種蘿蔔 ~ 一日一日長大!! (13/3 甜酸雜錦蘿蔔!)

作者: WingWing 發表于 2007-12-3 22:31:53
15011 84
PACO 發表於 2008-2-24 05:11:19 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-2-23 22:59 發表
這兩星期的收成 !!!   

日本大蘿蔔 ~ 一共種咗4個, 今日淨係收咗1個, 因為係最大嗰個 !!

今個星期回暖, 菠菜大得好快!! 今晚已經煮咗嚟食, 好好味!!   

第一次種 & 苐一 ...

wing wing
D羅馬好長喎,係咪唔多夠光呢? 希望天氣回暖啦,如果再凍就真係可能收唔切啦 祝你好運
你D菜真係大豐收喎,你租一幅定兩幅架,咁多好野收!!! 厲害!佩服!
回復

WingWing 發表於 2008-2-24 14:45:17 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-2-24 05:11 發表

wing wing
D羅馬好長喎,係咪唔多夠光呢? 希望天氣回暖啦,如果再凍就真係可能收唔切啦 祝你好運
你D菜真係大豐收喎,你租一幅定兩幅架,咁多好野收!!! 厲害!佩服! ...

今次我租咗兩幅田!
都係邊學邊種, 真係要好多謝園圃的園友 & 園藝館的花友教路!
下期係4-8月, 下星期開始報名, 希望抽到啦! 家陣個心重十五十六, 好想租兩幅田, 因為好多嘢想種,
但又怕天氣熱好辛苦 ~   (唉! 抽到先慢慢諗啦! )

PACO, 你下期會否繼續呀? 抽咗田未呢? 如果係, 你會種 '嘜' 嘢呀???
回復

PACO 發表於 2008-2-24 22:46:34 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-2-24 14:45 發表

今次我租咗兩幅田!
都係邊學邊種, 真係要好多謝園圃的園友 & 園藝館的花友教路!
下期係4-8月, 下星期開始報名, 希望抽到啦! 家陣個心重十五十六, 好想租兩幅田, 因為好多嘢想種,
但又怕天氣熱好辛苦 ~  ...

我下期梗係玩啦 ,不過租一幅算啦!因為下期所種到的作物,興趣冇今期咁大!! 下期面對問題會較多,天氣同害蟲最麻煩,本來想租兩幅,但都打消念頭了 !
我3月9日先收田,要4月先開班了(有排等!!!!! )
下期想種----豆角,泰國青瓜仔,日本亞魯斯蜜瓜,茄子,燈籠椒(延續編),3款蕃薯,通菜,白苦瓜....!(又爆滿 )
回復

WingWing 發表於 2008-2-25 11:58:42 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-2-24 22:46 發表

我下期梗係玩啦 ,不過租一幅算啦!因為下期所種到的作物,興趣冇今期咁大!! 下期面對問題會較多,天氣同害蟲最麻煩,本來想租兩幅,但都打消念頭了 !
我3月9日先收田,要4月先開班了(有排等!!!!!:icon3 ...

我嗰兩幅田, 一幅3月9日收, 一幅3月22日收, 下期都係4月頭先開始!! (收田時我會將
第一幅田D嘢搬去第二幅田度, 可以種多兩個星期!! ) 希望抽中啦!!
你講嗰D我都想種呀!  另外我重想種南瓜, 粟米, 紅莧菜....諗起都開心!!
種瓜好似難D!!!! 到時可能又要請教你 lu~
回復

heiheimama 發表於 2008-2-25 12:40:09 |顯示全部樓層
Wingwing你真係高手呀,所有蔬菜都種得好好!我都唔敢post我d蘿蔔出來啦,失禮死人!
回復

WingWing 發表於 2008-2-25 16:57:21 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-25 12:40 發表
Wingwing你真係高手呀,所有蔬菜都種得好好!我都唔敢post我d蘿蔔出來啦,失禮死人!

希媽, 但你種 '士多啤梨' 一門六傑 ~ 好利害!  
園友比我嗰兩盆小苗, 其中一盆剛剛開咗兩朵花, 另外一盆重好細棵!
重有一盆响花墟買, 開頭有好多花&幾粒士多啤梨, 點知比雀仔食晒!!!
回復

PACO 發表於 2008-2-25 22:08:03 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-2-25 11:58 發表

我嗰兩幅田, 一幅3月9日收, 一幅3月22日收, 下期都係4月頭先開始!! (收田時我會將
第一幅田D嘢搬去第二幅田度, 可以種多兩個星期!! ) 希望抽中啦!!
你講嗰D我都想種呀!  另外我重想種南瓜, 粟米, 紅莧 ...

