香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 吹水茶座 .
作者: dryfish 發表于 2009-8-6 19:43:04
4988 39

...............
prodorothyhkg 發表於 2009-8-6 19:51:18 |顯示全部樓層
原校repeat作用其實不大,因為同一模式教授,所以提議你搵另一間學校教有用~
一次失敗請不要灰心~
回復

Oskar 發表於 2009-8-6 20:21:15 |顯示全部樓層
原校repeat作用其實不大,因為同一模式教授,所以提議你搵另一間學校教有用~
一次失敗請不要灰心~
prodorothyhkg 發表於 2009-8-6 19:51

同意~我會考時都repeat過~
但就唔係原校repeat, 覺得得著更大~concept清好多~
現在又咩有大學讀~況且現在好多出路~ive, asso 升u機會都大左好多~我見都有唔少人係讀呢d升上黎架~
最緊要知道自己有咩興趣,向住一個目標進發
加油啊~~
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-8-6 20:49:40 |顯示全部樓層
1# dryfish

放鬆d,唔好太緊張
回復

亞實 發表於 2009-8-6 21:04:35 |顯示全部樓層
其實真係唔係好想係到講埋D咁GE野,不過我唔講出黎,我可能情緒會有問題
我呢幾日都好大壓力,野又唔想講,飯又唔想食
yesterday已經差D喊左出黎
到依家只係識得對住個mon喊

我今年會考13分
去左好多間都唔收
原校又唔 ...
dryfish 發表於 2009-8-6 19:43

請問你13分是文科OR理科?
今年的考生普遍都好高分,
我都好明白會考生找學校的煩腦, 加油,
我有間學校可以介紹比你,
不過唔知咁遲仲有沒有位,
你可以PM我
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-8-6 21:16:04 |顯示全部樓層
魚干,唔好比咁大壓力比自己~
回復

claudiatang 發表於 2009-8-6 21:22:47 |顯示全部樓層
有唔開心就上吹水屋發洩出來,不要憋在心中呀﹗聽吓各方面的意見,一人計短二人計長。
回復

vivi2009 發表於 2009-8-6 22:00:16 |顯示全部樓層
我十分明白你的心情,當年我個女文科~會考13分,都好煩,不過努力之下,今年九月佢就係浸會大學既學生,所以不要灰心,想清楚repeat要下一百分的努力,如果是ive選科好重要,仲有副學士都係出路,現在要把握時間~加油
回復

miku 發表於 2009-8-6 22:53:56 |顯示全部樓層
其實你13分, 真係要諗清楚自己將來既出路想點行, 興趣係邊,
why點解咁想升中六, 中六係升上大學既踏腳石, 但你有冇諗過你用現在既成績去升中六, 2年後要再面對一個更難既考試, 到時有冇信心可以比現在拿到更好既成績升上大學? 因為升大學比升中六既試更難.
所以呢一刻真係要諗得好清楚, 路有很多, 不用灰心, 但要選清楚一條自己想走既路,
其實如果你對某方面有興趣, ive都係一個好好既選擇, 或者副學士, 或者我打個比喻:

升中六---> 2年後考a-level ---> full pass 仲要唔止要拎E, 必須ENG 同中文合格, , 加其他科目, 咁你就可以多D choose, 唔係可能要讀副學士或high diploma 先可升大學

唔升中六---> 揀ive
ive都好多選擇, 你想讀咩都有,當然揀你最中意既科目, 式者諗住將來升大學都係會揀呢科既科目,  佢地既course好多都可以升返本地大學, 或者讀完轉讀夜校degree, 邊做野邊進修,

其他本地副學士先修課程--->呢d要留意返認受性, 讀完後, 香港d大學會唔會承認番, 跟住比你升上degree呢?

repeat中五-->打好基礎來年考好d才升中六, 但要留意last一年, 一定要比好多心機, 因為會轉制變三, 三, 四.

你大個ka la, 要學會選擇自己既路, 平心靜氣, 好好去想一想 你想將來做d咩. 不要哭, 不用傷心, 呢度會有好多人支持你的add6icon
回復

dryfish 發表於 2009-8-6 23:03:37 |顯示全部樓層

.

