返回列表 發新帖

考試了

作者: EddieOR 發表于 2007-11-30 20:58:42
3321 28
jellyfishy 發表於 2007-12-6 09:01:57 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2007-12-6 00:11 發表

還有夜生活(蘋果)
正如八王爺話齋
彩數&臨埸都好重要
有d人係平時全部都冇問題
眼係上到試埸會肚痾..有心冇力..

A piece of 'luck' certainly determines what 'good' grade you get. Yet, the process to get what you want is important as well. We can't speculate an exam, we can't just sleep all day and wish we can get a 'good' grade.

If you give too much pressure and expectation on 'one' exam, you will become 有心冇力, it's not related to how lucky you are.

Anyway, be happy to study, be calm to work during exam, enjoy the process la~
回復

heiheimama 發表於 2007-12-6 10:06:48 |顯示全部樓層
老實講,我從來都冇考試運(應該係咩運都冇,除左運吉 ),所以我讀書時很努力(成個世紀前既事~),努力到朝八晚三.我覺得千祈唔好信運,唔好俾藉口自己,要信俾幾多努力,就會得幾番幾多--縱使事實未必是這樣.

回復

everydayfan 發表於 2007-12-6 15:07:43 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-12-5 20:37 發表
Thank You Very Much.
聽日要考中文既聆聽 + 綜合能力。
另外仲要考呢個 English Oral - 小組討論……
努力中

Oral容乜易丫, 去幾次老蘭溝女鬼妹一定會有進步
回復

cross 發表於 2007-12-6 23:48:19 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2007-12-6 15:07 發表

Oral容乜易丫, 去幾次老蘭溝女鬼妹一定會有進步

沒基本能力..雞同鴨講又有咩用呢
回復

jellyfishy 發表於 2007-12-7 10:27:44 |顯示全部樓層
總之定d面對exam啦,成世人都唔知有幾多個exam要面對呀~

回復

jellyfishy 發表於 2007-12-7 10:28:01 |顯示全部樓層
I like these sentences:
""Usually "Luck" follows someone that are having,  at least certain "factors" to be success. "Luck" seldom follows lazy bones that are making unrealistic dreams. ""
回復

EddieOR 發表於 2007-12-7 20:52:46 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-6 10:06 發表
老實講,我從來都冇考試運(應該係咩運都冇,除左運吉 ),所以我讀書時很努力(成個世紀前既事~),努力到朝八晚三.我覺得千祈唔好信運,唔好俾藉口自己,要信俾幾多努力,就會得幾番幾多--縱使事實未必是這樣. ...

朝八 ← 訓教
晚三 ← 一時時

通常溫書都要有杯鐵觀音提提神,集中精神
之後都係以做為主(手寫),因為背的話,不足半小時 Zzz....

下星期一放假,Yeah !~~~~~~
星期二考中文作文 + 電腦與資訊科技
電腦與資訊科技有好多字要記,我諗成份卷對我黎講最易個 Part 就係寫 HTML
之後有些如 HTTP、FTP、SMTP、POP 都好易
最煩既就係要記用文字作演示有咩優點,用動畫作演示有咩優點咁……
仲有要計數,呵呵,文科既人一定死緊,今天仲唔對我有利 = =" ( 我理科 )

計數係要
1. 解像度與容量大小連單位轉換
2. 解晰度與列印清晰度連單位轉換
3. 進制轉換
4. 其他

要好努力地溫書了 ^^"~~
回復

heiheimama 發表於 2007-12-7 22:27:48 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-12-7 20:52 發表

朝八 ← 訓教
晚三 ← 一時時

之後都係以做為主(手寫),因為背的話,不足半小時 Zzz....

星期二考中文作文 + 電腦與資訊科技,
電腦與資訊科技有好多 ...

你講咩野,我完全唔明,我讀中西史地理英文架!~總之俾心機啦!唔好成日post啦,睇下人就好啦!
回復

cross 發表於 2007-12-7 23:25:32 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-12-7 20:52 發表

朝八 ← 訓教
晚三 ← 一時時

星期二考中文作文 + 電腦與資訊科技,
電腦與資訊科技有好多 ...

我最怕排版...table div那些都搞得一舊野似的
回復