作者: 四少 發表于 2009-10-13 23:52:24
2348 9

週六日, 一行 24 人, 為的是美食 ...
不過, 掛住食, 所以 ... 無影相 ... 食物相 ...

詳情 http://www.hkcities.com/forum/viewthread.php?tid=20121

只有數景點

day 1 下午到達 順德, 取酒店房後, lunch 鳳城大酒樓 ... 最叫我難忘的係唔酸的 白糖糕, 勁新鮮唔so唔滯唔太甜的 炒水牛奶
飯後景點

寶林寺

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2009-10-13 23:59:02 |顯示全部樓層
順德... 廿年無去過喇~~ 有無食薑汁撞奶?豆花?桂花魚...?
回復

四少 發表於 2009-10-14 00:02:22 |顯示全部樓層
之後下午茶去左 民信 食 雙皮奶
晚上去左 粥家莊 食晚飯

day 2 早餐 龍的酒樓 , d 點心好正 ... 特別愛吃那個 馬拉糕

早餐後, 景點

杏壇鎮 裡, 廣東唯一的水鄉, 有 小周壯 之稱的 "逢簡水鄉"

回復

四少 發表於 2009-10-14 00:09:52 |顯示全部樓層
順德... 廿年無去過喇~~ 有無食薑汁撞奶?豆花?桂花魚...?
jellyfishy 發表於 2009-10-13 23:59

我地食唔到太多, 所以只食左 薑汁雙皮奶
豆花 無食喎, 桂花 ? 我地食 多寶魚 ....
粥家壯 d 野好食, 特別係 粥水鍋 ....

遲下又有美食團 ^ ^ ... 11月又泡溫泉住靚靚酒店, 12月去 土樓 , 我今年仲想去 碉樓 & 詔關 (希望有落雪)

day 2 pm 去左全 亞洲最大的牌坊 ... 仲有一間勁豪華勁正的酒家 ...
明天待續 ...
回復

新仔 發表於 2009-10-14 00:56:55 |顯示全部樓層
一行 24 人, 好熱鬧呀! 風景好靚呀!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-10-14 09:37:13 |顯示全部樓層
等..........................................
回復

四少 發表於 2009-10-15 22:22:44 |顯示全部樓層
清暉園 - 建於清嘉慶年間。為廣東四大名園之一,嶺南園林的代表。

回復

四少 發表於 2009-10-15 22:24:44 |顯示全部樓層
[顺峰得胜牌坊] , 全亞洲最大的牌坊, 中華第一牌坊, 整座牌坊宽88米, 位於顺德顺峰公园, 是顺德最大的公园.

放完 ...
回復

江江 發表於 2009-10-15 23:52:44 |顯示全部樓層
等..........................................
虛宿寶瓶 發表於 2009-10-14 09:37

XXX 2
同你孖鋪
回復

江江 發表於 2009-10-15 23:54:20 |顯示全部樓層
8# 四少

咁少....再多啲 ,可以嗎?
回復