Iris @ Succulents Collection

作者: irishuen 發表于 2009-10-19 14:43:42
3124 24

我家的那幾只多肉

團購笹之雪, 我買了3棵, 2棵生生得麻麻, 得1棵可以見得下人, 有棵勁爛葉

最好果棵

最好果棵

爆了角的傢伙

爆了角的傢伙

勁爛葉的旦散

勁爛葉的旦散

漂亮的五色萬代

漂亮的五色萬代

漂亮的五色萬代 bb

漂亮的五色萬代 bb

底層用大粒珠石, 中層用普通花泥, 面層舖白色石仔

底層用大粒珠石, 中層用普通花泥, 面層舖白色石仔

王妃雷郎白中斑小寶寶

王妃雷郎白中斑小寶寶

好好生養的十二卷媽媽

好好生養的十二卷媽媽

又多個bb

又多個bb

希望唔好俾我玩死晒啦....

希望唔好俾我玩死晒啦....
肥仔文 發表於 2009-10-19 15:21:09 |顯示全部樓層
多口問兩句. 生石花除珠石外有沒有其他植料?

等出根?

有無淋過水?

珠石濕水後透氣度唔知比赤玉土差多少.
回復

irishuen 發表於 2009-10-19 15:33:46 |顯示全部樓層
2# 肥仔文

沒有了其他植料了, 因為第一次種, 唔係好識, 只淋過一次好小水
棵野都冇乜根, 等佢再生多d根出黎, 再換過d 植料俾佢
回復

肥仔文 發表於 2009-10-19 15:35:28 |顯示全部樓層
2# 肥仔文

沒有了其他植料了, 因為第一次種, 唔係好識, 只淋過一次好小水
棵野都冇乜根, 等佢再生多d根出黎, 再換過d 植料俾佢
irishuen 發表於 2009-10-19 15:33

其實我唔熟珠石屬性.

我唔知濕水後珠石會唔會積水.
一積水..就大劑了..
回復

irishuen 發表於 2009-10-19 15:37:46 |顯示全部樓層
4# 肥仔文

應該唔會, 因為我淋左好少好少的水, 而且聽聞生石花要好小心控制水份
所以我都唔係好敢俾咁多水佢, 基本上佢宜家係輕"漂漂"的
回復

gege188 發表於 2009-10-19 16:38:51 |顯示全部樓層
珠石呢,我覺種AV就OK。但多肉唔多得。。
同理。。。。個盤最好疏水。。唔好密底。。。一棵一盤就最好啦!
(個人意見!!!)
回復

Magic_Bill 發表於 2009-10-19 17:33:41 |顯示全部樓層
我返而想問 iris 大大你o個棵爛葉的笹之雪有沒有發黑的情況...?
我一回來時因為都有很多爛葉 + 爆角, 而發黑o個幾塊葉又一路黑下去...
不知是不是正常的情況...(~_~)a  苦惱中....
iris 大大你有冇剪掉它 ? 還是由佢 ???
回復

cindyyiu 發表於 2009-10-19 18:00:10 |顯示全部樓層
我那棵一回來亦有4、5塊爛葉,我全部剪掉它,至於3處爆角因在中心位置,故不敢剪掉,現在亦是不斷發黑。
回復

irishuen 發表於 2009-10-19 18:08:53 |顯示全部樓層
7# Magic_Bill

我果3棵都有爛葉......
爆角的剪角, 但都係發黑+爛, 我直接將佢塊葉成塊剪左出黎(咁好似好少少), 而且仲有陣味, 咪就係圖2個棵, 今日我都仲剪左幾塊葉,
最差果棵, 宜家放左係度風乾,風乾,再風乾....都唔敢俾佢入泥, 等佢再乾d 先....

有冇高手可以教下我點樣救佢呀.....

入了盆的2棵我只淋了少許水(應該不到20cc水)
回復

irishuen 發表於 2009-10-19 18:15:20 |顯示全部樓層
8# cindyyiu

我果棵中間都有葉發黑, 是中層葉(圖2), 我是由葉根開始剪
那棵是處理好的樣子
回復

wong 發表於 2009-10-19 18:36:45 |顯示全部樓層
我都有一棵王妃雷神白中斑......生得好慢...
回復

Magic_Bill 發表於 2009-10-19 21:05:11 |顯示全部樓層
9# irishuen

我呢家都係由佢乾... 正因為發黑的葉子位置也是在內第一, 二環~
呢家睇定 D 先~
回復

irishuen 發表於 2009-10-19 21:35:57 |顯示全部樓層
12# Magic_Bill

我覺得佢乾好耐都未夠乾身, 好想拎個風筒出黎吹.....
回復

八王爺 發表於 2009-10-19 21:48:44 |顯示全部樓層
請各位留心,龙舌兰个盆要大!
如果唔係根部发展不良,棵嘢唔生長。

Iris 啲盆又細又淺,唔係咁啱龙舌兰。
回復

gege188 發表於 2009-10-19 21:51:49 |顯示全部樓層
我上次棵生石b壞根,都係拎hi fresh茶傷口,之後落泥..
都要等2個幾星期叫做好返呀.....
回復

八王爺 發表於 2009-10-19 21:55:39 |顯示全部樓層
再講多啲。

沙漠植物唔係少水就得,要夠陽光,如果根系發展得好,由朝晒到晚都得。
而日落之後根部會大量吸水,所以它們是深根植物。
植料疏水係好嘅,但係唔係淋少水就得。

生石花唔係用珠石種架。珠石係保水疏水物料,個体內有空間吸水,对生石花根部唔係咁好。
植料多啲粗砂,夏天太熱休眠一滴水都唔使淋咁滯。但秋冬生長期間,每次澆水要澆透,等完全乾或9成乾,再澆透。
我以前種,十幾年,都係咁。
回復

irishuen 發表於 2009-10-19 23:07:02 |顯示全部樓層
謝謝八王爺指點迷津~
小女子會盡快改善, 屋企冇盆了, 要去買大盆
我想問咁應該要點既植料? 1份沙:1份花泥可以嗎??
回復

JenniferC 發表於 2009-10-19 23:10:03 |顯示全部樓層
請各位留心,龙舌兰个盆要大!
如果唔係根部发展不良,棵嘢唔生長。

Iris 啲盆又細又淺,唔係咁啱龙舌兰。
八王爺 發表於 2009-10-19 21:48

大鑊…
睇黎要搵個再大d的高身盆了。
用返下面這種盆 or 闊大的盆較好?
回復

irishuen 發表於 2009-10-19 23:16:38 |顯示全部樓層
還有我想問一下盆要很深的嗎? 似蘭花盆那種深嗎?
盆要多大? 比笹之雪大一, 二吋可以嗎?
我夏天個窗台仔會有陽光曬入黎(around 5 hrs)但冬天一到, 太陽伯伯移位了add8icon

唔好意思, 多肉我是超新手, 我咩都唔識
回復

肥仔文 發表於 2009-10-19 23:22:30 |顯示全部樓層
盆來計..以前d前輩係用. 盆口徑同盆身 1:1.5的.
回復

12下一頁