百里香點種得佢好呀??

作者: gloriahei 發表于 2009-9-17 21:51:28
2659 11
我已種死了一盤百里香, 啱啱係city super買左盤

請問要幾時淋一次水?? 是否不可哂??? 咩情況底下要分株??

唔該高手解答, 謝謝
草民 發表於 2009-9-18 01:53:14 |顯示全部樓層

唔係高手都答得啩。
日日淋,戶外勁曬,好似下圖可分株。只要土壤排水透氣好,狂風暴雨也不怕。
回復

Jennie 發表於 2009-9-18 02:06:04 |顯示全部樓層
草民兄, 你唔係勁人咁邊個係? 你講得好啱, 真係狂風暴雨也不怕! 八號烈風下一D都冇郁過! 仲整咗兩餐好好味既菜式比我添! 不過我一D都唔敢幫佢轉盆,因為你果D特製泥, 有大粒沙,有炭, 我哋呢D淨係識買靚土,點搞至好呢? 我唔想食兩餐就冇呀!
回復

草民 發表於 2009-9-18 02:15:19 |顯示全部樓層
草民兄, 你唔係勁人咁邊個係? 你講得好啱, 真係狂風暴雨也不怕! 八號烈風下一D都冇郁過! 仲整咗兩餐好好味既菜式比我添! 不過我一D都唔敢幫佢轉盆,因為你果D特製泥, 有大粒沙,有炭, 我哋呢D淨係識買靚土,點搞至好呢? ...
Jennie 發表於 2009-9-18 02:06

山邊D泥溝炭碎都得。
倒出黎切開兩份連泥膽放入大D既盆度,四周加新泥。
回復

muitau 發表於 2009-9-18 13:58:01 |顯示全部樓層
草民兄真識講笑, 成日同我地講到去挖沙挖泥係一件好易既事.
我都覺得你啲泥好唔同, 我就唔識溝喇!
回復

gloriahei 發表於 2009-9-18 16:01:04 |顯示全部樓層
果然係高手, 可以種到咁大盤, 我之前死左個盤, 係枯乾哂, 如泥土濕, 我都冇淋水呀, 但就日日勁曬, 仲以為勁曬係唔得添....
回復

gloriahei 發表於 2009-9-18 16:03:03 |顯示全部樓層
我又係唔敢換盤, 同以上兩位一樣, 唔知買呢d泥呀......

山邊D泥溝炭碎都得 --> 即係"不"d山泥??? 再加炭碎??
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-19 01:24:24 |顯示全部樓層
我都覺得草兄D泥可以貼個草字賣, 包有人買!

gloria, 百里香要晒的

而且Csuper既, 係預你食唔預你長種
原生地可能係英國/法國或更冷地方, 尼到香港你要長養有一定難度
試試壓根出尼既(找個朋友幫幫你), 會容易生好多
回復

coacoa 發表於 2009-9-19 04:13:26 |顯示全部樓層
我由種子 種起 (今年5月)
結果巨爵帶來的大雨 係咁二"pit" 濕左之後就連唯一一條都無埋.
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-20 10:40:14 |顯示全部樓層
我由種子 種起 (今年5月)
結果巨爵帶來的大雨 係咁二"pit" 濕左之後就連唯一一條都無埋.
coacoa 發表於 2009-9-19 04:13

巨爵搞到我paul木瓜變左MJ 45添, 巨爵唔簡單...
百里香未大時候怕豪雨

其實如果你用種子種起, 唔應該擺室外先架wor, 打風/大雨要避避架
回復

llaus 發表於 2009-9-25 08:06:34 |顯示全部樓層
請問
百里香開花要唔要左去呢?
回復

ylee 發表於 2009-9-25 13:24:59 |顯示全部樓層
草民兄,
你盆百里香好靚及好壯add6icon 2# 草民
回復