香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 自製 脆皮燒肉
返回列表 發新帖

自製 脆皮燒肉

作者: carlo 發表于 2009-7-23 15:18:57
6414 24
carlo 發表於 2009-7-24 14:34:23 |顯示全部樓層
唔該晒呀~
請問腸胃燥結, 飲呢個可以嗎?
jellyfishy 發表於 2009-7-24 14:19

妳可能壓力大呀 !  呢個岩飲架 !    食通菜都岩架 !
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-24 15:47:25 |顯示全部樓層
真係估唔到呀 ! 肥汪個樣好順得人架 !  咁下次得要見嬌嬌同佢玩 !
carlo 發表於 2009-7-24 14:11

細個俾人蝦過, 之後就變左惡爺
啊汪對見慣見熟人, 就熱烈歡迎, 唔識果D就.........
回復

carlo 發表於 2009-7-24 15:53:15 |顯示全部樓層
咁佢都好叻 , 會好好看守家園 ~ 叻仔 !
回復

cndtse 發表於 2009-7-26 23:04:38 |顯示全部樓層
Hi Carol ! 你好!請問燒肉的醃料分量係幾多呢? 另外,豬皮D毛應該點樣處理呢? 雖然我用齊你講D醃料同方法,但焗出似义燒多過燒肉。唔知我錯係邊。今個Sunday會再試。請你指點吓我‧Thank you.
回復

carlo 發表於 2009-7-27 14:40:16 |顯示全部樓層
Hi Carol ! 你好!請問燒肉的醃料分量係幾多呢? 另外,豬皮D毛應該點樣處理呢? 雖然我用齊你講D醃料同方法,但焗出似义燒多過燒肉。唔知我錯係邊。今個Sunday會再試。請你指點吓我‧Thank you. ...
cndtse 發表於 2009-7-26 23:04

豬毛係要燒 , 跟住 "刮" 架 !    可以叫豬肉檔老闆代勞 .

似义燒 ?  味同 LOOK 都唔同啊 !
回復