點解咁得意架! 乜可以分開收田架咩????
南瓜要好大地方喎,而且都是高風險作物呢(好耐先有瓜打到)!祝你好運,我等睇相
回復

cestbaga 發表於 2008-2-25 22:28:55 |顯示全部樓層

回復 39# 的帖子

D 蔬菜生得好好呀
用嚟打邊爐一流~
回復

WingWing 發表於 2008-2-26 12:01:12 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-2-25 22:08 發表

點解咁得意架! 乜可以分開收田架咩????
南瓜要好大地方喎,而且都是高風險作物呢(好耐先有瓜打到)!祝你好運,我等睇相

因為TSO園圃共月98個田出租 , 所以會分開兩班, 開田時間有別, 所以收田日期咪唔同囉!  
但聽講遲D會搬去第二度玩, 可能無咁多幅田出租 lu ~
我見過園友種南瓜, 想試吓! 不過都係嗰句 ~ 抽到田先慢慢諗!
回復

WingWing 發表於 2008-2-26 12:03:15 |顯示全部樓層
原帖由 cestbaga 於 2008-2-25 22:28 發表
D 蔬菜生得好好呀
用嚟打邊爐一流~

多謝晒!!
之前成日攞D菜&蘿蔔嚟打邊爐, 好味呀!
回復

WingWing 發表於 2008-3-8 22:48:28 |顯示全部樓層
今日8/3的收穫!!

紅蘿蔔 ~ 大小通吃, 一共有15個!
100_0670 紅蘿蔔.JPG

100_0674 紅蘿蔔.JPG

100_0678 紅蘿蔔.JPG

由大至細排排坐.....最大有5.5吋, 最細只有2吋! 最細嗰個算唔算係孖胎!!
100_0684 紅蘿蔔.JPG

100_0692 紅蘿蔔.JPG

不同種類的櫻桃蘿蔔  ~ 有之前希媽幫我買的多色櫻桃 (黃色最大兩個), 圓櫻桃, 長櫻桃
& 法國紅白!  
100_0659  櫻桃蘿蔔.JPG

今晚用蒜頭炒雜錦蘿蔔 ~ 好好味!!
DSCN0124 煮雜錦蘿蔔.JPG

白菜 ~ 上星期仍然好哋哋, 今日生長得奇奇怪怪! "長嚟side" & 好多花!
DSCN0115 白菜.JPG

春菜
DSCN0117 春菜.JPG

芝麻菜
DSCN0120 芝麻菜.JPG

黑葉白菜
DSCN0119 黑葉白菜.JPG

細種生菜, 太細未收得 ~
DSCN0118 細種生菜.JPG

羅馬生菜, 重細D添! 有排等!
100_0662 羅馬生菜.JPG

上期一個番薯都無!    好彩今次細細哋都有幾個! (下星期退田時再挖下重有無番薯添!)
100_0675 番薯.JPG
回復

PACO 發表於 2008-3-10 00:26:09 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-3-8 22:48 發表
今日8/3的收穫!!

紅蘿蔔 ~ 大小通吃, 一共有15個!

由大至細排排坐.....最大有5.5吋, 最細只有2吋! 最細嗰個算唔算係孖胎!!

不同種類的櫻桃蘿 ...

好勁呀 好多蘿蔔同蕃薯喎 ,越黎越進步啦
回復

hellohello 發表於 2008-3-10 14:58:44 |顯示全部樓層
Wing Wing

勁呀!

你好有心機!我收紅蘿蔔時,只係掘少少就係上邊拨出來!!!!

恭喜你有蕃薯收!!!!

仲有你抽唔抽田呀?我......
回復

WingWing 發表於 2008-3-10 15:54:30 |顯示全部樓層
原帖由 hellohello 於 2008-3-10 14:58 發表
Wing Wing

勁呀!

你好有心機!我收紅蘿蔔時,只係掘少少就係上邊拨出來!!!!

恭喜你有蕃薯收!!!!

仲有你抽唔抽田呀?我......

今朝上網check....愈睇愈驚!!!   好彩到最後發現中咗一個!
我幫你問吓人.....如果有好消息就通知你!!
回復

WingWing 發表於 2008-3-10 16:15:38 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-3-10 00:26 發表

好勁呀 好多蘿蔔同蕃薯喎 ,越黎越進步啦

今次的收穫真係比上期多咗!  都係多謝大家教路!!

我抽到田喇 ~ 4月5日開田!!   下期種瓜應該難好多!  繼續努力!!!!
回復

hellohello 發表於 2008-3-10 17:17:33 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-3-10 15:54 發表

今朝上網check....愈睇愈驚!!!   好彩到最後發現中咗一個!
我幫你問吓人.....如果有好消息就通知你!!

麻煩你啦!!!靠你啦!

回復

蛀米虫 發表於 2008-3-10 17:27:56 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-3-10 16:15 發表

今次的收穫真係比上期多咗!  都係多謝大家教路!!

我抽到田喇 ~ 4月5日開田!!   下期種瓜應該難好多!  繼續努力!!!!

係咪天水圍呀??  我都諗緊星期尾報名~

第一次種的櫻桃蘿白

第一次種的櫻桃蘿白
回復

PACO 發表於 2008-3-10 18:00:55 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-3-10 17:27 發表

係咪天水圍呀??  我都諗緊星期尾報名~

佢地好似係將軍澳,我先係!到時多多指教喎!天水圍15跪先開始有得報名呀!!!大把位呢
hellohello希望你有機啦!!!
回復

Mini 發表於 2008-3-10 22:08:53 |顯示全部樓層
希望大家都抽到田啦,好想睇多d 你地d 收獲
回復

Mini 發表於 2008-3-10 22:10:12 |顯示全部樓層
希望我都可以好似你地咁,咁好收獲啦

回復