種蘿蔔 ~ 一日一日長大!! (13/3 甜酸雜錦蘿蔔!)

作者: WingWing 發表于 2007-12-3 22:31:53
14997 84
我响園圃種咗不同的蘿蔔, 上星期日落咗堆肥, 希望佢哋快高長大啦!!!!  

紅蘿蔔生長得非常慢, 最遲發芽!!
DSCN1432 紅蘿蔔.JPG

早水蘿蔔
DSCN1470 早水蘿蔔.JPG

遲蘿蔔
DSCN1429 遲蘿蔔.JPG

日本大蘿蔔
DSCN1471 日本大蘿蔔.JPG

櫻桃蘿蔔
DSCN1472 櫻桃蘿蔔.JPG

長櫻桃蘿蔔
DSCN1469 長櫻桃蘿蔔.JPG

DSCN1439 蜜糖豆.JPG
DSCN1450 豆苗.JPG
DSCN1475 荷蘭豆.JPG
DSCN1449 菠菜.JPG
DSCN1442 菜芯.JPG
DSCN1443 芥蘭.JPG

評分

查看全部評分

ammonch 發表於 2007-12-3 22:42:01 |顯示全部樓層
好羡慕你d蘿蔔長得咁好呀 , 我播左成三次,次次開頭都好地地, 但過了兩星期倒就離奇死亡, 真係傷心呀!
回復

heiheimama 發表於 2007-12-3 22:46:09 |顯示全部樓層
Wingwing你的紅蘿蔔是不是我俾你的?我的沒有發芽呀,陰公!
回復

WingWing 發表於 2007-12-3 23:00:14 |顯示全部樓層
哈哈, 原來除咗蘿蔔重POST咗其他相片, 重諗住開多幾張新帖 !!

heiheimama, D紅蘿蔔係我响繽繽買的, 我都等咗好耐佢先發芽, 重以為佢 '唔得'呀!!
如你有興趣, 我寄D比你試吓, 你PM通知我呀!

ammonch, 我都係第一次種蘿蔔, 也學習中, 我重有d '早水蘿蔔' 種子, 如你有興趣就
pm地址比我呀!
回復

ammonch 發表於 2007-12-3 23:07:40 |顯示全部樓層
已pm左俾你啦, 希望今長得成啦!  thx thx
回復

WingWing 發表於 2007-12-3 23:13:22 |顯示全部樓層
ammonch, 收到了, 明天寄出, 祝你成功!!
回復

PACO 發表於 2007-12-4 05:15:23 |顯示全部樓層
wing wing,
你仲種得仲好過我喎 ,我個d紅蘿蔔同甘筍都冇下文,唉!!!
不過你個d早水好似唔係幾似喎!! 早水d葉好似係圓葉的(類似菜芯咁樣架喎!).

你就好啦,有咁大地方種野

回復

WingWing 發表於 2007-12-4 10:54:24 |顯示全部樓層
我都係租社區園圃嗰D田, 玩四個月後又要再抽籤!!

'早水蘿蔔'種子係朋友比, 之前重分享咗比其他花友添!!
回復

hellohello 發表於 2007-12-4 10:56:32 |顯示全部樓層
你D莱心好掂掂掂!

努力!

PACO兄說得對,早水D葉應該跟第一幅櫻桃蘿蔔差不多。
回復

WingWing 發表於 2007-12-4 11:42:23 |顯示全部樓層
hellohello, 多謝多謝!

D菜心好迫, 係咪應該要蔬苗呢??
回復

蛀米虫 發表於 2007-12-4 11:46:50 |顯示全部樓層
就快有得食law~
回復

hellohello 發表於 2007-12-4 18:19:05 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2007-12-4 11:42 發表
hellohello, 多謝多謝!

D菜心好迫, 係咪應該要蔬苗呢??

