跳舞蘭有病呀??

作者: elsa 發表于 2009-9-17 10:55:38
1448 4
各位花友,我今早發現我盆跳舞蘭有幾塊葉的中間位置無啦啦啡了一達達,,我覺得是有病菌,請問可以怎樣做呢??add14icon ((可惜現在不能上載相片給您們看,我今晚回家後再上傳相片!))我好怕佢會影響埋其他同盆的葉呀!!
karenkaren 發表於 2009-9-17 11:44:31 |顯示全部樓層
1# elsa
是這幾天打多了雨? 過濕, 着菌了........
剪走壞葉, 用葯, 當風吹乾.....小心看一下"芯"位有沒黃啡, 如是, 我會整株放棄.....
回復

elsa 發表於 2009-9-17 12:14:05 |顯示全部樓層
1# elsa
是這幾天打多了雨? 過濕, 着菌了........
剪走壞葉, 用葯, 當風吹乾.....小心看一下"芯"位有沒黃啡, 如是, 我會整株放棄.....
karenkaren 發表於 2009-9-17 11:44

可能真的是過滋而有菌!!我嗱嗱林去剪走d壞葉先, 可惜我現時只有殺蟲藥在手,如果最終要整株放棄就....,add2icon ,因為我棵跳舞蘭只係好細盆架咋,咁就買少見少啦!!

thanks karenkaren!
回復

小豬仔 發表於 2009-9-17 13:43:37 |顯示全部樓層
既然您棵跳舞蘭只係好細盆,不如順便換盆大的啦!
回復

elsa 發表於 2009-9-17 15:44:33 |顯示全部樓層
既然您棵跳舞蘭只係好細盆,不如順便換盆大的啦!
小豬仔 發表於 2009-9-17 13:43

哈哈,我都正有此意,等我星期六去花墟逛逛先!不過我都要盡力求求這盆!!
回復