投訴阿行售賣野採食蟲植物Drosera oblanceolata

關閉 [複製鏈接]
作者: sundewrex 發表于 2009-9-18 19:35:17
7023 43
avery 發表於 2009-9-18 20:52:32 |顯示全部樓層

好玩好玩 ~ 好有上次 呀前板既 BE 團購 "Hack 人電郵" Feel ~~

有人冇料玩唔起, 俾人踢爆仲想死要面跌落地拿渣沙, 賊喊捉賊, 以為玩大佢, 轉移視線就可以掩飾, 點知越窮越見鬼, 越玩越見底 ~~

50 幾歲人個仔都大學畢業仲咁唔化, 見人地開心冇人理佢就一日過黎搞搞震, 又唔諗下自己衰D 乜, 玩來玩去三幅被,  衰左又唔認一日扮唔知扮失憶扮聽唔到

只係朝思暮想點先可以 賣貴野俾人, 人地又種唔生, 唔使驚打擊到佢D 獨市生意, 上次爭DD 俾人打鑊金仲未知驚, 呢D咁既人先真係要去睇醫生, 或者俾人打到睇醫生就啱勒 ~
回復

avery 發表於 2009-9-18 21:24:05 |顯示全部樓層
吖 ~ 如果咁投訴都得, 唔知我可唔可以投訴 呀前板主 非禮阿婆, 滚大D 學生妹個肚, 或者話佢通街食屎影響市容呢 ??   
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-9-18 21:28:29 |顯示全部樓層
吖 ~ 如果咁投訴都得, 唔知我可唔可以投訴 呀前板主 非禮阿婆, 滚大D 學生妹個肚, 或者話佢通街食屎影響市容呢 ??   http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(42).gifhttp://shiehcho22.myweb.h ...
avery 發表於 2009-9-18 21:24

你個小宇宙都幾好想像力喎!
回復

avery 發表於 2009-9-18 21:31:55 |顯示全部樓層
食腦架嘛 ... 俾條生路行下好喎版主 ....
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-9-18 21:32:47 |顯示全部樓層
繼續,我閃!
回復

avery 發表於 2009-9-18 22:17:52 |顯示全部樓層

http://www.hkplants.com/search.p ... mp;searchsubmit=yes

其實越睇越白痴 ... 我淨係响園藝館賣過幾樣野, 偏偏就係冇賣過 所謂 Drosera oblanceolata

即使我有賣過, 又賣過真係所謂 山採, 你夠薑咪去報警囉 ~ 關 園藝館, minmin 同 D 板主 咩事呢 ?? 九唔搭八 ~

起身去厠所照鏡見到自己, 唔知點解越睇越樣衰, 使唔使又上黎 園藝館管理處投訴 阿行靚仔過佢 呢吓 ??!
回復

比得大帝 發表於 2009-9-18 22:38:37 |顯示全部樓層
剛剛睇到, 不過我唔明有關法例, 唔知要做乜

想問句, 上山採山草藥係唔係犯法嫁, 我真係唔知嫁
回復

oneonewe 發表於 2009-9-18 23:12:32 |顯示全部樓層
剛剛睇到, 不過我唔明有關法例, 唔知要做乜

想問句, 上山採山草藥係唔係犯法嫁, 我真係唔知嫁
Peter 發表於 2009-9-18 22:38

"林區"(forest) 指覆蓋著自然生長樹木的政府土地範圍
即係所有係政府土地去野採都係違法

而且並唔係好似前版主話"採集野生植物作個人研習是可以接受的"
無論係個人研習定係出售
如果冇漁護署o既許可証
係林區野採就係違法o架o勒!
回復

比得大帝 發表於 2009-9-18 23:26:32 |顯示全部樓層

ok, 即係上山採山草醫都係違法啦

咁行山monk條草都係違法啦
重有行山蹈死條草都係違法啦

回復

vivi 發表於 2009-9-18 23:30:52 |顯示全部樓層
HAHAHA
所有唔係屬於自己的東西, 都唔應囉嘅
大家乖乖, 好好珍惜大自然咪好囉
回復

