無憂遊之"宿霧潛游記"

作者: jellyfishy 發表于 2009-8-12 23:04:11
5932 64

拿了潛水牌十年喇,終於找到個buddy同水母去潛水,捕到Cebu Pacific Airline 的平價機票,飛去菲律賓宿霧潛水去也!!

是次潛游共4N3D. 4次 sea dive, 住在 Paradise Scuba Diving Resort.

所謂resort,其實是香港人經營的專為潛水發燒友設的小旅館,地方不大,但很廣東化,食的住的雖然簡單,但很實際,很合我脾胃.

睇下相先啦~

resort 美美的壁畫
resort cafe
resort 的花 (乜花?)
resort cafe 對出的海景~正~

resort package 包早午餐,so good~  
這些都是午餐~
resort food1.JPG

resort food2.JPG

resort food3.JPG

欣賞 resort 向東的破曉
5am
resort dawn1.JPG
5.15am
resort dawn2.JPG
5.30am
resort dawn3.JPG
5.30am 已有一班朋友出海看長尾鯊
resort dawn7.JPG

住在 resort 的 bb 狗和 bb 貓~
為食的b 貓和b狗
設計對白: 唉~  食到好飽~
設計對白: 咪影啦~
設計對白: 肚腩大大~~

oh~~~ 出海去潛游喇~~~
看~~ 水多清!!!
Island Hilusu-an1.JPG

Island Hilusu-an.JPG

Island Nalusu-an1.JPG

Island Nalusu-an.JPG

In the sea2.JPG

In the sea5.JPG

Cebu 要行下街,這個全市最大的 SM Mall 都幾好行,五步一小吃十步一大吃,哈哈~~

SM Mall1.JPG

SM Mall2.JPG

好吃的 Thai 菜 Royal Khun Thai
SM Mall3.JPG

我喜愛的菲式西餐 Le Parella
SM Mall4.JPG

SM Mall5.JPG

SM Mall6.JPG

SM Mall7.JPG

tea time 啤啤佢~ 記得要飲生力生啤!!!
SM Mall8.JPG

評分

查看全部評分

KUNO 發表於 2009-8-12 23:25:55 |顯示全部樓層
真係非常羨慕呀!
回復

jellyfishy 發表於 2009-8-12 23:26:33 |顯示全部樓層
真係非常羨慕呀!
KUNO 發表於 2009-8-12 23:25

飲!!! 我地都飲番杯!!!add6icon
回復

孖吉 發表於 2009-8-12 23:33:24 |顯示全部樓層
隻 b 狗好趣致呀
個 trip 咁正,唔怪得水母咁卦住個海啦 add4icon add4icon add4icon
回復

vivi 發表於 2009-8-12 23:37:51 |顯示全部樓層
會笑的狗狗=^^=
回復

BanbieChan 發表於 2009-8-12 23:37:51 |顯示全部樓層
爽呀~
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-8-13 01:07:03 |顯示全部樓層
正呀~
唔見你d同類既?
回復

lameric 發表於 2009-8-13 01:51:45 |顯示全部樓層
好正喎!! 4N3D!!水母你真係搏晒命!
回復

比得大帝 發表於 2009-8-13 09:20:22 |顯示全部樓層
嘩, 好正呀, 好想去呀, 不過唔識潛水add8icon
回復

jellyfishy 發表於 2009-8-13 09:27:30 |顯示全部樓層
Cebu 的確水很清, 能見度很高, 珊瑚種類和數目都很多, 但國民保育意識有點令人擔心, 每天早上潛水時, 聽到一兩聲很大的爆炸聲, 嚇得我們個個在水底四處望, 上水後問當地人, 佢地話有漁民在很遠的地方用魚炮捉魚, 水傳聲快, 所以我地聽得好清楚.
有些捕魚區, 魚屍遍野, 水底是死城, 魚仔都避到reserve area 避難, 有些漁民不理法例照在保護區捕魚, 唉~ 好可怕, 當地人唔明白他們在破壞緊自己的未來.
回復

jellyfishy 發表於 2009-8-13 09:28:38 |顯示全部樓層
嘩, 好正呀, 好想去呀, 不過唔識潛水add8icon
Peter 發表於 2009-8-13 09:20

浮潛都得架, 個度好多珊瑚島水深不過三四米, 淨浮潛都睇到好多野.
回復

avery 發表於 2009-8-13 09:54:28 |顯示全部樓層
水母你打字快, 解釋下 4N3D 吖 ~ 我唔 search 勒 ~
回復

jellyfishy 發表於 2009-8-13 09:59:23 |顯示全部樓層
水母你打字快, 解釋下 4N3D 吖 ~ 我唔 search 勒 ~
avery 發表於 2009-8-13 09:54

...
星期五晚到步, 星期一 5pm機, 咁就係 4 晚 3 日~
無計, 平機票 ($780直航來回機票!!!!), 想去耐d都唔得~
回復

jellyfishy 發表於 2009-8-13 10:00:42 |顯示全部樓層
去到Cebu, 大家記得飲 黑樽仔支裝生力!!! 還有生力生啤~ 真係好飲到呢.... (又發白日夢~)
回復

avery 發表於 2009-8-13 10:11:41 |顯示全部樓層
啊 ~ 仲以為係 diving 既 專有名詞 添 ... 呃哂 ~~
回復

vivi 發表於 2009-8-13 10:28:18 |顯示全部樓層
唉, 見到水母D相, 好想放長.......假
最好已後唔返..............飛出地球邊緣.........................
回復

jellyfishy 發表於 2009-8-13 10:35:51 |顯示全部樓層
啊 ~ 仲以為係 diving 既 專有名詞 添 ... 呃哂 ~~
avery 發表於 2009-8-13 10:11

...
話時話, 潛水始終是危險遊戲, 的確要記清楚procedures 和小心水中環境和自己情況.
甚麼 N content (不是肥料), 氮醉, 反壓, 紅液中氮含量, 高氧潛水, 上水下水速度, 氣壓表, plan 落水上水時間, 水中定向, etc... 都要記清楚~
回復

jellyfishy 發表於 2009-8-13 10:36:52 |顯示全部樓層
唉, 見到水母D相, 好想放長.......假
最好已後唔返..............飛出地球邊緣.........................
vivi 發表於 2009-8-13 10:28

噢~ 你要照顧貓仔唔走得. 到你去玩又會掛住貓仔~
回復

vivi 發表於 2009-8-13 10:39:10 |顯示全部樓層
...
話時話, 潛水始終是危險遊戲, 的確要記清楚procedures 和小心水中環境和自己情況.
甚麼 N content (不是肥料), 氮醉, 反壓, 紅液中氮含量, 高氧潛水, 上水下水速度, 氣壓表, plan 落水上水時間, 水中定向, etc ...
jellyfishy 發表於 2009-8-13 10:35

水母, 我好耐冇潛水LU
而且係HK潛,一D都唔好玩
回復

vivi 發表於 2009-8-13 10:41:45 |顯示全部樓層
噢~ 你要照顧貓仔唔走得. 到你去玩又會掛住貓仔~
jellyfishy 發表於 2009-8-13 10:36

如果可以帶埋貓仔佢地一齊去, 幾好呢
重要係坐飛行石去, 去邊都得
HEHEHE, 不過飛完, 又唔可以潛水喇

點解咁多"矛盾"咖add14icon
回復

1234下一頁