點解會咁既??

作者: trust_fl 發表于 2007-11-30 20:01:43
1318 8
d 葉圍晒紅邊~~ 點解既??
noel 發表於 2007-12-3 11:21:22 |顯示全部樓層
如果葉冇爛,只係變紅,可能同温度有關...
要問吓其他花友~  
係呢,乜嘢名?
回復

markc 發表於 2007-12-3 11:41:43 |顯示全部樓層
如果是紅毛怪, eucodonia的話。。。。。
回復

heiheimama 發表於 2007-12-3 12:20:43 |顯示全部樓層
我話你聽,是凍親,因為我自己早幾日12度唔記得收番d喜蔭入屋,而家全部變哂咁,甚至枯死 ~喜蔭真係捱唔到低過15度架,點解我會咁冇記性架!!!!
回復

tata 發表於 2007-12-3 12:48:40 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-3 12:20 發表
我話你聽,是凍親,因為我自己早幾日12度唔記得收番d喜蔭入屋,而家全部變哂咁,甚至枯死 ~喜蔭真係捱唔到低過15度架,點解我會咁冇記性架!!!! ...

佢啲好似係貓嚟喎
回復

tata 發表於 2007-12-3 14:15:26 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2007-11-30 20:01 發表
d 葉圍晒紅邊~~ 點解既??

第二棵係??????有啲品種係會喺葉片邊緣鑲一圈紅色絨毛, 唔係有病, 我有幾棵都係咁, 仲有花冧, 睇吓下面條LINK, 學到好多嘢架

http://web.igarden.com.tw/magazi ... 566&serial_m=11
回復

mimilka 發表於 2007-12-3 15:00:54 |顯示全部樓層
咁佢呢?係咪又係溫度問題變紅?新生的葉仔係紅色…有無事呀佢?

仲有…近一個月佢唔識大,其他的都有長大啊!係咪天冷佢要休息?

Tiger Stripe

Tiger Stripe
回復

heiheimama 發表於 2007-12-3 15:06:32 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-12-3 12:48 發表

佢啲好似係貓嚟喎

Hai Wo, (cant type chinese)!
回復

silicon 發表於 2007-12-3 15:49:55 |顯示全部樓層
原帖由 mimilka 於 2007-12-3 03:00 PM 發表
咁佢呢?係咪又係溫度問題變紅?新生的葉仔係紅色…有無事呀佢?

仲有…近一個月佢唔識大,其他的都有長大啊!係咪天冷佢要休息?

喜蔭會隨著光線及溫度變化而變色;Tiger 喺比較怕凍。絕大部分喜蔭都需防寒,只有少數例外。
回復