真的是有機的嗎?

作者: namshanfung 發表于 2011-7-23 11:59:40
1846 15
近日購買肥料之時,頗有疑惑~希望大家可以解答解答~

這些肥料說自己高磷加鈣、高氮加鐵~加咗落去之後重係唔係有機?

高磷加鈣~

高氮加鐵~
jessicayip31 發表於 2011-7-23 13:24:57 |顯示全部樓層
佢包裝話係有雞唔係有機喔~

好爛喔~ =="  發表於 2011-8-8 17:53
我睇完第一個疑問都係同你一樣,佢無話自己係有機......  發表於 2011-8-8 17:34
哈哈~~~突然大笑左.....結果俾同事斜啤..  發表於 2011-8-8 10:01
回復

aazz1234 發表於 2011-7-23 14:14:09 |顯示全部樓層
你想買有機肥,可以問他有沒有有機肥認証!!!
回復

EddieOR 發表於 2011-7-23 14:31:54 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-7-23 13:24
佢包裝話係有雞唔係有機喔~

包裝上有寫「有機」,但呢隻肥應該冇拎過任何機構發出既有機認證。
不過佢包裝寫「係以發酵腐熟的雞糞為原料,加入木質泥炭及穀殼使雞糞中的肥份呈緩效化、中和雞糞的強鹼及吸附雞糞的臭味,是目前市售最佳的雞糞肥料」
回復

babycherry 發表於 2011-7-23 15:26:29 |顯示全部樓層
頭先都見到唔知咩唔識用
回復

VIWET 發表於 2011-7-23 16:05:22 |顯示全部樓層
我之前都想買這個肥,不過怕是打針鷄,最後冇買
回復

孖吉 發表於 2011-7-23 18:38:57 |顯示全部樓層
加鈣加鐵 都未必唔係有機咖,好多天然材料都有鈣有鐵啦~
回復

namshanfung 發表於 2011-7-23 20:27:39 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-23 18:38
加鈣加鐵 都未必唔係有機咖,好多天然材料都有鈣有鐵啦~

我唔知我係唔係諗多咗喇~

如果係自然既~佢可以寫︰高磷高鈣~
佢用個「加」字,似乎有D外來既嘢=.='

另外,點解都係雞屎肥,1D可以係高磷,1D可以係高氮
好似可以俾佢自由操控D元素咁~(鋼之鍊雞術?)

鋼之鍊雞術 >>>>爆咗咀  發表於 2011-8-9 10:48
回復

cherrie_ccs 發表於 2011-7-23 23:37:52 |顯示全部樓層
應該唔似...其實用raw material 才是真正的有機
回復

孖吉 發表於 2011-7-24 00:20:46 |顯示全部樓層
namshanfung 發表於 2011-7-23 20:27
我唔知我係唔係諗多咗喇~

如果係自然既~佢可以寫︰高磷高鈣~

呢d肥都係為咗方便用家啫,佢幫你溝埋,唔使你溝咁多嘢。

加 鈣 咪加 氧化鈣 (即係生石灰) 囉,加 鐵 咪加 硫酸鐵 囉 ~

或者有人會問:呢 d 化學名即係化學肥囉?!

我答:
(1) 化學名唔同花學肥,絶大多數化學名係用來解釋日常生活見到的天然成份。例如:氯化鈉係乜嘢?咪一個代號用黎解釋你日日食o既鹽o囉~
(2) 有機唔用 化學肥 只係一個口號,其實真正有問題的是 硝酸態氮,好多好純的 礦物鹽 都係被廣泛利用於有機種植。點解?有咁多正規的有機耕種網頁解釋有機耕種,我唔多講喇!

請有心做有機種植的朋友好好做些功課,不要以訛傳訛,以為乜都要 "天然" 或者 只有 "天然" 才是好,呢個概念錯得太離譜了。

wowowowow~~~~~勁呀~~~多謝解答~  發表於 2011-7-24 10:00
回復

gsnoob 發表於 2011-7-24 01:21:46 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-24 00:20
呢d肥都係為咗方便用家啫,佢幫你溝埋,唔使你溝咁多嘢。

加 鈣 咪加 氧化鈣 (即係生石灰) 囉,加 鐵 咪 ...

謝謝大大的回覆...
其實植物都是吸收水溶性無機鹽....
微生物和細菌每分每秒都不停將生物降解至無機狀態....   植物只會吸收水溶性的無機鹽... 有機的分子太大是進入不到植物中的....
有機是賣點....
有機的賣點是有物理性和緩解性和多樣性, 讓土壤得到全面的回春...
其實有機最後都是變回無機... 無機又會畀植物吸收變回有機.... 不停循環.....
想要有特好的收成........要有機的基肥和追加的化學肥互相配合... 才會得出超美滿的結果...

有機和無機... 其實不用執著的....

見解獨到,受教了  發表於 2011-8-8 10:23
回復

videoken 發表於 2011-8-8 07:14:03 |顯示全部樓層
我對這個肥料有興趣,請問價錢是多少?  在那裡見到呢?
回復

namshanfung 發表於 2011-8-8 10:11:39 |顯示全部樓層
好像公價的樣子...大埔、花墟都是賣20

唔該哂!  發表於 2011-8-8 11:04
回復

owlcyr 發表於 2011-8-8 17:51:49 |顯示全部樓層

其實,首先抄下有機的定義,
Organic agriculture is a production system that sustains the health of soils, ecosystems and people. It relies on ecological processes, biodiversity and cycles adapted to local conditions, rather than the use of inputs with adverse effects. Organic agriculture combines tradition, innovation and science to benefit the shared environment and promote fair relationships and a good quality of life for all involved. - IFORM
記住記住,有機耕種唔係"用有機肥料取代化學肥料,用有機農藥取代化學農藥"!!

1. 大家攪清楚,此"有機"並唔等如化學上的有機(所以先會出現有人買O左"有機磷"OP,當有機農藥用.........)
2. 就算唔拎認証都唔等如唔係有機肥
3. 有機肥現時定義比較模糊(o係大陸買好多肥都叫有機肥,因為佢主要主料係來自動/植物,再加人工添加物質)
4. 我可以用好多天然物質,以人工方式方式混合,一樣可以拎認証
5. 如果o係under有機認証的系統下,除o左人工合成的物料唔用得外,仲有好多規則,而不同認証機構亦會有出入,不過如第3點果種肥就唔可以用於有機認証農田了)

至於你個問題(你係想問佢係咪拎o左cert場的有機農場可以用的肥?)
除非你打去問間廠,否則應該都無咩人可以答到你,哈哈~~

咁即係如果照用化學肥, 種出黎既農作物都係唔會食壞人? 只係冇咁環保.  發表於 2011-8-9 10:56
回復

namshanfung 發表於 2011-8-8 21:41:34 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-8-8 17:51
其實,首先抄下有機的定義,
Organic agriculture is a production system that sustains the health of soil ...

哈哈~~我真係send咗e-mail過去問佢架..
之後佢答我..講電話會清楚D.
雖然我個人係台灣.....但係...我冇打去...(行程太緊密了>.<)
回復

owlcyr 發表於 2011-8-9 09:38:08 |顯示全部樓層
namshanfung 發表於 2011-8-8 21:41
哈哈~~我真係send咗e-mail過去問佢架..
之後佢答我..講電話會清楚D.
雖然我個人係台灣.....但係...我冇打 ...

如果你想搵100%認証,可用於有機種植的肥料,搵有OMRI呢個logo o架lor~

http://www.omri.org/

回復