如果你個田有空位,移苗就最好;如果冇位,就收住D大棵食住先,新鮮!!!等細棵有位生!!!哈哈
回復

chuping 發表於 2007-12-4 18:58:19 |顯示全部樓層
好多不同蘿蔔種呀... 勁!
菠菜荷蘭豆可以依家種?
回復

PACO 發表於 2007-12-4 19:59:32 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2007-12-4 10:54 發表
我都係租社區園圃嗰D田, 玩四個月後又要再抽籤!!

'早水蘿蔔'種子係朋友比, 之前重分享咗比其他花友添!!

一樣係園圃咩?點解好似仲多位個我咁嘅??? 咁你都唔弱喎 種咗成9款咁多.勁呀!!!!!
菜芯食一轉大棵個d先啦,隔多個零禮拜又有得收!

小餘種緊個d就似係早水蘿蔔--http://www.hkplants.com/viewthre ... page%3D1&page=1

回復

WingWing 發表於 2007-12-5 16:43:22 |顯示全部樓層
靜靜雞話比你哋聽....其實我都係租咗兩幅田 , 但就分開兩期,
第一期响11/11收田, 第二期响17/11收田.

第一期嗰幅田種咗不同’架’ 蘿蔔, 菜心, 芥蘭, 小唐菜, 蜜糖豆 & 荷蘭豆.
第二期嗰幅田種咗白菜, 菠菜, 豆苗, 番茄, 薯仔 & 番薯.
數吓數吓, 原來種咗咁多嘢!!  樣樣種少少玩吓囉!!

好彩天氣唔係咁熱, 攪兩幅田都幾辛苦….. 好似人哋揍雙胞胎咁!!
但見到有收成時又可以享受雙倍快樂呢!!

chuping, 菠菜&荷蘭豆厘嗰時候應該啱種. 你可以入去板主'架'蔬菜種植時間表參考.
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=271&extra=page%3D1
回復

ammonch 發表於 2007-12-6 13:04:20 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

WINGWING, 收到你送出的種子啦, 謝謝, 如果成功的話就貼d相上黎啦!
回復

WingWing 發表於 2007-12-15 22:33:52 |顯示全部樓層
今日影咗好多相, 又可以同大家分享吓!!

菠菜, 長大了很多, 唔知使唔使移苗呢??
DSCN1750 菠菜.JPG

唐生菜, 長得幾健康, 之前 '長嚟SIDE', 而家靚仔好多! 今日重移咗苗, 整齊好多呀!!
DSCN1751 唐生菜.JPG

DSCN1821 唐生菜.JPG

長櫻桃蘿蔔, 而家有手指尾咁長, 好可愛呢!
DSCN1768 長櫻桃蘿蔔.JPG

紅蘿蔔, 生長得最慢! 要加油呀!!
DSCN1769 紅蘿蔔.JPG

白蘿蔔, 好大棵, 但重未見到有白色的蘿蔔呀!
DSCN1770 白蘿蔔.JPG

日本大蘿蔔, 都好大棵, 我覺得佢D葉好靚!
DSCN1774 日本大蘿蔔.JPG

芥蘭重好細棵! 但影相好似好大喎!!
DSCN1775 芥蘭.JPG

菜心, 已經收咗一部份做晚餐!!
DSCN1776 菜芯.JPG

哈哈! 下個星期輪到小棠菜!!
DSCN1777 小唐菜.JPG

荷蘭豆, 有花&有第一棵豆!! 好開心呀!  
DSCN1779 荷蘭豆.JPG

DSCN1780 荷蘭豆.JPG

蜜糖豆, 要努力呀!!   
DSCN1781 蜜糖豆.JPG
回復

chuping 發表於 2007-12-17 00:41:48 |顯示全部樓層
長得好快呀! ...很想念我的農作物呀...唔知佢地依家點樣呢...
回復

yannes 發表於 2007-12-18 18:37:36 |顯示全部樓層
係邊度玩的??幾$$??
回復

WingWing 發表於 2007-12-19 00:55:33 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2007-12-18 18:37 發表
係邊度玩的??幾$$??

康文署 的[社區園圃計劃], 4個月為一期,  每期收費$400.
以抽籤形式報名, 留意各區報名時間!
回復

12345下一頁