香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 自製 脆皮燒肉

自製 脆皮燒肉

作者: carlo 發表于 2009-7-23 15:18:57
6413 24
睇左 T&P 既 BLOG 整燒肉 ( 燒肉(2) ) , 又心思思 , 雖然上次果 D 果皮好 UN ,  但係經 T&P 多次耐心教導 .......  我又有信心開工啦 !

花椒 , 八角 - 磨成粉
POST 唔到相 , 呢度唔該 http://www.hkplants.com/home/spa ... do=blog&id=3290

http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=45675
hellokitty_971 發表於 2009-7-23 15:39:49 |顯示全部樓層

好味喎^^
(佢地當圓圓係燒肉咁咬)
回復

claudiatang 發表於 2009-7-23 16:47:28 |顯示全部樓層
陶圓酒家的燒腩仔都好好味﹗次次去都會叫碟。我愛燒肉多過愛义燒﹗
回復

八王爺 發表於 2009-7-23 17:28:24 |顯示全部樓層
我都超喜歡燒肉,沾奌芥末超正!
carlo,你同我啲口味好夾呀!唔可以同你去食飯,實搶食!
回復

carlo 發表於 2009-7-23 19:33:01 |顯示全部樓層
好味喎^^
(佢地當圓圓係燒肉咁咬)
hellokitty_971 發表於 2009-7-23 15:39

圓圓一定咸咸地好好味啦 ! HEHE ~   下次叫埋小汪一齊玩呀 !
回復

carlo 發表於 2009-7-23 19:34:17 |顯示全部樓層
陶圓酒家的燒腩仔都好好味﹗次次去都會叫碟。我愛燒肉多過愛义燒﹗
claudiatang 發表於 2009-7-23 16:47

其實我鍾意食义燒多 D 架 !   但係又心思思想整燒肉 , 味試吓 LAW !  又成功啊 ! HEHE ~
回復

carlo 發表於 2009-7-23 19:36:07 |顯示全部樓層
我都超喜歡燒肉,沾奌芥末超正!
carlo,你同我啲口味好夾呀!唔可以同你去食飯,實搶食!
八王爺 發表於 2009-7-23 17:28

好呀 !  唔好客氣 ,  加埋您 2 個千金 , 佢地一定好開心 !

我地點芥未係加左蜜糖 , 我地愛甜 , HEHE ~
回復

BanbieChan 發表於 2009-7-23 20:56:15 |顯示全部樓層
卡路小姐~ 自製脆皮燒肉~勁呀~
回復

fianfumy 發表於 2009-7-23 23:12:53 |顯示全部樓層
我同TP都是BLOG 友呀 ...... TP 上次整燒鴨都好掂架 !
回復

jellyfishy 發表於 2009-7-23 23:42:53 |顯示全部樓層
請問去肉檔買肉, 應該買豬的那個部位?
回復

孖吉 發表於 2009-7-23 23:50:33 |顯示全部樓層
酒樓最好賣係 ...  豬腩仔
回復

jellyfishy 發表於 2009-7-23 23:51:02 |顯示全部樓層
酒樓最好賣係 ...  豬腩仔
marcuslee 發表於 2009-7-23 23:50

啊~~
回復

carlo 發表於 2009-7-24 05:47:18 |顯示全部樓層
卡路小姐~ http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(42).gif自製脆皮燒肉~勁呀~
BanbieChan 發表於 2009-7-23 20:56

証明我個人有幾無聊 ~ HEHE
回復

carlo 發表於 2009-7-24 05:48:25 |顯示全部樓層
我同TP都是BLOG 友呀 ...... TP 上次整燒鴨都好掂架 !
fianfumy 發表於 2009-7-23 23:12

燒鴨唔玩啦 , 次前玩過 ,  勁彈油 - 我屋企無工人 - 做死我呀 !
回復

carlo 發表於 2009-7-24 05:49:12 |顯示全部樓層
啊~~
jellyfishy 發表於 2009-7-23 23:51

答左 !   HEHE ~  妳整左請我食呀 !
回復

jellyfishy 發表於 2009-7-24 10:32:09 |顯示全部樓層
豬腩仔...
我得個多士爐,唔知整唔整到呀~
請問你可否講解埋你個冬瓜茶的食譜呀?
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-24 10:55:58 |顯示全部樓層
圓圓一定咸咸地好好味啦 ! HEHE ~   下次叫埋小汪一齊玩呀 !
carlo 發表於 2009-7-23 19:33

叫嬌嬌就可以既, 肥汪咬陌生人同陌生狗
圓圓髮型似爆炸頭好可愛^^
MYMY好嬌滴滴^^
回復

carlo 發表於 2009-7-24 14:00:13 |顯示全部樓層
豬腩仔...
我得個多士爐,唔知整唔整到呀~
請問你可否講解埋你個冬瓜茶的食譜呀?
jellyfishy 發表於 2009-7-24 10:32

咁唔得啦 , 多士爐太細 , 好易燶 , 而且唔夠力 , PCCW 而家有部 5 百幾蚊 , 都幾抵呀 !

1-2 斤冬瓜 , 要連皮煲 , 1 包 "去濕料" $ 10 , 清洗乾淨 , 加 6 L 水 ,  煲 30 分鐘 至 1 小時就可以 ( 大火就快 D , 不過我鐘意慢慢火煲 , 亞媽話涼茶唔可以煲咁耐架 ) 煲好焗一陣 , 格左 D 渣 , 加 2 片片糖 , 就可以 .  其實加糖冬瓜煲就唔使加糖 , 個味清 D .  煲好放係雪櫃慢慢飲都好方便 ,  但係人唔多可以煲一半 , 可以叫藥房分 2 份比妳 . 買半斤冬瓜就夠啦 !

小暑 去濕茶 材料.jpg

評分

查看全部評分

回復

carlo 發表於 2009-7-24 14:11:34 |顯示全部樓層
叫嬌嬌就可以既, 肥汪咬陌生人同陌生狗
圓圓髮型似爆炸頭好可愛^^
MYMY好嬌滴滴^^
hellokitty_971 發表於 2009-7-24 10:55

真係估唔到呀 ! 肥汪個樣好順得人架 !  咁下次得要見嬌嬌同佢玩 !
回復

jellyfishy 發表於 2009-7-24 14:19:54 |顯示全部樓層
咁唔得啦 , 多士爐太細 , 好易燶 , 而且唔夠力 , PCCW 而家有部 5 百幾蚊 , 都幾抵呀 !

1-2 斤冬瓜 , 要連皮煲 , 1 包 "去濕料" $ 10 , 清洗乾淨 , 加 6 L 水 ,  煲 30 分鐘 至 1 小時就可以 ( 大火就快 D , 不過 ...
carlo 發表於 2009-7-24 14:00

唔該晒呀~
請問腸胃燥結, 飲呢個可以嗎?
回復

12下一頁