全部樓層
有留意, 不過唔知點改善, 因為是水培, 加上我的容器細少, 很易曬熱D水和生青苔, 所以只要不死, 就由他, 此外, 那兩粒小東西買回來時在泥中都是長錐體的, 所以無特別再搞

另外"那裡的水平比較高,可以令你滿意既高手應該比較多同肯出聲,只要語調柔和的話"
大家都只是上網用字快速表達意思, 如果要特別修辭才教, 那我行文粗鄙, 只好偷師了
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-28 00:35:32 |顯示全部樓層

其實, 交流一下經驗並沒有指定一定要怎樣做, 我想, 大家是可以的, 當然, 有 ...
Bmsmaster 發表於 2009-10-27 00:18

海水魚網同多肉在性質上好唔同, 養魚人數都唔同養肉人數. 淨係講養魚要顧水質, 光度, 水冷, rot 又唔可以下葯... 淨係咁講都有排講.
大家都有心幫手, 高手唔係無, 不過只好期待. 我都期待中, 希望你別介意等啦.
回復

phantom 發表於 2009-10-28 01:16:48 |顯示全部樓層
12# Bmsmaster

咁又唔好咁講,人地五茄兄弟大鬧tcss都係咁
最尾仲有位熱情仙友主動送野比佢添
只不過係有陣新手問題太過老生常談,人地答完又答
梗係叫你先爬文,但通常呢個時候你總係覺得不是味兒
比較急進既會贈返人兩句,最後不歡而散
回復

Bmsmaster 發表於 2009-10-28 22:33:27 |顯示全部樓層
只不過係有陣新手問題太過老生常談,人地答完又答
梗係叫你先爬文,但通常呢個時候你總係覺得不是味兒
==================================
老實講,在其他網頁我都曾布這感覺, 我只不過除了更快得到資訊外, 更想熱熱鬧鬧, 推動風氣---------作大D-----推動環保
回復

doko 發表於 2009-10-29 11:17:40 |顯示全部樓層
有時爬文得到多種說法, 有些說多太陽, 有些說不可宜曬, 有些說一星期比一次水, 試過照跟, 最後都難逃certify.
回復

八王爺 發表於 2009-10-29 14:18:28 |顯示全部樓層
呵呵 ~~ siu yin 同 audrey 都高手,高手出招唔易架。
回復

lovecat28 發表於 2009-10-29 17:04:11 |顯示全部樓層
我都有同感, 我都是新手一名有時真的很心急希望有高人出手相幫.....
回復

sam 發表於 2009-10-29 22:12:51 |顯示全部樓層
我玩多肉雖然超過20年.....但自問唔係高手!
多年種植和玩死無數的經驗.....只能得到以下結論:
多肉的死因,大致上不出兩個----
1. 太濕!
2. 死因不明!
回復

Bmsmaster 發表於 2009-10-29 22:33:27 |顯示全部樓層
再講一次對新手的期待

我有一次養魚忘記開過濾的泵, 一天後發覺再開, 即時有魚死亡, 當時不知所措, 但上網後版主即時教我處理, 使死亡率大減

又有一次我的沙漠玫瑰摔傷了, 根部入水發漲, 自己無人教, 膽搏膽的切去一半, 之後再生根, 生得比以前更好, 約3個月後, 比之前更茂盛, 同事們都讃好, 但原來他的底部, 切口位仍是很容易入水, 直到一日突然見他灣了, 才知無得救, 如果當時有得問, 就好得多了!
回復

12下一頁