Sage + Oregano用種子開始種, 但死左, WHY??

作者: gloriahei 發表于 2009-9-18 16:20:16
1780 3
買左一個長方形盤, 大約每款落左5粒種子, 初初大家都有出芽, Sage更發展到生長一塊葉, Oregano就有d葉仔, 冇機耐又死哂, 謝哂
請問點解呢?? 仲有, 佢地可以一齊同一個盤種嗎??

Sage : 淋幾多次水同可曬嗎?

Oregano : 淋幾多次水同可曬嗎?

請賜教
gtrnismo 發表於 2009-9-19 01:20:34 |顯示全部樓層
同一個盆種, 不應該
淋幾多次水同可曬, 這個問題嘛...

要睇下幾大果陣, 其實出真葉後已經可以5個鐘左右既日照
當然要睇你環境:

如果你住既地方無擋任晒, 盆又唔大(泥少), 兩個鐘夠你晒乾
又要睇溫度, 冬天晒6個鐘蒸發既水份一定唔夠夏天4個鐘誇張
亦要睇泥, 如果你既泥比較沙土, 水份流失當然會較多

所以好難籠統地答你淋幾次水, 可晒不可晒

基本上所有香草都非常可晒, 泥面乾先淋就ok
回復

coacoa 發表於 2009-9-19 04:22:14 |顯示全部樓層

我自己:
Oregano 一被雨 pit 下好多葉就變黑..死
不過佢總有d剩. 剩下的好快又生好多分枝.
好似幾喜歡曬太陽架. 天氣好個排生得好靚. 一落雨就樣衰

sage. 開頭經過一段 "疑似就死期" 過左就強壯好多, 唔怕pit雨. 曬又得. dry又得

我全部都係唔dry唔淋 (我唔識咁多. 唯有做最簡單穩陣個方法)
係有蓋無窗(得欄柵)露台曬朝早太陽. 亦因為無窗. pit 雨收唔切就....

呢d都係我 4個月超新手自家經驗. 無科學驗正架 XD
希望幫到你啦
回復

緲緲 發表於 2009-9-19 09:15:46 |顯示全部樓層

1# gloriahei
小苗唔噤曬架,尤其係暴曬,有啲幼苗曬得太勁會曉得合埋對葉扮「瞓覺」、有啲唔識咁做嘅咪乾死比你睇囉。
開頭都係放喺有光線嘅蔭涼處較安全,可等佢地生出幾對本葉後再逐步延長日照時間。
回復