KUNO 發表於 2009-9-18 23:33:20 |顯示全部樓層
投訴阿行售買野採食蟲植物Drosera oblanceolata
http://hkplants.com/redirect.php?tid=39390&goto=lastpost#lastpost
眾版主視而不見, 請管理員嚴肅處理.
sundewrex 發表於 18/9/2009 19:35

1)「投訴阿行售買野採食蟲植物」香港是法治之區,任何人未被經巡正確法律程序起訴並被判處罪名成立之前均屬清白無罪.
2)任何人凡未有實質法理証據支持下,而四處點名宣揚及指控別人而令當事人感覺不安或名譽受損均可視為誹謗.
3)「眾版主視而不見」各版主並無視而不見,只是在未有任何實質法理証據足夠支持指控之前,在事件中保持中立.反而是對你的吵鬧不斷容忍.
4)尚若你已經擁有實質法理証據足以支持指控的話,可以親身直接報警以法律程序處理事件,若沒有實質法理証據而不能起訴的話就請你「嚴肅」向當事人公開道歉.
回復

oneonewe 發表於 2009-9-18 23:34:33 |顯示全部樓層
ok, 即係上山採山草醫都係違法啦

再寸d問吓, 咁行人monk條草都係違法啦
重有行山蹈死條草都係違法啦
Peter 發表於 2009-9-18 23:26

要上法庭告人係唔係違法都要講動機
好似所講條法例
採集返屋企去種
呢個就係動機
如果目的係行山
只係路過
咁個動機就唔明顯喇
違法同唔違法
都係一線之差  
如果你有動機去野採就犯法
就算我行山唔小心踩死o左
香港得返一棵o既拖鞋蘭都無事
但如果係故意走埋去kill o左佢又唔同囉
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-9-18 23:37:21 |顯示全部樓層
唔該 Kuno....
回復

vivi 發表於 2009-9-18 23:37:32 |顯示全部樓層
1)「投訴阿行售買野採食蟲植物」香港是法治之區,任何人未被經巡正確法律程序起訴並被判處罪名成立之前均屬清白無罪.
2)任何人凡未有實質法理証據支持下,而四處點名宣揚及指控別人而令當事人感覺不安或名譽受損均可視為誹謗.
3)「眾版主視而不見」各版主並無視而不見,只是在未有任何實質法理証據足夠支持指控之前,在事件中保持中立.反而是對你的吵鬧不斷容忍.
4)尚若你已經擁有實質法理証據足以支持指控的話,可以親身直接報警以法律程序處理事件,若沒有實質法理証據而不能起訴的話就請你「嚴肅」向當事人公開道歉.
KUNO 發表於 2009-9-18 23:33

支持KUNO版主
回復

孖吉 發表於 2009-9-18 23:56:23 |顯示全部樓層

KUNO 發表於 2009-9-18 23:33

KUNO 所言甚有理!
回復

avery 發表於 2009-9-19 07:16:26 |顯示全部樓層
算把啦 ~ 隻死烏龜面皮幾丈厚架, 咁既無恥之徒講大話就識啫, 道歉 ??!
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-19 08:38:54 |顯示全部樓層
人在做,天在看~
回復

llaus 發表於 2009-9-19 08:45:42 |顯示全部樓層
公道自在人心
自己有冇做,自己知啦
話氣平和好,大家好過d啵
動肝火,傷身啵
回復

vivi 發表於 2009-9-19 09:34:57 |顯示全部樓層
我覺得sundewrex 應該各向版主道歉囉
回復

Exodus 發表於 2009-9-22 20:41:30 |顯示全部樓層
以我十幾年種毛及野外觀毛經驗
請問乜野係以我十幾年種毛及野外觀毛經驗?
你用乜野標準度量衡去證明自己呢方面有足夠辨識力?
種十幾年都唔知D. capensis v. alba仲走去笑人棵毛曬極都唔紅
我都種左成十年喇, 咩都有種過係咪我都可以樣樣supervise?

我就真係唔知
將佢同其他地區既D. oblanceolata拎去load gel會有幾多分別喇
但我知道既係, 全世界唔係得香港咁大個地方有D. oblanceolata
回復