作者: 四少 發表于 2009-7-29 22:27:46
2787 14
很美的 風車島 ... 如果有淡水供應, 會更好

個沙灘好正 不過唔知有否暗湧 ... 當日都有不少 廣州人 到訪, 亦有人 camping ...

小水池暢泳, 比海水暖 & 可捉魚,
個伯伯網到 黃腳立/烏頭 & 小海蟹 ...

評分

查看全部評分

四少 發表於 2009-7-29 22:30:16 |顯示全部樓層
紅海灣灘 ...
蚊滋咁細 ... 比起 香港 的更差 ...
最慘係 .. 要 $$ 入場後, 廁所沖身咩鬼都要 $$ .. 連另一邊打波都好似只比酒店住客玩 ...
但係如果知訂, 灘邊最尾酒店邊係有條小徑可免費進入沙灘 ... 不過就要行幾遠下 ...

酒店邊 d 污水好嚇人, 勁黑 & 惡臭 .. 直落大海 ... 即係 ... 游緊 d 污水 ...

反而 .. 沙灘盡頭風景唔錯喎 ...

另一邊 .... 有碼頭 & 避風塘 ...

水管船 ???

仲有 d 石屋仔唔知係用來做咩 ... d 石頭一路行, 可以出到去好出好去到好大好大的石塊 or 另一邊  .. 不過水漲就行唔到 ... 我見有人釣魚 ...

舊燈塔 ? ... 可惜 d 路破爛晒 & 長滿草 .. 我想爬過去登頂, 但係要安全至上 .. 怕有 蛇 ... 最後只好放棄 ... 果度有好多雀仔 .. 相信有不少巢 ...

這個應是新 燈塔

靘靘草坡

最後去食 晚飯 lur ...
回復

vivi 發表於 2009-7-29 22:37:33 |顯示全部樓層
四少 C HING
又去左影靚相=^^=
回復

ht333147 發表於 2009-7-29 22:39:23 |顯示全部樓層
悠長假期!
恕我直說, 相片好像有點失准.
回復

四少 發表於 2009-7-29 22:53:52 |顯示全部樓層
第一日下午到達, lunch 後去遊第一景點 紅牆, 無咩好睇, 但睇其他朋友影出來的相, 出奇的美 ....
之後去 風車島 ... 再去 紅海灣 ... 後晚飯 ...
我地帶左一打紅酒 ... 餐餐海鮮 ... 晚飯時還燒煙火 ... 不過我又無影 ..
回酒店拎房, 沖過涼就 50人去左唱 K 豪飲 ....

第二日晨早 4 點幾已有部份朋友出發去影 紅海日出 .... 可惜雲厚 ...
我無去啦, 因為飲大左 d ... 要訓多 d ...
早上十時去另一景點 漁民/媽祖 展覽館 (好似咁叫) ... ... 又熱又曬 ... 只影左一張

[img] [/img]

所以我跟攪手早離開坐車仔去左點菜 .... 點 lunch 大家食什麼 seafood ...

下午其實仲有景點, 有個叫鳥島, 成島都係鳥, 不過禁止登陸, 只開放傍邊的另一小島, 可晀望觀鳥 ....
不過 , 因為 風車島 實在太美, 所以大家都想再去, 時間上就不了, 只好自由活動至 5 時集合, 其間有人去 紅海灣 游水, 有的係酒店 hea, 因為有人住多晚, 所以房 hea & 酒店 大堂又 hea 得訓得, 有的去飲野, 有的四維逛街 or 租車仔四維去 .... 我就 shopping 買了一滑板 & 數本書 ...

後來 ... 天氣不好, 無再去 風車島, 約 6 時吃過晚飯就逛  小食街 ... 7 時離開 汕尾 ... 約 9 時多回到深圳 ...

小食街附近

家家戶戶門口都貼滿紅紙 ...

一屋兩伙 ?? 樓梯係前門 ...

包租婆 ?

大家細個時有無咁樣望街呢 ? 相信係等緊 媽媽 買餸回來 or 爸爸 下班 ...

