香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 吹水茶座 .
返回列表 發新帖
作者: dryfish 發表于 2009-8-6 19:43:04
4995 39
Exodus 發表於 2009-8-10 05:10:07 |顯示全部樓層
無書讀??? 要喊???
一定要讀中六架咩....恕我殘酷但坦白
你用呢個分讀到中六到AL又有幾大作為?
到時你要同班讀書精比賽, 無咩好下場

我d 朋友, 到依家仲係repeat, 做野, 讀hi-dip之間輪迴緊
我兩三年前早就講過會有咁既結果但無人聽
你依家做呢個決定take呢個risk去消滅眼前煩惱
但最好foresee一下, 你自己未來想點

我先斬後奏退學轉科......都無俾呢種大壓力自己
你而家都驚到咁, 你條路仲有更多恐怖既考驗等緊你
回復

Exodus 發表於 2009-8-10 05:11:27 |顯示全部樓層
海外升學都係一個唔錯選擇,
香港學位少,入得大學都係尖子,除左比較差個幾間,
外國學位多,只要你 Pass 就可以了,比香港排名第六或以後的大學多數好 ...
EddieOR 發表於 2009-8-10 01:33

關咩事
幾多人外國讀完AL都係返黎讀大學
仲有佢而家唔係入唔入U既問題
回復

cross 發表於 2009-8-10 17:53:33 |顯示全部樓層
That’s just life...路一直都在
中五.大把時間啦
回復

dryfish 發表於 2009-8-11 00:17:51 |顯示全部樓層

.

..................
回復

孖吉 發表於 2009-8-11 00:21:07 |顯示全部樓層
最後一年CE遮,唔係最後一年副學士丫嘛~
如果你要攔升學的話,唔只一條路O既
回復

Exodus 發表於 2009-8-11 00:48:24 |顯示全部樓層
但係下年就最後一年CE喇
呢個係我唔想repeat的reason
dryfish 發表於 2009-8-11 00:17

_!邊有人peat都未re就諗住自己會再repeat
咁即係你就算repeat都無諗過勤力考高分d想係度hea搏高分
回復

nwss54510 發表於 2009-8-11 12:55:16 |顯示全部樓層
最後一年又點?? 又唔係代表升中六及大學會有唔同喎=.=..
回復

jellyfishy 發表於 2009-8-11 13:18:29 |顯示全部樓層
你地的意見真係好到我拍晒手掌~~
係呀, 連repeat 考好d呢個信心都無, 俾你上到中六七都無用, 浪費兩年時間同學費.

我呢... (好似年年都講一次故仔添..) 我中五都係得十幾分, AL第一年肥左個ECON, 其他科其實都OK (1c 3d, UE D頭) , 但無學校收, 個年好多同學入左LN U, 話我高要求無報到LN U, 當時連老豆都話唔供我讀, 我好唔甘心, 所以自修多年考AL, 最後乜都升grade, 入左1st choice - HKU.
哈~ 個年無洗過老豆錢, 早上做 part time 午後讀書, 最終証明我係得既, 不知幾型.
回復

irishuen 發表於 2009-8-11 18:28:58 |顯示全部樓層
係呀, 連repeat 考好d呢個信心都無, 俾你上到中六七都無用, 浪費兩年時間同學費.

我呢... (好似年年都講一次故仔添..) 我中五都係得十幾分, AL第一年肥左個ECON, 其他科其實都OK ( ...
jellyfishy 發表於 2009-8-11 13:18

同意, 只要肯努力, 咩都讀到既~!
我讀書果陣都係半工讀,  咩都係自己俾晒錢(屋企人唔俾錢我, 差d考al既錢都冇!)
考出黎成績一般, 但我冇後悔過~呢條路係自己揀, 下定左決心就要做
你想讀既就麻煩你真係俾多d心機讀, 唔好話辛苦, 辛苦過你既人, 多的是
唔好以為13分好得, 因為通常考13分既人都以為自己好得就唔去努力, repeat出黎既成績會很差!!
回復

cross 發表於 2009-8-11 23:28:55 |顯示全部樓層
但係下年就最後一年CE喇
呢個係我唔想repeat的reason
dryfish 發表於 2009-8-11 00:17

so?
跟本如果連ce都要re幾次peat就不如唔好讀
ce repeat最多一次好
重點係你自問過去有冇落力
如果話有就乜都唔洗諗唔好諗中學呢條路升學

我用升學唔係升大學?
因為從來沒人保證到中六七是必然到大學
即使你選擇ive又好其他課程都好定唔保你一定升大學
而且如果讀不到大學也不是個好目標
了解自己再定向啦
不過都好似太遲咩都定曬
回復

八王爺 發表於 2009-8-12 17:30:05 |顯示全部樓層

我呢... (好似年年都講一次故仔添..) 我中五都係得十幾分, AL第一年肥左個ECON, 其他科其實都OK ( ...
jellyfishy 發表於 2009-8-11 06:18

個個好似係咁 硬淨,就唔使上來吐苦水啦!

