問羗花係indoor 定outdoor種好?

作者: samwell 發表于 2009-8-11 01:24:18
2091 7

羗花要唔要好似香港天氣種先得架?
羗花最好幾時種??,係未年年出花唔洗年年由頭種過.
係未好似其它 bulb(tulip) kum 種法,容唔容易買到佢Dbulb架,D花除左白色有冇其它色?

羗花有冇英文名架?
太多問題問,真係唔好意事,多謝指點!
wong 發表於 2009-8-11 10:24:05 |顯示全部樓層

羗花要唔要好似香港天氣種先得架?
羗花最好幾時種??,係未年年出花唔洗年年由頭種過.
係未好似其它 bulb(tulip) kum 種法,容唔容易買到佢Dbulb架,D花除左白色有冇其它色?

羗花有冇 ...
samwell 發表於 2009-8-11 01:24

你係唔係指蝴蝶薑呀???蝴蝶薑既學名係Hedychium coronarium
係香港種冇問題.....不過咁大棵你應該冇可能係室內種
回復

yuwaiman 發表於 2009-8-11 10:50:34 |顯示全部樓層
係咪即係街巿買果d呀, 我種室外嘅, 幾生得好高, 室內種都幾麻煩喎
回復

elsa 發表於 2009-8-11 12:06:18 |顯示全部樓層
蝴蝶薑?是否一般街市見到那種呀?我見過是種在戶外的,因為都幾高下!!的確那花的氣味,真的很清香!!我有時都會買回家插,全屋都好鬼香!!
回復

samwell 發表於 2009-8-12 02:02:44 |顯示全部樓層
2# wong

就係呢隻我想種的羗花,原來又叫蝴蝶薑
,請問那處有種子買, 如果種係outdoor係未年年都有花開架.
回復

wong 發表於 2009-8-12 10:12:07 |顯示全部樓層
2# wong

就係呢隻我想種的羗花,原來又叫蝴蝶薑
,請問那處有種子買, 如果種係outdoor係未年年都有花開架.
samwell 發表於 2009-8-12 02:02

咁粗生......年年開花冇問題....

人地係用塊根種.......
回復

dincat 發表於 2009-8-13 10:05:31 |顯示全部樓層
香港花店賣d薑花好平, 因為好粗生, 唔多洗點打理
以前住村屋, 隔離屋門口種左一大塊薑花田
回復

yuwaiman 發表於 2009-8-13 10:45:10 |顯示全部樓層
係啊, 我用皂粉桶都種咗棵, 開花時真係好香架
回復