大家有冇好提議種咩菜...

作者: namshanfung 發表于 2009-9-20 18:10:54
1703 9
係蟲蟲的世界下.....

小棠菜.....開始食
大白菜.....食緊..
莧菜.......冇咩淨...
芥菜......好似重有個樣係度....

究竟種咩菜可以避開蟲「災」呀...
llaus 發表於 2009-9-20 18:57:36 |顯示全部樓層
我似花老師及好多花友咁,整個防蟲網來種菜囉
回復

Cat@.@ 發表於 2009-9-21 11:19:14 |顯示全部樓層
吱d三益,得唔得架?
回復

namshanfung 發表於 2009-9-21 22:15:48 |顯示全部樓層
咩嘢係︰「吱d三益,得唔得架?」??
防蟲網?整咗。。。不過發現啲蟲蟲更厲害。。。自己遷徙入去。
回復

Cat@.@ 發表於 2009-9-24 23:09:04 |顯示全部樓層
問咗花老師啦!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
花老師,
另外一個問題和版友討論中,種菜時,為免蟲患,吱啲三益响菜葉,收菜前二星期就唔吱,得唔得架?

謝謝花老師!!!!
=====================================

大家好!
<三益>係有機嘅, 收菜前停藥時間冇注明, 但按一般毒性農藥都係預設2-3星期停藥期啫,
所以收菜前二星期就停止噴灑<三益>藥應該安全卦!
回復

namshanfung 發表於 2009-9-25 08:05:34 |顯示全部樓層
5# Cat@.@

thx~~   但有冇相睇?我好似未見過...
回復

faiwan 發表於 2009-9-26 12:44:06 |顯示全部樓層
1# namshanfung

種咩菜都無問題,但想keep住時常有菜,我可以教妳,首先苗生長到20天左右要剪去株(由株頂至株腰)的部份,即是整株的三分二,留根和三至四片葉,之後再過20天,妳會發覺之被剪的部份,會再生長過新的葉,另外本身的株身側粗大起來!如是者在同一位置再剪,它會不斷伸出橫枝,株身越粗越大,這樣往後的日子,會一株生長出幾株份量的菜了!這方法也不會浪費食物了!
其實這方法用任何植物上也有相同的效果!
回復

namshanfung 發表於 2009-9-26 22:10:53 |顯示全部樓層
7# faiwan

吓...真係咁都得?我真係第一次聽.....
回復

Citystream 發表於 2009-9-29 00:01:04 |顯示全部樓層
除了用有機殺蟲劑(苦楝油Neem oil)外,你可以用間種的方法,利用一些防蟲植物把容易吸引昆蟲的植物一行一行間開。菊科的植物有防蟲作用,例如菊苣,萵苣(各種生菜),茼蒿,日本皇帝菜....等;吸引昆蟲的植物多是十字花科,例如菜心,芥菜,白菜,蘿蔔,津白...等。以上都是秋冬的蔬菜,秋冬是種菜最好時機,你可以嘗試一行菜心,一行生菜間開種,這樣就算一行菜心受蟲害(多是菜靑蟲),牠也不能直接爬到另一行菜心破壞了,這樣亦可減少使用農藥殺蟲的次數。
回復

namshanfung 發表於 2009-9-29 09:41:10 |顯示全部樓層
9# Citystream

thx~~  已經分開咗種,觀察吓究竟邊種最吸引蟲蟲.....邊種冇蟲蟲
回復