好正的 海鮮檔 ...

貼晒 lur ...
回復

四少 發表於 2009-7-29 22:55:02 |顯示全部樓層
悠長假期!
恕我直說, 相片好像有點失准.
ht333147 發表於 2009-7-29 22:39

320萬像的手機 .. 我只好再加磨練 ...
回復

四少 發表於 2009-7-29 22:58:55 |顯示全部樓層
四少 C HING
又去左影靚相=^^=
vivi 發表於 2009-7-29 22:37

去玩下姐, 整個行程都只係花了 46x 人民幣 ....
當然, 不包括 shopping / 冰條 / 汽水 $$ 啦 ... shopping 用左 CNY229 , 野飲/冰條 約花 CNY20 唔洗 ...
回復

vivi 發表於 2009-7-29 23:38:55 |顯示全部樓層
320萬像的手機 .. 我只好再加磨練 ...
四少 發表於 2009-7-29 22:55

冇帶相機咩?

但我覺得D相....好有......FEEL.......(我見識少, 唔識形容, HEHE, 好特別的感覺)
回復

KUNO 發表於 2009-7-29 23:45:17 |顯示全部樓層
玩得開唔開心呀?
回復

四少 發表於 2009-7-30 00:55:44 |顯示全部樓層
冇帶相機咩?
但我覺得D相....好有......FEEL.......(我見識少, 唔識形容, HEHE, 好特別的感覺)
vivi 發表於 2009-7-29 23:38

無 ... 因為想盡情 d 輕鬆 d 玩玩玩 .... 請笑姐, 某 d 原因所以無帶 ....
有 feel ... add14icon thank you ... 用手機我只可著重構圖 ... 部機一 tele 遠 d ... 即係都係 320 用數碼 corp 大, 所以 ...
唔 tele d 相清 d , tele 左 d 相就只好後制下 ... 仲有要夠光囉, 唔係就好粗粒 ...
不過有 d 圖 粗粒粒仲正 ....
我今次只係用左快相轉左 d 想要但又真係唔太清果 d ...
仲未係用 黑白 or 其他功能執佢地 (soft, 大反差對比 ... etc ... )
哎呀 ... 影相有無限的可能 ... 每張相都有佢的價值 ....

玩得開唔開心呀?
KUNO 發表於 2009-7-29 23:45

yes, 如果你去埋我仲開心 d  ....
不過, 都玩得 hea 得好累下 ....
天氣好鬼死熱, 而且去的地方多左, 就會比較, 好似呢個 紅海灣 ... 我就真係睇佢唔順眼 ... 相比起上次我去 潿洲島 / 北海銀灘 真係 ... 唉 ...
下個月去 南昆山 喎, 有“北回歸線上的綠洲”之稱, 空氣負離子濃度高 ... 勁清新 ....
好似話係我上次去的 白水寨 附近 .....
暫時 45人 full 左, 4 個後補 ... 一般都o係預交 $$ 時會有 d 人因請唔到 sat 假 or 其他原因臨時去唔到 .... 所以 .. 想去可先做後補 ....

http://www.hkcities.com/forum/viewthread.php?tid=18837
回復

jellyfishy 發表於 2009-7-30 09:35:37 |顯示全部樓層
紅海灣... 垃圾!
回復

claudiatang 發表於 2009-7-30 10:02:48 |顯示全部樓層
真羡慕四少,一年到晚都可以逍遙遊..........。
回復

hellokitty_971 發表於 2009-8-17 17:20:37 |顯示全部樓層
吓, 沙灘要俾錢add9icon
回復

carmen 發表於 2009-8-17 21:57:15 |顯示全部樓層
原來風車島係汕尾... 聽就聽過,
係影婚紗相熱點...
但原來咁遠!
回復

八王爺 發表於 2009-8-19 15:54:07 |顯示全部樓層
海鮮檔個 蘿柚 係邊個? 惹人誤會,四少影乜哩?!
回復