Basil 生病求救

作者: mokice 發表于 2009-8-31 21:48:07
1788 5
我放係公司ge basil , 種佐四至五個月
頭兩個月都生長得好好

但長高佐好多之後 (現約30 cm 高) , 我發覺佢d 葉開始撐唔起, "dur" 哂落黎
我放佢係公司位個窗邊, 都keep 住有淋水, 但無論有淋無淋, 都係企唔起
近兩個星期葉片愈來愈黃, 愈來愈乾, 開始落葉,
請大家救救~

緲緲 發表於 2009-9-1 02:25:22 |顯示全部樓層
1# mokice
Basil算係一種「飢渴」香草,鍾意飲好多水架。
照相睇,問題如下:
1. 冇修剪
2. 日照不足(長高以後)
3. 缺水(平時係點樣淋水?每次淋幾多?)
4. 窗若長期關上嘅話,咁就缺乏流通嘅新鮮空氣
5. 長大後,盆太淺、細(唔夠泥)

而家呢個「盆」有冇排水孔架?冇窿唔係咁易控制澆水個喎。
Anyway,試下先拎盆草去水喉下,開住水喉直接淋水落泥,
盆底有窿嘅話淋到啲水流出為止,冇窿就淋到啲泥飽和,
水唔再滲入泥,倒出面頭多餘嘅水,睇吓啲葉起唔起得番。
起番嘅話,即剪頂部2、3對葉頂芽再插另一盆,起唔番嘅,
咁可能你要重種/買過盆新喇。祝你好運。
回復

mokice 發表於 2009-9-1 12:06:45 |顯示全部樓層
多謝指教
用水插定泥插好d ?

呢個盆有排水孔嫁~
我試過淋好多水, 個底都出哂水先停
但係佢從來都係起唔番

係公司的確係無window
我想問basil 是否怕熱?
如果唔係我放係屋企, 反而空氣流通更好, 有陽光哂住喎~ 只係屋企無冷氣會好熱je~
回復

緲緲 發表於 2009-9-1 12:27:21 |顯示全部樓層
3# mokice
據我所知係唔怕熱。冷氣房空氣濕度比較低,你嗰盆生到咁高啲葉又大塊,但basil葉身薄唔似得啲厚葉植物咁曉得儲水,啲水好快扯乾。
放公司,放咗工冷氣熄埋,間office如同密室,成晚冇新鮮空氣,真係唔多健康囉。
拎返屋企放睇吓救唔救得返?
回復

金剛 發表於 2009-9-1 16:11:44 |顯示全部樓層
3# mokice

我嗰盆sweet  basil 都有约70-80cm高,都無修剪,一直放在有陽光的露台,依架有好多白花.你可以分枝再插,佢好粗生,分枝直接插泥,好快生根,basil係喜歡熱同有陽光照
回復

mokice 發表於 2009-9-2 15:28:15 |顯示全部樓層
已經剪佐頭果幾pair 葉插泥啦..
我要俾個咩環境佢先好呀..~
回復