我好唔鈡意讀書架。唔讀書唔會餓死架!
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-8-12 18:15:47 |顯示全部樓層

jellyfishy 發表於 2009-8-11 13:18

我同你都係苦學一群~
而家你地d後生已經好好啦,父母得你地一/兩個仔女,基本上要乜有乜,我地果代要讀書,自己搵錢啦,供到中學畢業已經叫做完成責任架啦,自己既張來就要靠自己,唔可以比自己有任何借口!
回復

jellyfishy 發表於 2009-8-12 19:19:17 |顯示全部樓層
我同你都係苦學一群~
而家你地d後生已經好好啦,父母得你地一/兩個仔女,基本上要乜有乜,我地果代要讀書,自己搵錢啦,供到中學畢業已經叫做完成責任架啦,自己既張來就要靠自己,唔可以比自己有任何借口! ...
prodorothyhkg 發表於 2009-8-12 18:15

要乜有乜, 其實呢個係問題, 好易令仔女唔珍惜.

唔... 我地呢幾大堆談話內容好似好熟口熟面.... 好似同邊個花友講過呢?.... 一時想不起....
回復

cross 發表於 2009-8-12 21:45:28 |顯示全部樓層
要乜有乜, 其實呢個係問題, 好易令仔女唔珍惜.

唔... 我地呢幾大堆談話內容好似好熟口熟面.... 好似同邊個花友講過呢?.... 一時想不起....
jellyfishy 發表於 2009-8-12 19:19

電視電台電影
自己講聽人講
成日都見嫁啦呢d對白
回復

JenniferC 發表於 2009-8-14 13:53:17 |顯示全部樓層
其實我覺得最實際係你想將來做乜,就去直接搵果科專業讀,專科High Dip再上夜校Degree。

我覺得…成績唔係好好果批,就算比你拉車邊升到大學又如何,讀個將來唔知出黎做乜的學仕學位,將來咪一樣要再讀過~
回復

八王爺 發表於 2009-8-14 18:04:49 |顯示全部樓層
jenniferc 講得好啱! 出黎做嘢,唔一定要係大學畢業先得。
做人醒目,常常學習,哩個比乜沙紙,乜證書更有用!
有個朋友14岁大咗肚,被逼奉子成婚,中四都未讀完就做咗湊仔婆。
但係到仔女讀完中學,佢都3張嘢先出黎做返嘢。只係做果啲乜乜店的sale,但佢個人醒,又肯做,幾年就升到助理,再升主任,最近仲做埋店長添!
回復

cross 發表於 2009-8-14 19:04:55 |顯示全部樓層
jenniferc 講得好啱! 出黎做嘢,唔一定要係大學畢業先得。
做人醒目,常常學習,哩個比乜沙紙,乜證書更有用!
有個朋友14岁大咗肚,被逼奉子成婚,中四都未讀完就做咗湊仔婆。
但係到仔女讀完中學,佢都3張嘢先出 ...
八王爺 發表於 2009-8-14 18:04

有冇折
回復

八王爺 發表於 2009-8-16 07:07:37 |顯示全部樓層
嘻.... 咪轉話題!
回復

carlo 發表於 2009-8-25 17:25:10 |顯示全部樓層
我同你都係苦學一群~
而家你地d後生已經好好啦,父母得你地一/兩個仔女,基本上要乜有乜,我地果代要讀書,自己搵錢啦,供到中學畢業已經叫做完成責任架啦,自己既張來就要靠自己,唔可以比自己有任何借口! ...
prodorothyhkg 發表於 2009-8-12 18:15

無錯 ! 我 DADDY 係公務員 , 但係我地無讀私校 , 國際學校 , F.3 之後想轉間好 D 既中學 , 自己去左考 , 人地收啦 !  父母一句 - 點解要讀私校 !!!  咁都唔得 , 出國更加唔使諗 ! F.3 之後 , 我一直半工讀 , 相比而家 D 小朋友 , 都唔知自己想點  ! ( 咁我 D 仔女都係咁 ! )
回復

Vinia 發表於 2009-9-1 10:58:48 |顯示全部樓層
無錯 ! 我 DADDY 係公務員 , 但係我地無讀私校 , 國際學校 , F.3 之後想轉間好 D 既中學 , 自己去左考 , 人地收啦 !  父母一句 - 點解要讀私校 !!!  咁都唔得 , 出國更加唔使諗 ! F.3 之後 , 我一直半工讀 , 相比 ...
carlo 發表於 2009-8-25 17:25

很有同感 CARLO此句 : 我一直半工讀 , 相比而家 D 小朋友 , 都唔知自己想點  ! ( 咁我 D 仔女都係咁 ! )
回復