考試了

作者: EddieOR 發表于 2007-11-30 20:58:42
3314 28
各位,本人就快要考試了,現正努力溫習中,
黎緊去到十二月中都唔會上太多香港園藝館,
之後我會用心再打理個農業植物版。
蛀米虫 發表於 2007-12-1 15:14:20 |顯示全部樓層
加油呀!  比心機!
回復

EddieOR 發表於 2007-12-1 15:30:41 |顯示全部樓層
Thank You,今次中英文死緊
而家全攻 Physics Chemical Biology CIT
而家仲有大約一星期時就開始考第一科
之後仲有時間先落心機係英文到,最後先中文
回復

dryfish 發表於 2007-12-1 19:23:09 |顯示全部樓層
加油呀!加油呀!加油呀!加油呀!考好佢呀!!!!!!
回復

sosxxx12 發表於 2007-12-1 20:05:43 |顯示全部樓層
加油呀!加油呀!加油呀!加油呀!
回復

heiheimama 發表於 2007-12-1 22:19:48 |顯示全部樓層
俾心機!勁過!~~~
回復

羊咩咩 發表於 2007-12-1 23:05:26 |顯示全部樓層
努力俾心機考好個試,其他冇謂野唔好諗住啦~~
回復

GLI 發表於 2007-12-1 23:11:20 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

加油
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-2 12:09:02 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-11-30 21:12 發表
乖 ~ 讀書好 ~ 俾心機 ~

記住我地响園藝館只係做義工, 做得好無獎攞, 做得所謂唔好其實亦無所謂, 响虛擬世界根本就唔應該太上心, 仲係讀多D書好, qualification 先至係你既本錢 ~ 加油啦 後生仔 ~ :i ...

絕對同意.比心機,努力,加油 重有呀,英文係世界語言,一定要比心機,在香港,中文可以唔合格,英文好就前途似錦(起碼D專業公會入會要求),英文唔合格就前途似咁啦!如果冇信心,可以參加補習班,有一定的幫助

回復

WingWing 發表於 2007-12-3 00:22:49 |顯示全部樓層
全力以赴, 做到最好!!!

努力!!!! 加油!!!!
回復

noel 發表於 2007-12-3 11:34:14 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-12-1 15:30 發表
Thank You,今次中英文死緊
而家全攻 Physics Chemical Biology CIT
而家仲有大約一星期時就開始考第一科
之後仲有時間先落心機係英文到,最後先中文

想入大學的話,中英文點都要有個基礎,上網嘅嘢咪唸住喇,
比心機呀~
回復

jellyfishy 發表於 2007-12-3 14:14:14 |顯示全部樓層
eddie, 英文...你還後生,大把時間狂練,水母以前係每個星期寫兩編composition/ writing 俾老師改(咁樣keep住大半年),有時同一個 topic寫不同的內容幾次,以增加自己對英文生字上的運用,熟練用不同的簡單英文來演繹自己的意思.
至於中文...看多一點散文和報章副刊散文,唔係叫你讀月亮或者男極圈呀!每天堅持讀15min. 留意作家們的用字用詞和文章上的編排, 最重要是文章上的編排, 可令你的作文引人入性和興別不同. 還有, 要留意錯別字.
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-12-3 14:33:31 |顯示全部樓層
學校d同學仔都一樣, 理科組中英文又是一般般,,
加油呀......

比心機啦
回復

everydayfan 發表於 2007-12-3 17:07:33 |顯示全部樓層
俾心機呀, 我公司係外國黎發展中國生意,
所以將來搵份好工, 中英文好係好緊要架!

回復

八王爺 發表於 2007-12-3 17:18:55 |顯示全部樓層
講到讀書喎, 我都無乜好介召。

始終 感 覚 考試 唔单只係講實力, 彩數都好緊要。

所以 只能 祝君健康,有心有力,有精神考畢全程。
回復

threeyee 發表於 2007-12-3 22:35:03 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

加油啊!專心溫習不要分心啊!讀得倦了便看看花花吧!早前你教我種小麥草,稍後再交功課給你看看吧!
回復

四少 發表於 2007-12-3 23:41:22 |顯示全部樓層
有書讀係好幸福, 好好珍惜學生身份 ...
人大了, 要追返時間,就要付出好大的代價 ...
只少,part time 要花的時間總比 full time 的長多倍 
回復

EddieOR 發表於 2007-12-5 20:37:15 |顯示全部樓層
Thank You Very Much.
聽日要考中文既聆聽 + 綜合能力。
另外仲要考呢個 English Oral - 小組討論……
努力中
回復

ahhong 發表於 2007-12-5 21:12:52 |顯示全部樓層
Eiddie,ting日我都開始考中文Reading&中文Writing~

一齊加油
回復

cross 發表於 2007-12-6 00:11:35 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-12-3 14:14 發表
eddie, 英文...你還後生,大把時間狂練,水母以前係每個星期寫兩編composition/ writing 俾老師改(咁樣keep住大半年),有時同一個 topic寫不同的內容幾次,以增加自己對英文生字上的運用,熟練用不同的簡單英文來演繹自己的意思.
至 ...

還有夜生活(蘋果)
正如八王爺話齋
彩數&臨埸都好重要
有d人係平時全部都冇問題
眼係上到試埸會肚痾..有心冇力..
回復

12下一頁