節瓜唔知做乜? 有花友可以教吓我呢個園藝新丁嗎? 謝!!

作者: yylee48 發表于 2009-10-2 15:20:37
2327 4

各花友好:

小妹棵節瓜不知為何, 早兩日下完雨後, 便有些白色一條條紋的東西出現在葉面上 (可見相片), 究竟是什麼? 我應如何處理???

另外小妹之前播了一些種子, 亦已出芽, 長大中!!! 但有其中兩棵不知是什麼 (因已比較過其中已發芽長大中的植物, 沒有一棵與這兩棵一樣), 故想請教各花友究竟這兩棵是什麼? 是不是只是野草??

謝謝各花友的指導, 祝中秋節愉快!!!!  

節瓜-下雨後在葉面出現的白紋!!!! >_<

節瓜-下雨後在葉面出現的白紋!!!!  >_<

不知名植物一號

不知名植物一號

不知名植物二號

不知名植物二號
cookie20002005 發表於 2009-10-3 08:21:00 |顯示全部樓層
你棵節瓜有地圖蟲呀
回復

kerorozIL 發表於 2009-10-3 12:48:31 |顯示全部樓層
地圖蟲add3icon
回復

花園仔 發表於 2009-10-3 13:18:56 |顯示全部樓層
1# yylee48

你好!
葉面嘅白線就係潛葉蠅(地圖蟲)啦, 最簡單直接就係剪佢落黎銷毀!
唔得嘅話咪噴灑藥劑囉! <三益><綠油油>都得格!
我比較鍾意用<綠油油>貪佢乾爽D,
<三益>噴咗落去<立黐黐>架!

http://hkplants.com/thread-11235-467-1.html

回復

yylee48 發表於 2009-10-3 21:39:51 |顯示全部樓層
真係好好好多謝咁多位花友嘅教導呀!!!!!  小妹萬分感激!!!!

由於買唔切<綠油油>所以已經剪晒有地圖蟲嘅葉喇, 希望節瓜可以繼續健健康康咁成長啦!!!

唔該晒咁多位!!!!  中秋節快樂!!!!  
回復