..............
回復

孖吉 發表於 2009-8-6 23:05:32 |顯示全部樓層
頭先我真係崩潰左
打字打到5顏6色

其實我個situation係13分升中6
因為之前冇去其他學校申請repeat
依家得2間可能收我讀中6
仲要只能夠排其中一間
所以如果讀唔到中6
我亦repeat唔到
加上頭先係學校門口已經有大概50 ...
dryfish 發表於 2009-8-6 23:03

祝你一切順利!
回復

maggielawkm 發表於 2009-8-6 23:12:02 |顯示全部樓層
加油呀~~
回復

jellyfishy 發表於 2009-8-7 00:48:23 |顯示全部樓層
dryfish, 加油, 大家的意見都好有用, 唔好梗硬讀中六, 真係要讀中六, 就要有決心, 考好個AL, AL絕對比中五會考難好多同辛苦好多架.
回復

avery 發表於 2009-8-8 21:54:47 |顯示全部樓層
俾心機呀 ~ 唔一定要讀 AL 架, 你 PM Exodus 問下佢既經歷, 佢而家咪一樣開開心心, 做自己鍾意既野 ~ 唔好灰心呀 ~ 送隻豬仔過你玩啦 ~
回復

vivi 發表於 2009-8-8 22:15:23 |顯示全部樓層
咪係, 條條大路通羅馬嘛

唉, 好似我班學生, 舊年點都要讀Form6 Form 7, 最後AL咪考得唔好, 又去讀ASSO, High Dip
又2年, 2年呀, 一早讀IVE, 分分鐘上左U啦
回復

EddieOR 發表於 2009-8-8 23:57:20 |顯示全部樓層

Repeat 既位少得很,如無意外今年中四全升中五,冇人留級,可以試下海外升學。
你係理科、文科定商科?另外你各科拎咩 Level 呀?
唔介意你 PM 你既電話俾我傾傾……
回復

jack872184 發表於 2009-8-9 17:12:59 |顯示全部樓層
加油~!!!!!!!!!!!
We will 十卜u~add6icon
回復

irishuen 發表於 2009-8-9 17:48:31 |顯示全部樓層

宜家ive 唔差架, 我d fd s.5 會考0分, 讀左4年higher diploma, 出黎做野
仲高人工過d 中七畢業既學生 (會考1x分)

再諗諗
s.5 -> higher diploma 3年or 4年->做野我知既$8000-$10000人工起(時間3,4年)
s.7 ->做野3年 $8000-$9000人工起 (時間3年)
s.7 -> higher diploma 做野$8000-$10000人工起  (時間4年)

再講升degree
ive higher diploma 升到大學 (part-time夜校3年)
asso 都升到大學 (part-time夜校3年)
大學 higher diploma 都升到大學 (part-time夜校3-4年)
當然成績要有返咁上下, 仲要睇你讀咩科

我有2個fd, 一個ive higher diploma, 一個asso, 2個讀緊part-time degree
做野方面, ive 果個做政府機構人工$1xxxx, asso做慈善機構人工$8xxx
俾你讀到中七又點, 都比不過一個ive
回復

EddieOR 發表於 2009-8-10 01:33:12 |顯示全部樓層
海外升學都係一個唔錯選擇,
香港學位少,入得大學都係尖子,除左比較差個幾間,
外國學位多,只要你 Pass 就可以了,比香港排名第六或以後的大學多數好
回復

marco5633 發表於 2009-8-10 02:14:05 |顯示全部樓層

香港地又點會冇書讀呢?
IVE果D都仲有得報後補。

回想2年前我囉住個5分,但又想好好發展。
不過受D左私營學院既推廣影響,諗住IVE係學唔到野,走下堂咁就畢業,讀完又搵唔到野做,因為老闆會覺得IVE係讀唔成書的人入去HEA的。
但都讀左個1年制既基礎文憑,最多咪自已唔好跟人HEA。就算讀唔掂,都係1年時間姐。
但係事實係IVE唔認真咁去讀,係畢唔到業的。之後我就升左上3年制既高級文憑,亦都搵到自己想發展既路。回想起當日未曾有理想、想第日搵份好工但又唔知做邊行、唔知自已應該向邊個方向進發而停左係度既我,終於都下定決心選定左我既行業。
D前輩話,如果讀IVE可以升到U的話,會比中7升上去既人易理解D課程內容。

希望你都明白到有波折係唔緊要,因為波折之中係有得著。
回復

12下一頁