第一次做 花生麩水

作者: A.A. 發表于 2009-10-17 13:22:13
1800 6
早2日用花生麩 + 水 整左支1.25公升的肥, 請問要不要加其他物質 ?  如骨粉 ?
昨天打開樽蓋, 發覺有氣體噴出, 好像氣水一樣,   請問要不要日日打開樽蓋放氣 ?
如不用的話, 樽內的氣體會不會令個樽炸開 ?  要吀幾耐先可以用來淋花 ?
惜花君 發表於 2009-10-17 14:49:57 |顯示全部樓層
我買左係 3合1 ( 魚骨, 牛骨, 花生芙 ) $7 一斤,
用 1.5公升樽裝

佢發酵係會放氣, 開頭會放好多氣同特別臭, 我兩三日就會深夜攞去升降機旁放氣, 1 來屋企放臭死家人, 走廊放臭死鄰居, 所以要無人時分係升降機旁既垃圾桶附近放, 將影響其他人既機會減到最底, 之後返屋企洗手, 完成, 到左後期, 佢已經發酵得 7788, 無氣泡再出, 我就 1 星期先放氣, 氣量已經好少, 而且亦無咁臭, 好似話 2 個月後可以溝希用, 越發酵得耐越唔易燒傷植物
回復

A.A. 發表於 2009-10-23 12:24:17 |顯示全部樓層
2# 惜花君

謝謝 ! 但我支水只是淡啡色,沒有泡, 只有汽, 是不是下粉不足呢 ?
回復

惜花君 發表於 2009-10-24 14:19:18 |顯示全部樓層
岩架啦, 希些無所謂啦, 最緊要灌溉時唔好濃, 唔係植物會頂唔住
回復

alilovebyj 發表於 2009-10-26 22:57:41 |顯示全部樓層
記住水位唔好咁高……我平常都係放約六成水…留番d空間比d氣
回復

A.A. 發表於 2009-10-27 09:16:58 |顯示全部樓層
4# 惜花君

謝謝你們的指導, 我是超級新手, 好多野要學呢 !
回復

A.A. 發表於 2009-10-27 09:17:22 |顯示全部樓層
5# alilovebyj

謝謝你們的指導, 我是超級新手, 好多野要學呢 !
回復