隣居的貓

作者: samwell 發表于 2014-1-11 23:17:50
1012 10
請問有什麽方法令隣居的貓不來花園方便,試過灑pepper粉,garlic粉,但過幾日又來過方便.真頭痛.
不死傳說 發表於 2014-1-12 00:53:00 |顯示全部樓層
都幾難... 除非圍到好高.. 一係養隻狗 但治標不治本 , 其實比少少懲罰佢,佢就會知道,但現今社會郁d就話虐畜,都係同隻貓個主人傾下吧
回復

samwell 發表於 2014-1-12 04:55:23 |顯示全部樓層
貓唔同狗,主人都控制佢唔倒,有人提意放竹簽係佢方便的位置,但又怕吉倒貓同自己,為有試加高圍欄希望貓貓唔好再跳入來方面.
回復

lingwo 發表於 2014-1-12 09:16:02 來自手機 |顯示全部樓層
我見吉之島12元店有膠針板,防貓用,如果佢走上去會拮佢腳板。
回復

lingwo 發表於 2014-1-12 09:21:34 來自手機 |顯示全部樓層
就係呢塊
回復

Maximum 發表於 2014-1-12 14:27:37 |顯示全部樓層
我同你有同一個煩惱,由查住支竹大聲趕貓走到而家屈服到見到佢會同佢講貓貓你又唻嗱,其實佢一日唔死又無用籠困住,就係永遠既問題,唯有接受算啦。因佢貓輕盈
回復

RX-93-2 發表於 2014-1-12 16:05:24 |顯示全部樓層
有一種叫做《貓狗禁區》的噴霧濟,對部份貓狗有效的,你可以買來試試。
回復

kariek 發表於 2014-1-12 21:33:10 |顯示全部樓層

e 隻好有用,由播種階段起鋪係泥上面,貓貓就搞唔到了
植物長大左,通常貓貓就唔搞d泥勒,尤其玫瑰呀,仙人掌科的有刺植物,到時咪抽起佢囉。
回復

samwell 發表於 2014-1-13 00:12:15 |顯示全部樓層
係呀我會種多D玫瑰,同加網綱著D未種出植物D泥.多謝各位意見.
回復

ccchen 發表於 2014-1-13 20:27:49 |顯示全部樓層
超聲波防蟲蚊蟻蚤四腳蛇老鼠 驅蟲器, 或者放d剌鼻口既嘢喺度, 睇吓得唔得, 再唔係喺深水埗買隻錄音猫, 隻猫一經過就播"猫猫走開!"(把聲要惡D), 我隻狗成日四圍痾尿, 我都係放件隻咁野喺, 一過警界線, 就會聽到我把聲, 即時走頭, 都幾好笑
回復

faye00 發表於 2014-1-14 00:04:57 |顯示全部樓層
回復