返回列表 發新帖

花貓仲有冇得救呀! (Updated 15/9)

作者: strawberry 發表于 2009-8-15 10:30:00
2911 31
strawberry 發表於 2009-9-16 14:03:08 |顯示全部樓層
恭喜晒!!! 我就無你咁好彩啦 add2icon
momoko1128 發表於 2009-9-16 13:56

多謝呀! 要眼明手快啊!! 見佢枯到咁上下都冇起色, 就要施手術, 好過渣都冇 ~ add4icon
回復

momoko1128 發表於 2009-9-16 14:06:21 |顯示全部樓層
可能我根本就係1個殺手來 add8icon
回復

strawberry 發表於 2009-9-16 14:09:58 |顯示全部樓層
可能我根本就係1個殺手來 add8icon
momoko1128 發表於 2009-9-16 14:06

快啲改邪歸正啦~ 唔好做殺手喇!! 要做佢地o既守護天使! 加油啊!!  add10icon
回復

momoko1128 發表於 2009-9-16 14:47:17 |顯示全部樓層
努力緊..add14icon
回復

ILoveFlower 發表於 2009-9-16 15:49:11 |顯示全部樓層
恭喜晒!
回復

elsa 發表於 2009-9-16 16:00:37 |顯示全部樓層
我屋企盆花貓又是這樣,之前頂部有葉出,但底部d葉就慢慢枯死,現在仲慘,大大下定了形,唔高又唔生新葉!!我以前又係覺得花貓好易種,所以就買了來種,但現在就怕怕了!!我最怕自己怕c左佢!
回復

strawberry 發表於 2009-9-16 16:25:32 |顯示全部樓層
我屋企盆花貓又是這樣,之前頂部有葉出,但底部d葉就慢慢枯死,現在仲慘,大大下定了形,唔高又唔生新葉!!我以前又係覺得花貓好易種,所以就買了來種,但現在就怕怕了!!我最怕自己怕c左佢! ...
elsa 發表於 2009-9-16 16:00

唔生唔C 又冇咩意思, 變左膠花咁!! add4icon

我發覺有冷氣地方佢地反而種得唔好, 濕度唔夠, 啲葉會枯同卷埋~
回復

strawberry 發表於 2009-9-16 16:27:42 |顯示全部樓層
恭喜晒!
ILoveFlower 發表於 2009-9-16 15:49

多謝呀! 希望都種到佢有蟲蟲收o既一日!! add4icon
回復

雍正 發表於 2009-9-17 19:14:55 |顯示全部樓層
恕我多口講句!棵貓咁大棵,而且側邊亦有小苗長出
應該係好多根同鱗莖先係架,點解你話會冇根呢
會唔會係種植方法錯左,我見你好似長期用腰水黎種
另外你兩棵AV放既地方太晒啦,有一棵已經嚴重受傷到全紅
回復

strawberry 發表於 2009-9-17 20:44:41 |顯示全部樓層
恕我多口講句!棵貓咁大棵,而且側邊亦有小苗長出
應該係好多根同鱗莖先係架,點解你話會冇根呢
會唔會係種植方法錯左,我見你好似長期用腰水黎種
另外你兩棵AV放既地方太晒啦,有一棵已經嚴重受傷到全紅
...
雍正 發表於 2009-9-17 19:14

你見到幅相咁大棵, 果時只係啱啱從花友手中買番黎幾日, 所以我就幫佢換盆, 估唔到啲根會少得咁犀利,   唔知那個花友賣俾我之前有冇攪過佢, 從此都唔敢再幫那個花友買喇!! 本身我有的其他花貓都種得幾好, 所以唔關種植方法事, 不過我都只係初學者, 種左花貓都冇三個月, 真係要多多指教啊!!

果兩棵AV真係晒得滯, 種得唔靚, 之前已經搬開左, 希望佢地慢慢生番靚啲!!

真係好多謝你o既寶貴意見啊 ~
回復

PINK 發表於 2009-9-18 23:45:35 |顯示全部樓層
我果棵比較古怪, 雖然同樓主果棵問題差唔多, 我又係將佢分屍, 不過我插珠石.
原本頂芽部份D葉差不多枯晒, 但我沒有即時掉咗佢, 奇蹟發生啦, 有很多新葉在枯莖生出.
回復

strawberry 發表於 2009-9-19 01:01:49 |顯示全部樓層
我果棵比較古怪, 雖然同樓主果棵問題差唔多, 我又係將佢分屍, 不過我插珠石.
原本頂芽部份D葉差不多枯晒, 但我沒有即時掉咗佢, 奇蹟發生啦, 有很多新葉在枯莖生出. ...
PINK 發表於 2009-9-18 23:45

甘多芽, 好犀利啊!! 花貓真係勁, 枯莖都可以重生~
回復