花貓仲有冇得救呀! (Updated 15/9)

作者: strawberry 發表于 2009-8-15 10:30:00
2919 31

隻貓幫網友買左冇幾耐就枯死....   我會唔會變左貓殺手?!

原本都好地地, 隔左幾日突然有日發覺佢軟晒同枯乾得好快, 就喇喇聲幫佢換過啲好啲o既紫羅蘭花泥, 但換時發覺啲根得好少同好弱咁, 唯有忍痛一分三, 頂芽同中間一截攞去水浸. 隔左四日頂芽仲未有根出, 但估唔到中間果截兩日就出左幾條根, 可惜最底嗰截已經到臨死邊沿! 有冇人知佢仲有冇得救呢?!

買入兩日後攝(7/8/09):

解體後中間一截(14/8/09):

解體後中間一截(水浸兩日後出根)(14/8/09):

解體後最底一截(14/8/09)::
Chinese 發表於 2009-8-15 10:41:50 |顯示全部樓層
請問係咪用素燒盆種?好似好少稙料。
回復

strawberry 發表於 2009-8-15 10:43:57 |顯示全部樓層
係呀, 素燒盆, 原本買番黎時, 個膠盆都好細, 得好少根
回復

scorpiodinner 發表於 2009-8-15 10:48:29 |顯示全部樓層
如果我發現花貓軟晒同枯乾得好快, 我會用透明膠袋密封她. 如果OK的話, 她會停止繼續枯乾, 未枯的菜都會變番硬少少. 現在你不如用透明膠袋密封她們, 過1-2天再看看情況怎樣~
回復

strawberry 發表於 2009-8-15 10:51:55 |顯示全部樓層
如果我發現花貓軟晒同枯乾得好快, 我會用透明膠袋密封她. 如果OK的話, 她會停止繼續枯乾, 未枯的菜都會變番硬少少. 現在你不如用透明膠袋密封她們, 過1-2天再看看情況怎樣~ ...
scorpiodinner 發表於 2009-8-15 10:48

好呀, 等我試下用透明膠袋密封住佢, 睇下會唔會可以好番啲同出到啲新芽

多謝你o既意見!
回復

eliho 發表於 2009-8-15 10:53:35 |顯示全部樓層
最後果盆的葉肯定唔得架喇,不過主莖可能仲得的.
回復

strawberry 發表於 2009-8-15 10:58:57 |顯示全部樓層
最後果盆的葉肯定唔得架喇,不過主莖可能仲得的.
eliho 發表於 2009-8-15 10:53

係呀, 我都覺啲葉已經枯乾晒, 話枯就枯咁. 我只係開始學種花貓一月時間都冇, 原來都好難種, 隨時會軟同枯...

我都會繼續照顧條莖, 希望佢可以起死回生
回復

scorpiodinner 發表於 2009-8-15 11:07:01 |顯示全部樓層
係呀, 我都覺啲葉已經枯乾晒, 話枯就枯咁. 我只係開始學種花貓一月時間都冇, 原來都好難種, 隨時會軟同枯...

我都會繼續照顧條莖, 希望佢可以起死回生 ...
strawberry 發表於 2009-8-15 10:58

有些品種如K. Ampallang, K. Topical Night. K. Napolean V, K. Rongo 及 K. Manchu 等都不難種的. 你可以試試~
回復

strawberry 發表於 2009-8-15 11:12:58 |顯示全部樓層
有些品種如K. Ampallang, K. Topical Night. K. Napolean V, K. Rongo 及 K. Manchu 等都不難種的. 你可以試試~
scorpiodinner 發表於 2009-8-15 11:07

呢盆係 K. Manchu, 其實我覺得係佢本身啲根實在太弱, 吸收唔到足夠o既水分, 又或者呢根傷左..... 而加佢都就死咁, 如果用生根粉幫佢, 唔知仲得唔得?
回復

scorpiodinner 發表於 2009-8-15 12:27:35 |顯示全部樓層
呢盆係 K. Manchu, 其實我覺得係佢本身啲根實在太弱, 吸收唔到足夠o既水分, 又或者呢根傷左..... 而加佢都就死咁, 如果用生根粉幫佢, 唔知仲得唔得?
strawberry 發表於 2009-8-15 11:12

可能是一時適應不是環境吧~ 我未在花貓身上用過生根粉...不過中間一截已出根, 應該不會死的, 你遲點移植到泥時用透明膠袋密封幾天應該就不會有事的了~ 而最底一截我覺得已經都不行的了~
回復

irishuen 發表於 2009-8-15 13:27:47 |顯示全部樓層
如果主莖夠壯 及 開始木質化, 只有主莖是可以再生,
你下次插泥可以等D 根長D 先插, 存活機會大D
回復

momoko1128 發表於 2009-8-15 14:27:32 |顯示全部樓層
我覺得最後個盆, 主莖好似仲有得救啵..佢仲未質化,試下用透明膠袋密封幾天應該仲有得救吧 ..
回復

strawberry 發表於 2009-9-15 17:11:33 |顯示全部樓層
最底個截終於都枯 C 左... 好彩經過一個月時間, 頂芽都高左唔少, 中間一截亦都出左兩個側芽. 第一次遇到垂 C o既花貓都救得番, 好好喇 ~

頂芽 (現況):

中間一截 (現況):
回復

cmkl1219 發表於 2009-9-15 18:39:09 |顯示全部樓層
add6icon嘩~~恭喜晒!!! 救得返隻貓貓
回復

strawberry 發表於 2009-9-15 20:42:01 |顯示全部樓層
add6icon嘩~~恭喜晒!!! 救得返隻貓貓
cmkl1219 發表於 2009-9-15 18:39

add4icon 係救得番~ 但啲葉核突左好多啊 !! add2icon
回復

peggykyw 發表於 2009-9-15 21:08:50 |顯示全部樓層
你不是"貓殺手"啦, E+變左"貓醫生"
回復

strawberry 發表於 2009-9-15 21:14:03 |顯示全部樓層
你不是"貓殺手"啦, E+變左"貓醫生"
peggykyw 發表於 2009-9-15 21:08

可能係黃綠醫生, 哈哈! 都只係第一次開刀做手術 ~ add4icon
回復

peggykyw 發表於 2009-9-15 21:52:56 |顯示全部樓層
即係100%成功啦, 恭喜!
回復

strawberry 發表於 2009-9-15 21:56:50 |顯示全部樓層
即係100%成功啦, 恭喜!
peggykyw 發表於 2009-9-15 21:52

多謝你呀! 仲一盆變左兩盆~ add4icon
回復

momoko1128 發表於 2009-9-16 13:56:57 |顯示全部樓層
恭喜晒!!! 我就無你咁好彩啦 add2icon
回復

12下一頁