Basil 插枝出根啦 !

作者: i4kai 發表于 2009-8-23 00:14:12
2540 5
我試將 Basil 在不同的水中插枝
出根啦 !

圖中是面向東方的室內、每晚換水 ,這是發根最好的一組

其它放在室外的,根出得都沒有那麼好呢!

其中一棵種了入泥啦
gtrnismo 發表於 2009-8-23 00:33:55 |顯示全部樓層
很好的實驗結果

感你既結論大約點呢? 我都要研究下點解東邊有關係
回復

i4kai 發表於 2009-8-24 11:07:30 |顯示全部樓層
很好的實驗結果

感你既結論大約點呢? 我都要研究下點解東邊有關係
gtrnismo 發表於 2009-8-23 00:33

我相信係夏天太熱、室內的口只有上午的陽光照到
對插枝來說、已足夠陽光了
是在三樓向東的窗台、經常打開、通風比較好

有些是在樓下全日照的石屎地上、有些放在向南的門口
雖已放高了少少'但周邊氣溫還是比較熱
所以生長很慢、只有很少根或冇根出!
回復

緲緲 發表於 2009-9-1 06:40:09 |顯示全部樓層

3# i4kai
見樓主搵膠盆種,諗起前幾日我去買盆嗰陣睇緊啲膠盆,
有個好心sales提醒我,話打算種來食嘅植物,
最好咪用膠盆,因為多數植物須要曬太陽,
曬得多膠盆會釋放PVC,種植edibles始終唔係咁健康。
佢話最好用陶盆。
回復

i4kai 發表於 2009-9-1 16:08:36 |顯示全部樓層
3# i4kai
曬得多膠盆會釋放PVC,種植edibles始終唔係咁健康。
佢話最好 ...
緲緲 發表於 2009-9-1 06:40

我在網上 search 左一吓關於釋放PVC嘅資料
發現我地生活的環境、都充滿有害物! 陶盆一樣係唔安全!

只要份量唔多、食左唔死就算啦 !

qoute from internet source:
   ..石油副產品,以PVC製造,含有鄰苯二甲酸(phthalates),可能會危害生殖功能、致敏、引發哮喘,甚至是癌症。
   ..家中隨處可見的瓷磚、潔具、石膏等都是氡的放射源,其中尤以花崗岩、陶瓷磚(包括青磚、紅磚等)相對較高
   ..建築陶瓷(瓷磚、洗面盆)以粘土、沙石、為製作材料,存在著放射性元素,如釷、鐳、鉀等。
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-9 22:57:34 |顯示全部樓層
其實之前都有唸過有害物質呢個問題

禁arm我工作同石油副產品有密切關係, 所以我肯定有害, 但量少
基本上我地而家做生意都比rosh 呀 reach 呀玩到殘, 你想要毒都幾難

不過大陸花盆就....
回復