木瓜容易種嗎 ?

作者: A.A. 發表于 2011-7-11 15:18:15
1275 9
請問在露台可以種木瓜樹嗎 ?  如果用果核種,  面層有d透明的黏膜, 要冼走它才浸水嗎 ?  要種多久才有果 ?
dickymx5 發表於 2011-7-11 15:37:21 |顯示全部樓層
容易的~ ,我懶到直接放d 核落去,之後覆土 都得。
回復

Monk's 發表於 2011-7-11 15:48:10 |顯示全部樓層
那些有黏膜的種子會很快很大陣味同野到很多飛蟲...
回復

A.A. 發表於 2011-7-11 16:09:54 |顯示全部樓層
dickymx5 發表於 2011-7-11 15:37
容易的~ ,我懶到直接放d 核落去,之後覆土 都得。

那我直接入盤.  謝謝 !
回復

A.A. 發表於 2011-7-11 16:11:16 |顯示全部樓層
Monk's 發表於 2011-7-11 15:48
那些有黏膜的種子會很快很大陣味同野到很多飛蟲...

我依家浸緊水,  要立即入盤了, 謝謝 !
回復

lovingella 發表於 2011-7-11 16:29:41 |顯示全部樓層
我前幾個星期都種左~ 我落左6粒種子
其中一粒將透明黏膜MEET走~ 我發現冇黏膜既會比較快發芽,
但唔會差好多日!! ;)

等個幾星期左右就會見到有小苗!! ^^
回復

jessicayip31 發表於 2011-7-11 18:20:56 |顯示全部樓層
我之前都係食完個木瓜拿d子出來掉落泥種, 都結到果! 好易種!!

回復

cherrie_ccs 發表於 2011-7-12 09:26:22 |顯示全部樓層
唔難, 不過...木瓜好多係改機因的, 所以不建議亂種, 改機因的可引起一d 問題啊

http://www.producegreen.org.hk/event2.asp#237

http://www.producegreen.org.hk/en21.html

回復

threeyee 發表於 2011-7-12 09:41:15 |顯示全部樓層
It grows extremely fast.
回復

cowcowpop 發表於 2011-7-12 09:49:57 |顯示全部樓層
Very easy.
Simply plant and water.
回復